Terrassa

De sufragista a una mesa electoral?

Serà qualsevol indumentària modernista compatible amb la llei electoral? Quins són els límits als espais de votació?

Jornada de votació a un col·legi de Terrassa a les eleccions generals del 23-J del 2023 / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Falta un mes per a la celebració de la Fira Modernista i el 12-M i algunes persones es pregunten si la indumentària de l’època pot entrar en col·lisió amb la llei electoral. Com a elector, però especialment si has estat nomenat membre d’una mesa electoral o bé fas d’interventor o apoderat d’un partit.

La terrassenca Ester Matalí plantejava aquesta setmana el dubte a Twitter. “M’ha tocat ser a una mesa el dia de les eleccions (…) Puc anar vestida de sufragista o hi ha #dresscode?”, deia.
L’article 93 de la llei electoral fixa el criteri, però deixa la porta oberta a la interpretació de les juntes electorals. “Ni en els locals de les seccions (electorals) ni en l’entorn es podrà realitzar propaganda electoral de cap mena”, diu la norma.

Votació a l’Escola Lanaspa a les eleccions municipals de 2023 / Nebridi Aróztegui

Podrà, doncs, l’Ester restar a la mesa electoral durant tota la jornada vestida de sufragista?

Si tenim en compte les decisions de la Junta Electoral de Zona de Terrassa, a la ciutat el criteri aplicat ha estat que, d’acord amb la llei electoral, no es permet publicitat partidista i, en cas de dubte, predomina el dret a la llibertat d’expressió.

Aquests dies, els serveis jurídics dels partits i els apoderats observen amb deteniment la peculiar combinació de Fira Modernista i jornada electoral el dia 12 de maig i creuen els dits perquè ningú jugui a impugnar la jornada. El govern municipal va avaluar en el seu moment la possibilitat de desplaçar la fira a una altra data en el calendari, davant del repte d’assumir el doble dispositiu electoral i festiu, però també davant del risc que alguna activitat de la celebració, el dissabte 11 de maig, dia de reflexió, o el diumenge 12, dia de la votació, entrés en col·lisió amb la llei electoral.

La decisió municipal va ser mantenir la Fira Modernista el segon cap de setmana de maig i, d’aquesta manera, la ciutat viurà el 12-M unes eleccions del tot modernistes. I amb personatges històrics, amb connotacions socials i polítiques, però lluny de la realitat partidista del moment.

Votants, interventors i la mesa

Marc Bertomeu, advocat expert el dret electoral, explica gràficament que per analitzar aquesta combinada cultural i política “cal separar els elements. Les persones votants fan una acció puntual, entren i surten del col·legi electoral. Poden portar simbologia partidista perquè la seva presència en seu electoral en puntual i hi ha resolucions judicials en aquest sentit”.

En el cas dels interventors de les formacions polítiques, que romanen al col·legi electoral tota la jornada, “tenen prohibit exhibit simbologia partidista més enllà de l’acreditació del partit que els identifica”.

A la mesa, “els integrants formen part del procés electoral i l’article 93 es presta a interpretació. Deixa clar, però, que tampoc poden mostrar cap element partidista”.

I si el dia 12-M darrere les meses electorals els votants es troben un president burgès de principis del segle XX, un vocal camperol, obrer tèxtil, o una presidenta minyona o sufragista? Doncs el lletrat Bertomeu ho té clar: “La Fira Modernista és una celebració cultural, popular, una recreació històrica sense cap vinculació política amb l’actualitat”, apunta. “I sobre les sufragistes, no hi ha cap partit avui que defensi que les dones no votin”.

Les entitats

La Fira Modernista de Terrassa esdevé la fira de primavera, un esdeveniment popular en què la ciutat viatja als anys del modernisme i es projecta a l’exterior. És un gran aparador que atrau visitants de tota Catalunya.

El programa d’activitats es nodreix en bona part de la ciutadania, que vestida d’època és el millor “atrezzo” de la fira, i sobretot de les entitats, que omplen terrassa d’activitats i recreacions.
És el cas de la Manifestació de Dones de la Fira Modernista, que mobilitza dones obreres, cuiners, mainaderes i sufragistes. Totes “demanant igual feina i salari, denunciant la doble càrrega de la llar, els fills i la feina, i reivindicant el dret a ser subjectes polítics, a tenir un paper actiu en la vida i en la política”, explica Susanna Ayné, membre sufragista de la Manifestació de Dones de la fira.

Esther Padró, representant legal de campanys de Junts : ““No es pot paralitzar la vida cultural d’una ciutat per un procés electoral. Si al Teatre Nacional de Catalunya hi hagués una obra de la Guerra Civil, l’aturaríem? No, és clar”

L’activitat se celebra dissabte, la jornada de reflexió, una coincidència que “no les fa incompatibles -apunta Esther Padró, representant legal de la campanya de Junts per Catalunya en l’àmbit nacional-. La Fira Modernista i la manifestació de dones és una activitat que es fa cada any, en les mateixes dates, una recreació històrica que no impulsa ni fa campanya de cap candidatura”. La lletrada té clar que la fira no s’ha d’aturar ni els participants s’han de sentir limitats per coincidir amb la recta final del procés electoral.

“No es pot paralitzar la vida cultural d’una ciutat per un procés electoral – afegeix Padró-. Si al Teatre Nacional de Catalunya hi hagués una obra de la Guerra Civil, l’aturaríem? No, és clar. La vida cultural no pot parar per un procés electoral i diria més. Si un partit decidís fer una representació contrària a la Manifestació de Dones no podria fer-ho. Un partit no pot fer cap acte polític el dia de reflexió”.

Que venen els carlins!

Des de la Colla dels Trabucaires de Terrassa dels Federins expliquen que una edició més programen actuacions a la fira i que “dependrà de cadascú, però probablement alguns aniran a votar amb la indumentària dels federins o els uniformes militars carlins”, explica Josep Maeso, president de l’entitat.

Els trabucaires tenen clar que “les nostres recreacions històriques tenen càrrega política. Els carlins, per exemple, es relacionen amb l’històric vot conservador. Tot es pot interpretar, però no exhibim cap bandera i en cap moment es pot atribuir a la Fira Modernista fer proselitisme”.

Josep Maeso fa valdre la importància de “mantenir l’esperit de la festa”, al marge de les conjuntures polítiques. I defensa que el cap de setmana electoral i, en especial la jornada de la votació, “cadascú vagi com vulgui. La ciutat celebrarà la Fira Modernista i molta gent sortirà vestida d’època al carrer. És una festa molt maca que ens porta a principis del segle XX i que hem de gaudir tal com és”.

Jordi Ballart, a la inauguració de la Fira Modernista de 2022 /Nebridi Aróztegui

I l’alcalde, pot inaugurar la fira el darrer dia de la campanya?

La llei electoral prohibeix fer celebracions polítiques o inauguracions en període electoral finançades amb fons públics. Això implica que l’alcalde de Terrassa no podria inaugurar la Fira Modernista, per considerar-se un acte de propaganda finançat per l’Ajuntament. “Però Jordi Ballart pertany a una formació que no concorre a les eleccions al Parlament i quedaria exclòs d’aquesta prohibició”, apunta la lletrada Esther Padró. “Des del decret de convocatòria electoral no es pot fer cap acte polític pagat per l’administració. Però el cas de Terrassa és especial perquè l’alcalde i el seu partit no en traurien rèdit electoral el 12-M. Hi ha resolucions de la Junta Electoral Central en aquest sentit”, explica.

Episodis electorals

La crònica electoral està plena de situacions curioses relacionades amb la indumentària dels participants

L’alcalde de Saldaña, d’emperador romà a votar
L’episodi és de les eleccions generals del 23 de juliol de 2023. Pedro Sánchez les va avançar i van coincidir amb la celebració del Mercat Romà de Saldaña. L’alcalde Adolfo Palacios (PP), abans de participar en la desfilada militar, va anar a votar vestit de “Imperator Saldaniae” i acompanyat d’un impressionant escamot de soldats.

La samarreta “que te vote Txapote” fora!
El principi de no permetre proclames partidistes es va aplicar al col·legi electoral de Nostra Senyora de la Consolació (Chamartín) de Madrid. Un elector va arribar amb una samarreta amb la bandera d’Espanya i el lema “Que te vote Txapote”: La va tapar amb una motxilla, però un cop descoberta, se’l va obligar abans de votar a girar la samarreta del revés.

Eleccions al Parlament per Carnestoltes
El 14-F de 2021, en plena pandèmia. El partit “Escons en blanc” va demanar si es podia anar disfressat a votar. Alguns electors ho van fer.

Presidenta en sostenidors

L’anècdota es va produir a Terrassa en una jornada electoral. Una presidenta de mesa electoral va concórrer amb una samarreta amb un missatge partidista. Es va negar a canviar-se i, davant la insistència dels interventors, es va quedar en sostenidors.

To Top