Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4
Hi ha una certa eufòria a pensar que la baixada de tipus portarà una millora a l’economia, ja que rebaixarà costos financers a persones i empreses, podent propiciar un increment del disponible per augmentar el consum. Històricament, una baixada de tipus s’ha produït només quan els bancs centrals han situat l’economia en recessió per la coincidència de tres efectes durant almenys un trimestre: una baixada de l’activitat econòmica, una pujada de l’atur i una inflació baixa o controlada. Quan s’aplica una baixada de tipus s’intenta estimular el mercat i normalment ve acompanyada d’un estadi de por o pànic per l’entrada en recessió que porta a una caiguda forta dels mercats.
Així, en quina situació estan els mercats i l’economia avui? Al nostre entendre, la inflació comença a corregir-se (abans a Europa que als Estats Units), l’atur està controlat (ha disminuït tant als EUA com a la UE) i l’economia està en certa disminució respecte als màxims d’activitats, provocats per diverses circumstàncies com les guerres d’Ucraïna i de Palestina, el canvi de model tendint a la desglobalització (sobretot en la redistribució de la producció disminuint especialment la desconcentració a la Xina) i les polítiques monetàries per controlar la inflació que han incrementat costos i afectat les empreses que tenien deute i els particulars endeutats, que han perdut disponible per gastar i consumir. Per tant, tenim un dels tres condicionants que acompanyen els moviments de caiguda de tipus i l’entrada en recessió.
D’altra banda, s’està produint un efecte que no ha succeït abans: la UE vol començar a activar l’economia abans que els EUA. Sempre havien estat els EUA qui havien pres les primeres decisions de pujada i baixada de tipus, i ara sembla que sigui la UE qui té més pressa. L’any d’eleccions als EUA sempre ha estat un any de pujades a les borses i si surt escollit Donald Trump, aquest efecte podria ser encara més exagerat i allunyar fins a l’any que ve una possible baixada de tipus als EUA. Per tant, no sabem què farà de moment la CEE, si s’atrevirà a anticipar-se o no.