Diners

100 dies de l’OPA hostil: la prima, per sota el 2%

Des de l’anunci, ara fa tres mesos i mig, el Banc Sabadell, en solitari, ha aconseguit uns resultats històrics i ha augmentat la retribució a l’accionista

La seu del Banc Sabadell a la plaça Catalunya del municipi vallesà / juanma peláez

El procés que va iniciar el BBVA amb l’objectiu final de dissoldre el Banc Sabadell ha arribat als cent dies –17 d’agost–. Durant aquests tres mesos i mig d’OPA hostil, l’entitat encapçalada pel banquer sabadellenc Josep Oliu ha demostrat amb resultats la bona marxa del Banc en solitari, aconseguint tancar el primer semestre del 2024 amb un benefici rècord de 791 milions d’euros, un 40,3% més que en el mateix període de l’any passat, els primers resultats després de l’anunci per part del banc madrileny. Fruit d’aquesta solvència, Oliu va anunciar que augmentarà la retribució als accionistes, passant dels 2.400 als 2.900 milions en dos anys.

Paral·lelament, entitats econòmiques i empresarials, i les diverses administracions han mostrat el seu rebuig a aquesta operació alertant dels riscos que pot suposar per a la competència i per als llocs de treball. Recentment, els sindicats Comissions Obreres i UGT –setmanes abans, la patronal catalana Pimec també va presentar unes xifres molt semblants– calculaven que si l’opa hostil s’acabés consumant, podria significar perdre més de 10.000 llocs de treball.

El 30 d’abril, el BBVA presentava una proposta –rebutjada pel Consell d’Administració de l’entitat presidida pel banquer sabadellenc Josep Oliu–, que incloïa una acció de nova emissió del banc madrileny per 4,83 de les del Banc, la qual cosa suposava una prima del 30% respecte al valor de tancament del dia anterior, el 29 d’abril. En aquell moment, l’acció del Banc Sabadell es valorava a 1,73 € i la del BBVA a 10,90 euros.

Prop de quatre mesos després, el valor de l’acció del Banc ha crescut prop d’un 10%, passant d’1,73  a 1,90 euros, al tancament d’ahir dimecres, mentre que l’acció del banc madrileny ha caigut més d’un 14%, dels 10,90 euros als 9,36 €. En aquest context, la prima del 30% que oferia el BBVA als accionistes del Banc, a un preu implícit per acció de 2,25 €, cauria fins a l’1,9% i el valor implícit de l’acció se situaria a 1,94 euros, reduint a mínims un hipotètic benefici per part de l’accionista en cas d’acceptació de l’OPA hostil.

To Top