Diners

L’OPA hostil del BBVA al Sabadell podria implicar la pèrdua de 10.000 llocs de treball

Pimec alerta de les conseqüències que podria tenir la dissolució del Banc Sabadell

/ Alberto Tallón

La patronal de la micro, petita i mitjana empresa de Catalunya, Pimec, va presentar aquest dimarts un exhaustiu informe sobre l’impacte que podria tenir l’OPA hostil del BBVA al Banc Sabadell. Partint dels 1.450 milions d’estalvis de costos que ha anunciat el president del banc madrileny, Carlos Torres, això es podria traduir en la pèrdua de 10.567 llocs de treball –agafant l’escenari d’un 55% de reducció de l’ocupació–, i el tancament de més de mig miler oficines del Banc arreu del territori. Així mateix, Pimec calcula que es reduiria la disponibilitat de crèdit en un 8%, que representaria una disminució de 54.393 milions d’euros en préstecs, afectant especialment les famílies, així com la inversió, la competitivitat i el creixement de les pimes.

En una roda de premsa presencial al Col·legi de Periodistes, el president de Pimec, Antoni Cañete, va dir que “ja hem vist anteriorment el resultat del procés de concentracions bancàries, ja que el 2008 ja vam posar damunt la taula la necessitat d’un sistema financer fort”.

L’estudi va ser presentat pel catedràtic d’Economia Financera de la UPF Oriol Amat, i del secretari general de la patronal, Josep Ginesta. En paraules de l’exrector de la UPF, i davant de la falta d’informació del BBVA sobre les sinergies de 1.450 milions d’euros, va explicar que “les fusions bancàries a Espanya han estat seguides per una reducció significativa del nombre d’oficines. En la fusió BBVA-Unnim es van tancar 314 oficines que representaven el 56% de les oficines d’Unnim i el 30% de les oficines de l’entitat combinada a Catalunya”.

Amat va recordar la bona marxa del Banc en els moments previs a l’OPA, amb uns beneficis històrics l’any 2023 o l’augment de la plantilla de l’entitat presidida per Josep Oliu en el mateix any en més de 400 treballadors: “L’entitat creix en beneficis i en ocupació, amb una expansió territorial important. Des del punt de vista de ràtios hi ha indicadors importants, com la ROE, al 9,48%, o l’eficiència, que ha passat del 44% al 42%”, així com el valor de l’acció, que durant el 2023 va pujar un 15%”.

Alhora, entre altres aspectes rellevants de l’estudi, el catedràtic d’Economia Financera va referir-se als efectes del mercat de crèdit, seguint l’índex Herfindahl i Hirschman (IHH) –analitza el grau de competència– apuntant que “tindríem un mercat altament concentrat. Abans de la fusió, a Girona, Lleida i Tarragona ja es troben en un mercat d’aquestes característiques”.

“Risc de restricció de crèdit”

En la mateixa línia de la patronal catalana es va expressar el mateix dimarts el Col·legi d’Economistes de Catalunya, alertant que una possible fusió per absorció podria posar en risc la competència bancària i el crèdit a les pimes. “L’absorció de Banc Sabadell generarà una major concentració bancària i un potencial risc de restricció de crèdit a les pimes”, va assenyalar l’entitat a través d’un comunicat.

L’OPA hostil del BBVA al Sabadell podria implicar la pèrdua de 10.000 llocs de treball
To Top