Terrassa

Salut diu que les intervencions quirúrgiques han augmentat un 10% als hospitals de Terrassa

El Govern fa balanç de l’activitat a la Regió Metropolitana Nord i afirma que s’han fet un 31% més de proves diagnòstiques i un 14% més de visites d’especialista

Intervenció de cirurgia cardíaca a l'Hospital Germans Trias

El 2023 els centres de la Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Nord, que engloba les comarques del Vallès Occidental, Vallès Oriental, Barcelonès Nord i Maresme, han incrementat l’activitat i l’accessibilitat de la ciutadania al sistema de salut. En aquest temps els hospitals del territori han fet un 10% més d’intervencions quirúrgiques que el 2022, un 31% més de proves diagnòstiques i un 14% més de visites d’especialista. Les xifras corresponen al balanç d’activitat fet pel Govern de la Generalitat coincidint amb el final de la legislatura i la convocatòria d’eleccions, i inclouen l’Hospital Universitari MutuaTerrassa i el Consorci Sanitari de Terrassa.

En nombres absoluts, s’han realitzat 95.018 operacions –8.340 més que el 2022- i s’ha aconseguit que el 100% de la cirurgia cardíaca, el 99% de la cirurgia oncològica, el 99,9% de les intervencions garantides (cataractes, pròtesis de maluc i pròtesis de genoll) i el 99% de la resta de cirurgies s’hagin fet a termini. Les operacions fora de temps s’han reduït un 80% en relació amb l’any anterior, informen des de CatSalut.

Quant a les proves diagnòstiques, l’activitat als hospitals de la Metropolitana Nord ha passat de 225.989 proves el 2022 a 295.899 el 2023 i les proves fora de termini han disminuït un 12%. Així mateix, les visites a l’especialista han passat de 434.073 el 2022 a 495.343 i les consultes fora de temps s’han reduït un 9%.

Les xifres de balanç d’activitat inclouen els hospitals de la xarxa pública de la Regió: Germans Trias, Municipal de Badalona, Mataró, Esperit Sant, Granollers, Mollet, Sant Celoni, Mútua Terrassa, Consorci Sanitari de Terrassa i Parc Taulí de Sabadell.

En l’atenció primària i comunitària, els resultats del 2023 també mostren millores. Un 62% dels usuaris han tingut visita presencial amb el seu professional assignat en 5 dies o menys. Aquest percentatge s’ha incrementat en 15 punts respecte el 2022. Pel que fa a l’atenció telefònica, un 85% de les trucades han rebut resposta en el primer intent i un 92% en les 12 hores posteriors.

Quant a noves instal·lacions, a l’Hospital de Terrassa el 2023 s’ha estrenat la reforma de la quarta planta i actualment s’està treballant el Pla Director que començarà amb una fase 0 que inclou una segona ressonància magnètica, l’ampliació de les urgències i la creació d’una unitat d’oftalmologia. Més endavant es farà un nou edifici de consultes externes.

A Terrassa, el Departament de Salut i l’Ajuntament han signat, recorda el Govern, un conveni per construir tres nous equipaments d’atenció primària a la ciutat: un Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) al carrer Pau Marçal, a l’alçada de la plaça dels Països Catalans; un nou CAP per esponjar el CAP Sant Llàtzer i el CAP Terrassa Est i un nou CAP per substituir l’actual CAP Terrassa Nord. En aquests moments s’està treballant en la cessió dels terrenys i els plans funcionals dels nous centres. Aquest tres equipament no van entrar en els pressupostos de la Generalitat per a 2024, que finalment no han estat aprovats per manca de majoria parlamentària.

El mateix pacte inclou l’ampliació del CAP Terrassa Sud i el desdoblament del CAP Rambla. 

Terrassa mateix, el 2024 s’ha començat a treballar per substituir l’Hospital de Sant Llàtzer, un centre sociosanitari que “ha quedat antic i faltat d’espais”, afirmen des de Salut. En la darrera visita a la ciutat, el conseller Balcells es va mostrar favorable a estudiar la possibilitat d’ubicar el nou centre a la finca de Torrebonica.

La col·laboració amb el món local ha permès arrencar aquest 2024 dos projectes sanitaris llargament reivindicats al Vallès Occidental. D’una banda, el gener 2024 el Departament de Salut i els ajuntaments de Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal han acordat que el nou Centre d’Alta Resolució (CAR) del Vallès Occidental anirà al terme municipal de Rubí. Ja s’han fet les primeres passes per a la cessió dels terreny i s’està tancant el pla funcional d’un equipament que prestarà atenció només ambulatòria, sense ingrés.

El Govern també ha creat el 2023 el Hub d’Innovació Social i Sanitària (HISS), amb seu a Terrassa, un instrument dels departaments de Salut i Drets Socials per impulsar projectes innovadors que ajudin a millorar la qualitat de vida de les persones amb necessitats d’atenció social i sanitària. La iniciativa està treballant en primera instància en propostes per prevenir i combatre la soledat no volguda.

Salut diu que les intervencions quirúrgiques han augmentat un 10% als hospitals de Terrassa
To Top