La decisió d’escurçar els terminis de l’obra i, entremig, deixar pas per als vianants durant la festa major de l’Antic Poble de Sant Pere i, després, de la Festa Major de Terrassa, està darrere d’un canvi de plans en el calendari de treballs que s’executen en el pont de Sant Pere: aquest no es reobrirà aquest dimarts, com estava previst en un principi, sinó el proper 14 de juny. I després es tornarà a tancar, a principis de juliol, fins acabar-hi el gruix de la restauració, s’espera que abans de l’octubre.
La profunda rehabilitació, inclosa en els fons europeus Next Generation 2, va començar el 18 de març amb treballs preliminars, sobretot consistents en la retirada de vegetació, però no va ser fins el 9 d’abril quan el desenvolupament de l’obra va requerir el tall del pas de vianants per aquest viaducte del segle XVII.
El tancament era de petjada històrica i suposava una alteració significativa en la mobilitat de centenars de persones que cada dia triaven el pont per connectar el centre i el sud amb el nord de la ciutat. S’imposaven itineraris alternatius: pel parc de Vallparadís, per l’altre pont que connecta amb el carrer de Salmerón, o per la passarel·la de Sant Valentí, entre altres opcions. Tot això, pensant en el 27 de maig com a data final d’aquest primer tall, doncs les previsions municipals indicaven dos períodes d’interrupció de pas: aquest primer, del 9 d’abril al 27 de maig, i un segon calendari, des de principis del juliol (després de la Festa Major de Terrassa) fins a mitjan octubre del 2024.
L’alteració de plans ja ha estat comunicada als veïns de l’Antic Poble de Sant Pere, destaca l’Ajuntament. Així, la infraestructura continuarà tancada aquest dimarts, i els propers dies, fins el 14 de juny, quan comenci la festa de l’Antic Poble. El pas, aleshores, s’obrirà, i així prosseguirà, fins que acabi la Festa Major de Terrassa. No obstant això, els treballs es mantindran aquests dies, tot i que a la part inferior del pont. Després, a partir de juliol, les obres es reprendran a la superficie d’un viaducte ara mateix obert en canal.
El pas dels anys
Pel pont de Sant Pere es podia passar abans fins i tot en vehicle a motor, circulació que va quedar prohibida l’any 2006. El viaducte presenta patologies diverses “pel pas dels anys i els efectes de la climatologia”, fa constar l’Ajuntament. L’any 1995 un estudi va detectar-hi esquerdes longitudinals, desplom general i degradació del morter, unes lesions que no eren greus ni comprometien l’estabilitat del viaducte, segons l’informe. Sí que aconsellaven, però, dur-hi a terme reparacions que aquest any s’han desplegat en forma de projecte ampli, no d’arranjament puntual.
Aquell primer diagnòstic tècnic el va realitzar la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a la qual el consistori terrassenc va encarregar un segon examen l’any 2017 per analitzar l’estat general del pont, de tres pilars i dos estreps, i un informe de consolidació. Algunes de les lesions localitzades eren “molt aparatoses”.