“Existeixen els Goya, els Gaudí i a Terrassa, els Muncunill”, ha apuntat la periodista Xantal Llavina, conductora de la gala dels Premis Muncunill a la Innovació, que l’Ajuntament de Terrassa ha lliurat aquest dijous a quatre empreses, entre les quals la terrassenca Vytrus Biotech, i a l’emprenedor Xavier Garrido. Es valorava el grau d’innovació, el seu impacte positiu en la qualitat de vida dels ciutadans i la projecció internacional de cada projecte, principis que, segons l’alcalde, Jordi Ballart, estan lligats a Terrassa “com a ciutat oberta i emprenedora”. Els Premis Muncunill constitueixen “el nostre missatge al món com a aposta estratègica de futur” d’una ciutat que advoca “per una visió local i global” i una col·laboració entre el sector privat i el públic, amb el suport d’empreses i universitats, sense les quals seria molt díficil “fer la transformació que fem”.
Àmbit local: Vytrus Biotech
El Premi Muncunill a la Innovació Empresarial en l’ambit local ha recaigut en Vytrus Biotech, empresa dedicada al desenvolupament de principis actius naturals per a cosmètica a escala industrial mitjançant processos biotecnològics innovadors i sostenibles. Com destaca el consistori, Vytrus Biotech “ha desenvolupat i produït el primer principi actiu espanyol basat en Cèl·lules Mare Vegetals i la seva estratègia empresarial passa per estar molt focalitzada en activitats de R+D que els permeti realitzar contínuament llançaments de nous productes per a la cura personal de la pell i els cabells”. La distinció reconeixia la companyia “que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la ciutat de Terrassa i per a la societat en general”. Jordi Rovira, director financer de la companyia, ha valorat “aquest reconeixement atorgat per la nostra ciutat”, doncs a Terrassa va fundar-se i continua aquesta empresa que té la sostenibilitat “com a principi irrenunciable”.
Àmbit espanyol: ColorSensing
El guardó a la innovació en l’àmbit espanyol ha estat per a ColorSensing, empresa que ajuda a fabricants i a supermercats a reduir el malbaratament alimentari i a garantir la seguretat gràcies a una etiqueta intel·ligent multiparamètrica, de baix cost i amb lectura digital i traçable que permet conèixer en quin estat es troben els aliments envasats sense necessitat d’obrir-los. La tecnologia d’aquesta empresa està dissenyada “per aplicar-se a una àmplia gamma de productes alimentaris envasats en atmosfera modificada, incloent-hi carns, peixos i plats preparats. A més, la solució de ColorSensing per detectar trencaments a la cadena de fred és adaptable a qualsevol producte que requereixi aquest control, independentment del format de l’envàs, com ampolles, productes congelats, caixes i bosses”, ha valorat el jurat.
Innovació cultural: Playmodes
Playmodes ha aconseguit el premi a la innovació empresarial cultural d’àmbit estatal. Aquesta empresa treballa amb tecnologies personalitzades i barreja creativitat, programari i maquinària a les seves instal·lacions immersives, mapping de projecció, il·luminació per a edificis, escenografia digital, instruments audiovisuals i disseny sonor. El jurat ha subratllat el seu enfocament innovador i l’atenció al detall. Tot plegat, i el desig d’explicar històries, “els fan considerar projectes des de tots els punts de vista, oferint obres intensament úniques que es tradueixen entre cultures”. Als responsables de Playmodes “els agrada experimentar en formats nous i treballen amb eines Open Source”.
Innovació empresarial social: Venvirotech Biotechnology
El premi a la innovació empresarial social d’àmbit estatal ha correspost a Venvirotech Biotechnology, que gestiona residus orgànics d’empreses de manera modular a través de la instal·lació de contenidors in situ. Mitjançant un procés biotecnològic propi, els residus es revaloritzen en transformar-se en bioplàstic 100% biodegradable. El procés de transformació dura menys d’un dia.
Innovació d’Honor: Xavier Carrillo
El guanyador del Premi Muncunill a la Innovació d’Honor era l’únic que es coneixi abans de la gala. El destinatari ha estat Xavier Carrillo, fundador de Digital Legends Entertainment, l’empresa catalana de videojocs d’àmbit internacional que porta jocs d’acció multijugador d’alta qualitat als mòbils. Digital Legends Entertainment ha treballat per a grans actors de la indústria com Electronic Arts, Disney i Adidas i ha dissenyat jocs amb més de 56 milions de descàrregues. L’estudi, amb seu a Barcelona, forma part de l’empresa nord-americana Activision, que recentment va ser adquirida per Microsoft. El jurat n’ha tingut en compte aspectes com la trajectòria, el prestigi professional, la seva contribució com a exemple d’innovador en el seu sector o el nivell de repercussió del seu treball a la societat.