Diners

L’àmbit “edutech” disposa de 139 empreses al Vallès Occidental

El Vallès Occidental és la segona comarca amb més firmes del sector de les tecnologies aplicades a l’educació. N’hi ha 33 que s’hi dediquen directament, però tenint en compte tots els actors d’entorn, la xifra puja fins a 139

/ Nebridi Aróztegui

El sector de les tecnologies aplicades a l’educació a Catalunya està format per 319 empreses, comptant només les que es dediquen exclusivament al negoci de l’“edutech” o bé tenen alguna unitat de negoci dedicada a aquest segment (“actors purs”). Si es consideren tots els actors d’entorn, però, aquest sector engloba al voltant de 1.500 empreses que facturen l’equivalent a l’1,1% del PIB català, i el Vallès Occidental se situa com la segona comarca que n’agrupa més.

Així es desprèn de l’estudi “El sector edutech a Catalunya”, elaborat pel Govern a través d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball– en col·laboració amb l’Edutech Cluster i publicat aquesta setmana. L’informe concreta que el 97,6% de les empreses són petites o mitjanes, que el 58,2% es van establir fa més de deu anys i que un 9% són empreses emergents. El 8,4% són filials d’empreses estrangeres.

Al voltant d’un 89% de les empreses del sector estan ubicades a la demarcació de Barcelona i un 90% de la facturació total i del total de persones ocupades del sector provenen d’empreses de la demarcació.

Distribució territorial

Segons dades facilitades per ACCIÓ a Diari de Terrassa, es compatibilitzen 1.484 companyies que formen part de l’entorn “edutech” català i el Barcelonès és la comarca que n’agrupa més, amb 925 (un 62,3% del total). A força distància, però en segona posició hi ha el Vallès Occidental, amb un 9,4% i 139 empreses (de les quals 33 són “actors purs”). Tercer és el Baix Llobregat, amb 84 (5,7%).

Pel que fa a la facturació de les empreses del sector i els treballadors, els percentatges de la nostra comarca són més alts. Dels 3.120.413.281 euros de facturació total a Catalunya, 446.268.368 (14,3%) corresponen al Vallès Occidental. Pel que fa a les persones ocupades, a tot el país n’hi ha 38.872, 5.858 (15,1%) d’elles a la comarca.

Terrassa és el segon municipi del Vallès Occidental amb més empreses en aquest sector, només per darrere de Sant Cugat del Vallès. Segons les dades d’ACCIÓ, a casa nostra n’hi ha 26 (4 de les quals són “actors purs”) i al municipi veí, 48. Ens segueix Sabadell, amb 21.

Per segments, al Vallès Occidental destaquen les consultories d’implementació de solucions digitals (amb capacitat de proveir a l’educació), amb 41 empreses, i les escoles digitals i proveïdors d’aprenentatge en línia, amb 40 actors. En l’àmbit català, els dos segments predominants són els mateixos (però amb les posicions intercanviades), amb 393 i 504 empreses, respectivament. A Terrassa hi ha un empat entre les escoles digitals i proveïdors d’aprenentatge en línia i els proveïdors d’infraestructures i equipament, ambdós amb vuit companyies.

L’àmbit “edutech” disposa de 139 empreses al Vallès Occidental
To Top