Terrassa

Guia pràctica per a les eleccions a l’Eurocambra

Diumenge tornem a les urnes, ara per votar als comicis europeus més decisius. Aquest manual respon a les preguntes del 9J

Diumenge estan cridats a les urnes més de 160.000 electors a Terrassa, que juntament amb més de 400 milions de ciutadans europeus tenen a les seves mans decidir la composició del Parlament Europeu, que triarà el nou govern de la Unió Europea (la Comissió Europea). Les eleccions són diumenge, 9 de juny. Amb aquesta guia responem algunes de les qüestions més freqüents sobre la jornada electoral.

Què es vota?
Els ciutadans de la Unió Europea elegim els diputats del Parlament Europeu cada cinc anys. Aquest 2024, votem 720 diputats, 15 més que a les eleccions de 2019, que representaran uns 450 milions de persones. Les eleccions europees són a circumscripció única, és a dir, cada país tria els seus diputats en candidatures úniques per a tot el seu territori i tancades. Espanya votarà 61 diputats.

Qui pot votar?
Cal tenir 18 anys el dia de la votació i estar inscrits al cens electoral. Diumenge tenen dret a votar a Terrassa 160.398 electors, 687 més que el 12 de març, quan es van celebrar les eleccions al parlament de Catalunya. Per votar cal tenir nacionalitat espanyola i residir a Espanya o bé a l’estranger. Els ciutadans de la UE residents a Espanya poden votar aquí. A Terrassa. 457 són persones d’altres països de la Unió Europea que han sol·licitat exercir el dret a vot. La majoria són italians (199), romanesos (58) i francesos (54).

A qui podem votar?
Les eleccions europees són a circumscripció única, de manera que els partits presenten una sola llista a tot el territori espanyol. La candidatura del PSC la lidera Teresa Ribera, vicepresidenta del govern i ministra de Transició Energètica. Sona com a futura titular d’Energia de la Comissió Europea. La llista del PP l’encapçala la catalana Dolors Montserrat, que aspira a guanyar les eleccions als socialistes i, d’aquesta manera, impulsar la victòria del Partit Popular Europeu, amb la presidenta Ursula von der Leyen al capdavant.

La candidatura de Junts té a Toni Comín com a cap de llista, que té com a repte igualar o superar el 30% dels vots que Carles Puigdemont va mobilitzar a les darreres europees. A ERC, l’eurodiputada Diana Riba repeteix a una llista en què els republicans es presenten conjuntament amb EH Bildu, el BNG i la plataforma de formacions balears Ara Més.

Sumar ha situat a Estrella Galan, directora de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), al capdavant de la seva aposta europea, amb el català Jaume Asens de número 2. La candidatura agrupa diverses formacions d’esquerres com IU, Más Madrid, Compromís, Chunta Aragonesista o els Comuns. Podem presenta candidatura per separat i ha situat al capdavant a l’exministra d’Igualtat Irene Montero.

Finalment, el català Jordi Cañas lidera la candidatura de Ciutadans estatal i el també català Jorge Buxadé encapçala la de Vox.

On puc votar i què porto?
L’oficina del cens electoral ha remès a tots els domicilis la targeta censal amb el detall del col·legi electoral on es pot anar a votar diumenge, la secció i la mesa electoral. També es pot consultar trucant al 010, a la Delegació Provincial de l’Oficina del Cens Electoral (901 101 900), el mateix dia 9 a l’oficina d’atenció ciutadana de la plaça Didó o adreçant-se al personal municipal acreditat als col·legis electorals. Per votar, cal portar l’original (no fotocòpia) del DNI, passaport o carnet de conduir. També són vàlides l’App miDGT i la targeta de residència.

Quin serà l’horari de votació?
Els col·legis obriran a les 9 hores de diumenge 9 de juny i les urnes es tancaran a les 20 hores. Si queda cua, les persones que no hagin votat encara podran fer-ho.

Com es comptabilitzarà el vot per correu?
Els vots emesos per correu arribaran a la seva mesa electoral. A les 20 hores, tancada la votació, els membres de la mesa comprovaran que cada vot té el certificat d’inscripció al cens i que l’elector té assignada aquella la taula. Un cop certificat, el vot s’introduirà a l’urna i començarà el recompte.

Hi haurà acompanyament a les persones amb discapacitat?
Creu Roja farà l’acompanyament als col·legis electorals de les persones amb mobilitat reduïda que ho hagin demanat.

Quan es coneixeran els resultats?
Les eleccions se celebren entre els dies 6 i 9 de juny i a Espanya seran el diumenge 9 de juny. El darrer país en tancar urnes serà Itàlia, a les 23 hores, moment en què està previst que es comencin a bolcar resultats. S’espera que per aquell moment l’escrutini provisional a Espanya voregi el 80%. El dia 16 de juliol se celebrarà la sessió constitutiva del nou Parlament Europeu, en la que està previst que s’anunciïn els resultats definitius.

Les europees són les eleccions més abstencionistes?
A Terrassa no. A les eleccions a l’Eurocambra de 2019 van votar el 60,67% dels electors. Als comicis al Parlament de Catalunya de 2021 (50,58%) i del 12 de maig de 2024 (56,99), la participació va ser inferior. També a les eleccions municipals de 2023 (50,86%).

Quín és el poder de l’Eurocambra?

El Parlament Europeu és un dels tres pilars de la UE, amb la Comissió Europea (el govern) i el Consell Europeu, on estan representats els 27 estats. No té capacitat legislativa. Negocia i adopta, amb el Consell, les lleis que proposa la Comissió. L’Eurocambra aprova el pressupost comunitari i ratifica (o tomba) el president de la Comissió.

To Top