Vanessa Ballester Calvo, delegada Cateb Vallès Occidental
Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, en un període de 50 anys, la temperatura augmentarà al voltant de 2 graus centígrads i, més enllà del 2050, es preveuen canvis profunds amb 20 o 30 dies més de calor l’any i entre un 20% i un 25% menys de precipitacions.
En aquest context, i ara que són els mesos en què més calor fa, qualsevol tasca que es dugui a terme a l’exterior, i més en una ciutat com Terrassa en què l’activitat mai no s’atura, sempre s’ha de dur a terme amb molta cura i garantint la salut i les millors condicions de les persones que les executen, i tenint la certesa també que aquesta feina es fa amb els màxims criteris d’efectivitat i de qualitat en el seu resultat final.
Saber trobar la màxima sintonia entre salut laboral i la crisi climàtica actual demana posar sobre la taula protocols molt clars d’actuació que evitin tota mena de riscos laborals a causa dels fenòmens meteorològics adversos. Segons un estudi basat en dades a Espanya, els dies de més calor o fred, la possibilitat de patir un accident augmenta fins a un 10%. També segons aquest estudi, al voltant d’un 3% dels accidents de treball (uns 60 al dia a tot Catalunya) es poden atribuir al fred i a la calor, especialment a aquesta última, i els sectors més afectats són l’agricultura i la construcció.
En l’àmbit de la construcció, en què l’activitat mai no s’atura, és important que a tot arreu, però especialment a les ciutats on les obres han de saber-se encaixar en el dia a dia i en la vida sempre activa, els protocols i les normatives existents s’han de dur a terme amb tot el rigor i seguint pautes de salut laboral preventiva, com ara modificar els processos i els horaris per eliminar o reduir els efectes de la calor, instal·lar fonts d’aigua potable i fresca quan sigui possible, disposar de zones de descans climatitzades o amb ambients frescos, facilitar o recomanar l’ús de gorres i roba de treball ampla, de color clar i de material transpirable o posar a disposició dels operaris cremes protectores de factor alt per protegir-los de la radiació ultraviolada.
Així mateix, és imprescindible que l’empresa formi i informi tot el personal sobre els riscos laborals que existeixen i de les mesures que cal adoptar per minimitzar-los. A més, cal que disposin d’un protocol d’actuació per a la prevenció de l’exposició a la calor en període estival, i que inclogui un protocol de primers auxilis per activar-lo en cas que sigui necessari.
Aquest paper proactiu i preventiu de les empreses del sector de la construcció en un context climàtic advers per a les tasques a l’exterior com és l’estiu serà un element que garantirà conèixer amb precisió els terminis d’entrega de les obres, millorarà la qualitat laboral dels treballadors/res i enfortirà el concepte de bona salut laboral que tota societat moderna s’ha d’exigir tenir.