Terrassa

Descarten fer un CUAP provisional a Terrassa

El ple municipal aprova l’oferiment de terrenys a la Generalitat per construir equipaments sanitaris

Terreny al carrer de Pau Marsal on es construirà la nova àrea bàsica de salut / NEBRIDI ARÓZTEGUI

La Generalitat ha descartat l’opció d’habilitar un Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) en un edifici provisional de Terrassa a l’espera de la construcció del CUAP definitiu al  carrer de Pau Marsal. Així ho ha revelat Laura Rivas, regidora de Salut, en el ple municipal que aquest divendres ha aprovat iniciar els tràmits de cessió de terrenys municipals a la Generalitat per a la construcció de diversos equipaments sanitaris: el citat CUAP (amb un CAP), el nou CAP Terrassa Nord i l’ampliació del CAP Sud.

El ple ha acordat per unanimitat “la declaració de voluntat municipal d’oferiment al Servei Català de la Salut (CatSalut) dels terrenys necessaris”. És a dir, una part del solar al nord del parc de la República (a la cantonada del carrer de Provença amb l’avinguda de Béjar) per al nou CAP Nord; el terreny del carrer de Pau Marsal on actualment aparquen vehicles d’usuaris de la UPC i on s’aixecaran un CAP i un CUAP i una base del SEM, i la finca annexa al CAP Sud per ampliar aquest equipament.

La regidora Laura Rivas, durant la seva intervenció al ple d’abril / NEBRIDI ARÓZTEGUI

El que s’ha aprovat aquest divendres ha estat un tràmit tècnic, administratiu, però necessari perquè la Generalitat accepti les cessions de sòl municipal una vegada realitzades les modificacions urbanístiques municipals per als usos dels terrenys. I dels tres projectes, el prioritari per al Departament de Salut és el de la nova àrea bàsica, amb CAP i CUAP, a Pau Marsal, segons ha deixat clar Laura Rivas.

L’any 2027

Es tracta “d’un equipament molt necessari” per a una ciutat, Terrassa, de les poques que encara no tenen un centre per a atendre urgències de baixa intensitat, d’una banda, i d’un CAP que descongestioni uns altres del Consorci Sanitari de Terrassa (CST). “Ja anem tard”, ha dit Rivas. La intenció de la Generalitat és tenir enllestida la nova àrea bàsica de Salut a Pau Marsal l’any 2027, però fins llavors no hi haurà CUAP.

Tant la Comissió d’Entitats per la Sanitat Pública de Terrassa com el propi Ajuntament havien proposat al Govern dotar a la ciutat d’un CUAP provisional mentre es duen a terme els lents tràmits del definitiu, però aquesta opció ha estat desestimada per la Generalitat. El consistori ha arribat a oferir un edifici concret, però el suggeriment no ha prosperat. Les raons esgrimides pel CatSalut, segons la regidora Rivas, han estat dues. La primera, la tècnica, perquè aquest equipament transitori no complia els requeriments preceptius. La segona: en altres ciutats on Salut s’havia decantat per un emplaçament provisional s’ha retardat el projecte definitiu. La conclusió: Terrassa no tindrà un centre d’urgències de primària fins que passin, com a mínim, tres anys.

To Top