Terrassa

Unes filtracions ajornen l’obertura de la plaça del Gas de Terrassa

Tècnics municipals han d’inspeccionar el terreny per verificar la seva seguretat

Plaça del Gas, al barri del Segle XX / NEBRIDI ARÓZTEGUI

La nova plaça del Gas, a Terrassa, roman tancada, tot i que ja està enllestida des de la primavera. Unes filtracions d’aigua pluvial n’han provocat el retard. Manca una inspecció municipal.

Entre els carrers del Gasòmetre, del Pare Font, de Gibert i de Roger de Llúria hi ha una plaça sense màcula, en bon estat de revista, d’exuberant vegetació a trossos, amb el mobiliari intacte, sense pintades. És una plaça acabada des de fa mesos, des de la primavera, però segueix barrada amb tancament metàl·lic, de reixa. És la plaça del Gas, que amb el seu nom ret homenatge a la fàbrica del gas que estava situada en aquest enclavament del barri del Segle XX, però l’Ajuntament espera poder inaugurar-la aquest mes de setembre si les filtracions d’aigua que han impedit la seva obertura han deixat d’existir.

Aquesta és la causa del retard, segons subratlla el consistori. La plaça ja estava liquidada quan les fortes pluges del maig passat van deixar malparada una part del terra, de condició permeable per permetre l’absorció de l’aigua cap a un aqüífer. El nivell del terra va disminuir a causa de les filtracions, que van erosionar el terreny. Les previsions es van anar en orri.

Reparació

El sòl és (ha de ser) públic, però la urbanització era d’una promotora privada, Metrovacesa, perquè està subjecta a dues promocions d’habitatges a aixecar en dos costats del mateix espai. I és aquesta companyia, la mateixa que anys enrere va haver de procedir a la descontaminació del subsol del terreny previ litigi amb l’Ajuntament, la que ha reparat la part feta malbé i preparat una alternativa tècnica per conduir l’aigua pluvial.

Aquest dimecres, com en dies passats, tot semblava en ordre. No obstant això, tècnics municipals han de dur a terme en la zona una inspecció amb georadar. L’objectiu: verificar que no existeix cap soscavació sota el paviment, per tal de certificar la seguretat d’aquest nou espai llargament reivindicat pel veïnat. Serà aleshores, quan sigui del tot segur, quan l’Ajuntament validi la recepció oficial de l’obra.

La plaça del Gas encara no està operativa, però ja ha tingut dos noms. Va ser batejada com a plaça de les Ordidores, però el clam veïnal va aconseguir “imposar” el nom popular: del Gas

El març passat, després de mesos de restriccions de trànsit, es va reobrir la circulació pels carrers del Gasòmetre, del Pare Font, de Roger de Llúria i de Gibert, que ata compten am plataforma única. La plaça ja es veia: el mobiliari urbà ,es dues zones de parc infantil, alguns arbres. Les obres d’urbanització de l’àmbit havien començat l’estiu del 2023.

Anys d’espera

La gestació del projecte havia estat complicada, amb una quinzena d’anys d’estudis, informes de l’Agència Catalana de Residus i treballs de descontaminació (iniciats el 2021) que el març del 2022 es van haver d’aturar per la troballa de restes d’edificacions de l’antiga fàbrica. El novembre es van reprendre les obres.

La plaça està acabada. Dos solars contigus, un orientat al carrer del Gasòmetre i un altre al del Pare Font, continuen tancats amb tanques opaques de color blau. Allà, Metrovacesa construirà un centenar d’habitatges.

El nom

La plaça del Gas encara no està operativa, però ja ha tingut dos noms. Va ser batejada com a plaça de les Ordidores, però el clam veïnal va aconseguir “imposar” el nom popular: del Gas. Per què aquest nom? La comissió del Nomenclàtor va acceptar la proposta veïnal i posar al nou espai aquest nom definitiu en record de la fàbrica de gas que es va construir en el mateix indret l’any 1859 i que comptava amb forns, xemeneies i un magatzem per al carbó i un dipòsit del gas (d’aquí, el nom del carrer del Gasòmetre). El gas s’obtenia d’un compost d’hulla (carbó mineral) i resina. La fàbrica va funcionar fins el 1941, però les edificacions a la vista no van ser eliminades fins el 1970.

To Top