Terrassa

Una bona campanya forestal a Terrassa (de moment)

L’operatiu de prevenció encara el seu darrer mes sense cap incendi greu a la comarca

Dues voluntàries de l'ADF de Terrassa, en tasques de vigilància / ALBERTO TALLÓN

Quant falta un mes per posar fi a una de les campanyes de prevenció de més expectació, pel vessant inquietant de les previsions, dels últims anys, el balanç frega la satisfacció. Moderada, això sí. Sense llançar les campanes al vol. Les pluges caigudes en els últims mesos, sobretot les primaverals, van deixar una mica més que aigua i alleujament en els embassaments; van deixar al Vallès Occidental, i a gairebé tot Catalunya, una placidesa “entre cometes”, segons aclareix Josep Pallàs, membre de la unitat tècnica del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) de Bombers de la Generalitat. Ha baixat el risc, però el que no es pot abaixar és la guàrdia.

Els incendis en zona forestal aquest estiu han estat molt pocs a Terrassa i la seva comarca. Els que hi ha hagut són considerats de poca envergadura i en el terme municipal s’han localitzat en la perifèria urbana, i no sempre en sector de massa forestal. Les precipitacions, especialment les de maig i juny, “han fet disminuir el risc sensiblement”, apunta Pallàs. Les pluges, per descomptat, van resultar benignes i van regar un territori assedegat, de manera que han contribuït a reduir la velocitat potencial d’un incendi en zona crítica.

La importància de la immediatesa

Però hi ha més factors positius a tenir en compte. El primer: la immediatesa, cada vegada major, dels avisos en una ciutadania en la qual ha calat la conscienciació “gràcies també als mitjans de comunicació”, segons el tècnic del GRAF. Dos: la composició dels terrenys en els quals sí s’han produït incendis aquest estiu n’ha facilitat una ràpida extinció. Exemples: el de Batea (al maig), el de Tortosa (també al maig), el de La Figuera (al juliol). La parcel·lació del terreny susceptible d’afectació, el “mosaic” morfològic, amb àrees agrícoles, ha frenat l’expansió dels focs i han fet més fàcil les intervencions dels bombers i altres grups operatius.

Helicòpters inclosos en l’operatiu d’enguany / BOMBERS

Ha passat també a Vilanova de Meià (9 d’agost). “Aquest incendi el vam poder parar a temps, entre altres raons, perquè s’havia dut a terme allà en els darrers cinc anys un tractament per reduir el combustible en un barranc”, subratlla Josep Pallàs. Els “mosaics” paisatgístics “canvien el comportament dels incendis” però també permeten una millor acció d’extinció. Conclusió: l’agricultura contribueix de manera determinant a la prevenció.

Però això no s’ha acabat. Malgrat el “reg” benèfic de la pluja, malgrat tot, el perill persisteix, tenint en compte la sequera acumulada, el període de l’any en què estem i, al Vallès Occidental, la presència d’un àmbit d’atenció preferent, el parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. “És una zona molt sensible”, segons el GRAF. També en aquest cas, les precipitacions han contribuït a apaivagar la tensió, “juntament amb la humitat procedent de la mar”, apunta Pallàs.

Potser per aquests motius, “de moment no s’ha registrat en la zona cap incendi destacable”, però la calma també l’afavoreixen les vigilàncies intensives de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i la ràpida activació dels recursos d’extinció quan existeix la mínima sospita d’incendi en els boscos. “Resulta clau no deixar que el foc es faci gran”, conclou Pallàs abans de cridar a la prudència, perquè encara ens esperen “dies durs” i el sotabosc, amb un augment de combustible mort, és una graella en potència.

Tranquilitat a la comarca

El Departament d’Interior va iniciar la campanya forestal d’enguany el dia 1 de juny i la donarà per finalitzada el 30 de setembre. Quan la va presentar, la Generalitat va destacar-ne el reforç de personal eventual, doncs al personal operatiu habitual s’hi sumaven 471 persones. La majoria són ajudants d’ofici forestal (AOF), distribuïts per totes les regions d’emergències. Segons el balanç oficial d’Interior, fins aquest dimarts al terme municipal de Terrassa no s’ha registrat aquest estiu (de moment) cap incendi en massa forestal. Sí que n’hi ha hagut, tot i que de petita consideració, a poblacions properes, com ara Ullastrell (el 24 de juny), Viladecavalls (dos dies després) o Vacarisses (el 24 de juliol). També a Castellar del Vallès, el 25 d’agost.

To Top