Pau Cónsola, membre de l’Observatori de Drets Socials
Avui, 6 d’abril del 2024, fa tres anys que ens va deixar el nostre estimat Arcadi Oliveres. L’Arcadi té una infinita biografia d’activitats, implicacions i compromisos amb els moviments socials i les causes justes.
Era un home incansable en la lluita per transformar el món, cal destacar la seva defensa aferrissada de la democràcia i les llibertats polítiques en plena dictadura franquista, per la qual va ser perseguit, i fins i tot el 1976, detingut per la Guàrdia Civil arran de la seva participació en una de les columnes de la Marxa de la Llibertat. Així com cal destacar també el seu lideratge a la Universitat Internacional Catalana de la Pau, la seva feina incommensurable a l’entitat Justícia i Pau, de la qual en va ser president entre 2001 i 2014, així com de la seva implicació en lluites com el No a la guerra, el 0,7%, i altres moviments pacifistes i antiglobalització. L’Arcadi va ser i encara és un mestre, un referent, una font d’inspiració per a moltes persones que desitgem un món més just i que seguim el seu exemple en diverses lluites compartides.
Per tots aquests motius i molts altres que no podem resumir en un article, el Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana, el grup local de Procés Constituent, l’Observatori de Drets Socials i la Comissió de Seguiment de la Carta Europea de Drets Humans a la Ciutat de Terrassa, amb el suport d’altres entitats i persones a títol individual, van presentar el passat 30 de desembre del 2022, via instància, una sol·licitud formal a la Comissió de Nomenclàtor de l’Ajuntament de Terrassa per posar el seu nom a un carrer de la nostra ciutat.
La proposta és ben senzilla, volem canviar el nom d’un carrer de la ciutat que avui dia (encara que sembli mentida) desgraciadament encara porta el nom del General Milans del Bosch, un conegut militar anticatalanista. Volem fer un homenatge i un reconeixement públic al nostre estimat Arcadi, un home de pau, reconegut lluitador incansable per la transformació social i la lluita per les llibertats i els drets de totes les persones i coherent amb els valors de la PAU, posant-li el seu nom a aquest carrer. El passat 2 de febrer del 2023, és a dir, ja fa més d’un any, un grup d’entitats entre les quals hi ha l’Observatori de Drets Socials de Terrassa, vam llegir el manifest “Volem un carrer en memòria a l’Arcadi Oliveres” davant l’Ajuntament. El vam llegir precisament per fer pública la nostra proposta, que ja havíem fet arribar a l’Ajuntament via instància, mitjançant l’enllaç corresponent a la seu electrònica que l’Ajuntament de Terrassa ha habilitat per aquest motiu i que es diu “sol·licituds de denominació d’espais i propostes de noms”. Evidentment, també vam fer arribar el tema a l’equip de govern per vies informals o no oficials. Malauradament, mai vam obtenir resposta d’aquesta petició, només silenci. Ni l’equip tècnic, ni el polític, ni ningú ens va respondre mai. Va ser escoltada la demanda per la Comissió de Nomenclàtor? No ho sabem. Com tantes altres vegades, només silenci. En canvi, el passat dia 13 de març llegim per sorpresa a la premsa local que l’alcalde en persona dona suport a una proposta que ha penjat a les xarxes socials un establiment comercial de la ciutat, una petició que desconeixem si els responsables de la botiga han fet arribar a l’Ajuntament pels canals establerts, però que, en canvi, sí que ha estat resposta immediatament per l’alcalde a les xarxes socials on diu literalment “Moltes gràcies a la botiga Nikochan per fer-me arribar una proposta tan bonica com aquesta.” Uns dies després el mitjà de comunicació públic local Canal Terrassa feia una entrevista a les responsables d’aquesta botiga i explicava que una proposta ciutadana durà la petició d’homenatge a Akira Toriyama al ple d’abril.
Bé, com deia, des de l’Observatori de Drets Socials de Terrassa estem força sorpresos i una mica entristits, ja que hem constatat que la millor manera de comunicar-se amb l’alcalde de la nostra ciutat són les xarxes socials i no la instància administrativa com alguns de nosaltres pensàvem. Si no ets a X, no cal que t’hi escarrassis. L’Administració local pot ignorar absolutament les comunicacions formals per passar a donar prioritat al que es comenta a les xarxes. Sincerament, ens sembla que no és la millor manera de procedir. No serem nosaltres (perquè per això hi ha una Comissió de Nomenclàtor) qui entri a valorar la proposta d’un carrer per al dibuixant de manga japonès Akira Toriyama, tot i que les persones que hàgiu tingut oportunitat de veure les seves obres més famoses sabeu perfectament el grau de violència que hi podeu trobar o quin és el tracte que es dona a les dones que hi apareixen. Nosaltres el que volem és un reconeixement públic per a un home de pau, un activista social incansable que va lluitar tota la seva vida per defensar els drets dels col·lectius més vulnerabilitzats, que ens va traslladar el seu esperit crític i que no va callar mai davant dels poderosos.
Seguirem insistint en la nostra demanda, entenem que segurament caldrà esperar el fet que es compleixin cinc anys de la seva mort, tal com diu el reglament que estableix els criteris de la Comissió de Nomenclàtor, però el que sí que ens agradaria és rebre una resposta de l’Ajuntament o dels seus màxims representats. Tornarem a fer la petició per les vies establertes, tants cops com sigui necessari, esperem aconseguir el nostre propòsit algun dia, o si més no, amb una mica de sort, potser rebre alguna resposta.