La subseu de Terrassa serà la protagonista absoluta de la biennal Manifesta durant una setmana. És la coneguda com a Focus Week, en la que la programació d’aquest macroesdeveniment cultural es descentralitza en una única subseu (de les 12 que componen l’edició d’enguany).
I a Terrassa, concretament, li toca rebre aquest protagonisme del 24 al 29 de setembre.
Les dates no semblen pas casualitat, ja que coincideixen en el temps amb la celebració del festival TNT. I més que solapar-se, hi haurà una certa sinergia, programant conjuntament alguns espectacles. De fet, TNT i Manifesta es donaran de la mà a la plaça Didó, que durant aquells dies serà epicentre de les performances de carrer.
Concretament, es tracta del cicle “El lloc sempre es mou”, amb la participació de Laura Carreras Daura, el col·lectiu Liminal, Laia Estruch, Helena Laguna Bastante i Pau Gurpegui; així com altres tallers i projeccions audiovisuals.
A més de les perfomances, la Focus Week també acullirà la lectura solemne de la Declaració de la Biennal Manifesta 15.
Tota manera, la Focus Week arrencarà amb una gala inaugural a la Seu d’Ègara, que és la seu principal de la biennal a Terrassa.
Serà el mateix dimarts 24 de setembre, amb una mostra en la qual s’exhibirà obres dels artistes internacionals Ana Mendieta, Tanja Smeets, Marcus Kueh, Buhlebezwe Siwani i Seyni Awa Camara, a més del fotògraf terrassenc de trajectòria internacional Antoni Miralda. També hi haurà un espectacle de dansa i un refrigeri darrere de l’Absis Santa Maria.
Els horaris de vista seran de dimarts a divendres de 16 a 20 hores i dissabte i diumenge de 10 a 20 hores. No caldrà pagar per accedir-hi.
Tanmateix, la biennal Manifesta ja haurà arrencat abans, concretament el dia 8 de setembre. En el cas egarenc, prenen part de forma paral·lela artistes locals com Anna Taratiel.
Performance d’Helena Laguna Bastante i Pau Gurpegui
27 de setembre / Sala Muncunill / De 20 a 22 hores
Acció performativa i sonora a càrrec dels artistes Helena Laguna Bastante i Pau Gurpegui. Performance dins del cicle d’activacions artístiques performatives batejat com “El lloc sempre és nou”.
Presentació i projecció de “Oído odio”
28 de setembre / Sala Muncunill / De 19 a 21 hores
Una anècdota de barri ocorreguda durant la pandèmia inspira aquesta reflexió sobre la materialitat de l’odi. Es tracta d’un film de l’artista Diego del Pozo Barriuso.
Performance del Col·lectiu Liminal
29 de setembre / Sala Muncunill / De 12 a 13 hores
Es crearà una peça artística a través de l’acció performativa del col·lectiu artístic Liminal. La peça es podrà visitar fins a les 18 hores. De fet, membres del col·lectiu Liminal ja van participar en una mostra col·lectiva d’El Corralito, aquest hivern passat; que reflexionava sobre n les diferents experiències viscudes entorn de la figura de la iaia, l’àvia, la “yaya”…
Peformance MOAT III, de Laia Estruch
27 de setembre / Sala Muncunill / De 19 a 19.35 hores
Alguna vegada heu pensat per a què serveixen els parcs infantils? O per què estan dissenyats així? Aquest és un dels temes que preocupa Laia Estruch, una de les escultores més juganeres i performatives, capaç de detectar formes escultòriques on no n’esperaríem trobar cap. Què són els parcs infantils sinó grans escultures urbanes que ens animen a interactuar-hi amb tot el cos?
Taller “Ordre públic: ganduls, dolents i perillositat social”
27 de setembre / Sala Muncunill / De 18 a 19 hores
Taller del projecte “Orden público: vagos, maleantes y peligrosidad social”, de Daniel Gasol i Tania Navarro sobre el contraban d’expedients de la llei de “vagos y maleantes” (1933-1970) i la llei de perillositat i rehabilitació social (1970-1995), per pensar com la legislació converteix les classes desafavorides en delinqüents que s’han de redimir.
La Lloca Loca, el joc de l’oca en versió LGTBIQ+
28 de setembre / Sala Muncunill
Activació del joc La lloca Loca, el qual segueix els passos dels feminismes i les lluites LGTBIQ+ amb el guiatge de les nostres lloques, activistes i feministes que van impulsar i sostenir el moviment, i que formen part de la nostra memòria històrica feminista. El joc és una adaptació del joc de l’oca i vol ser una experiència immersiva lúdica de la memòria de les lluites feministes des dels anys setanta fins a l’actualitat.
Concert de Le Parody, en el marc del TNT
29 de setembre / Raval de Montserrat / D’11 a 14 hores
El Festival TNT reserva un espai per a la festa i l’espectacle amb un concert de Le Parody, un grup tant juganer com enèrgic. Aquesta presentació serveix també com a preludi del seu nou disc, “Remedios”, que inclou la col·laboració de dos trompetistes. Les trompetes alliberen l’energia latent a les processons de Setmana Santa i -alhora- evoquen les advertències prèvies a l’apocalipsi.