Terrassa

El síndic vol centres cívics oberts a l’agost

Multes, sancions no comunicades, accidents al carrer i denegacions de beques són alguns dels greuges presentats per Mustapha Ben El Fassi en el seu primer any d’exercici

El síndic de greuges Mustapha Ben El Fassi tanca el seu primer exercici en el càrrec amb un balanç de 2.936 actuacions, entre les quals 125 han generat la presentació d’un greuge (queixa) davant l’Ajuntament de Terrassa i tres actuacions d’ofici.

Obrir els centres cívics a l’agost com a refugi climàtic, recuperar el bitllet de bus gratuït per als majors de 65 anys i millorar l’equipament tecnològic dels equipaments cívics, són les peticions que Ben El Fassi ha fet arribar a l’administració local a iniciativa pròpia, davant les peticions rebudes de la ciutadania, que el síndic ha fet arribar a l’administració. Entre els greuges, destaquen els relacionats amb multes de trànsit, caigudes al carrer i, un any més, les sancions per estacionar a la plaça de la Quadra de Vallparadís.

Refugis climàtics per a la gent gran
El síndic demana a l’Ajuntament que mantingui oberts els centres cívics i els casals de la gent gran durant el mes d’agost per oferir-los com a refugi climàtic a “la gent gran, com a col·lectiu vulnerable d’especial protecció”. Recorda la sequera, les altes temperatures de l’estiu i els pics de calor que s’han viscut a l’agost, coincidint amb el tancament dels equipaments públics. Mantenir-los oberts, diu el síndic, “Hauria de ser una prioritat del consistori, ja que moltes persones grans es queden soles durant l’estiu”.

Multes a la plaça de la Quadra
Han estat motiu de polèmica a la ciutat i, a la memòria del síndic, són el greuge més repetit. Nou expedients s’han tramitat per queixes de ciutadans en ser multats, molts argumentant que acompanyaven persones amb discapacitat o dificultats de mobilitat. La majoria no han estat acceptades.

Bus gratuït per als +65
Recuperar la targeta que permeti viatjar gratuïtament en autobús totes les persones majors de 65 anys empadronades a Terrassa. Actualment, la bonificació total no és universal. Des del 2013, la T-Blanca permet viatjar de manera més accessible a les persones amb discapacitat o amb ingressos iguals o inferiors als 14.182,47 euros de renda anual. La bonificació és gradual i a menys ingressos, menor és el cost. El síndic recorda que la T-Blanca està referenciada a l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), un “índex que no es revisa des de fa una dècada”, mentre “les pensions s’han anat revalorant i saltant de tram i això ha fet que molts usuaris hagin perdut el dret a beneficiar-se dels viatges bonificats”. Mustapha Ben El Fassi demana l’Ajuntament que recuperi la targeta gratuïta a tots els majors de 65 anys “sense criteris d’ingressos per accedir-hi”.

Sancions sense notificar
Entre els greuges presentats pel síndic a l’Ajuntament hi ha un paquet de queixes de ciutadans disconformes amb sancions de les quals no han rebut cap avís o notificació a la bústia del domicili, cosa que els ha impedit abona la multa. En la majoria dels casos el greuge no ha estat acceptat per l’administració.

Contaminació acústica
Diverses són les queixes rebudes pel síndic relacionades amb situacions de contaminació acústica a la ciutat i que han derivat en un greuge presentat davant l’administració local. És el cas d’una queixa ciutadana per soroll del trànsit a l’avinguda de Jaume I, “superior als límits legals, tant de nit com de dia”, argumenten. No ha estat acceptada. O la d’un ciutadà que denuncia sorolls d’un bar i un altre que reclama que s’arxivi una sanció contra ell però produir sorolls fins a les 7 del matí, donat que, argumenta, no ha rebut cap notícia de la multa. En tots dos casos l’Ajuntament ha derivat la recomanació als responsables de l’àrea.

Caigudes al carrer
Cap de les dues referenciades a la memòria del síndic han estat acceptades per l’Ajuntament. Es tracta de dos greuges, un per una caiguda al carrer en un desnivell per manca de formigó entre una tapa del registre de l’aigua i el panot; i una altra per una llamborda aixecada. El síndic recorda que les anomalies han estat reparades pels serveis municipals i recomana estimar la reclamació dels vianants per les lesions patides.

Denegació de beques
L’àrea d’Acció Social i Cicles de la Vida ha estat la receptora de greuges de perfil estrictament social. Entre ells, dos relacionats amb la denegació de beques de menjador i d’activitats extraescolars, en un dels casos a una filla d’acollida. En els dos greuges, la recomanació de la sindicatura s’ha derivat als responsables de l’àrea. De fet, totes les recomanacions expressades pel síndic davant l’àrea d’Acció Social han acabat estat analitzat pels serveis tècnics, també les relacionades amb la petició d’habitatges d’emergència o les molèsties derivades d’una finca ocupada. En aquest cas, el síndic ha recomanat instar a l’Agència d’Habitatge de Catalunya a recuperar l’habitatge i a la Policia Municipal perquè “posi fi a la situació de conflictivitat”.

2.552 consultes i assessoraments
Durant 2023, el síndic ha fet 2.552 consultes i assessoraments a persones que s’han dirigit a la institució de manera presencial, telefònica, per correu electrònic o bé per xarxes socials. De fet, aquest és un dels treballs més intensius que fa la sindicatura, el d’escolta a la ciutadania. La memòria recull que la majoria d’aquestes consultes estan relacionades amb les dificultats d’algunes famílies en situació de vulnerabilitat per accedir a una prestació social o a un habitatge assequible. També les consultes relacionades amb la dificultat per accedir a la persona de referència i a la manca d’ajudes públiques rebudes.
La sindicatura informa que, en molts casos, les consultes estan relacionades amb la disconformitat de la resposta municipal, el desconeixement de la normativa o la manca de comprensió de les respostes rebudes, “que no sempre són prou comprensibles”, apunta el síndic. Algunes consultes es resolen amb la documentació aportada o amb intermediació amb els serveis municipals, sense ser necessari cursar un greuge.

“La Veu del síndic als Barris”
La defensa dels drets humans i la difusió d’aquest principi és una de les tasques que va impulsar l’exsíndica Isabel Marquès i que Mustapha Ben el Fassi ha incorporat a la seva agenda, en el primer any d’exercici al càrrec. Ho ha fet a través d’un nou projecte que ha batejat com a “La Veu del síndic als Barris” i que ja s’ha traduït en dues sessions als centres cívics President Macià i Montserrat Roig, on en un format de sindicatura itinerant el síndic escolta durant una jornada els veïns i les seves problemàtiques. La sindicatura també ha estrenat web aquest primer exercici de Mustapha Ben El Fassi.

Aprenentatge i agraïment
Mustapha Ben El Fassi valora aquest primer exercici com a síndic com un any “d’aprenentatge” i vol destacar “el suport del moviment universitari, l’associatiu, de l’equip de la sindicatura. Vull agrair molt l’acollida rebuda”. Destaca l’accessibilitat de l’oficina del síndic, que atén “en castellà, català i àrab”, i el fet que “només han arribat a greuge el 7% de les consultes i queixes rebudes”. La seu de la sindicatura de Terrassa, “es queda a la Masia Freixa” de moment, anuncia, i recorda que necessita “més pressupost. Temin 7.000 euros, Sabadell 12.000 i Santa Coloma 28.000”, apunta. Pel que fa a les propostes que té sobre la taula, destaca “una finestra única per les dones víctimes de violència de gènere i una altra per a la gent gran. També -afegeix-, blindar la llei de memòria democràtica”.

To Top