Terrassa

Les frases masclistes més subtils

Els micromasclismes són gestos, actituds, comentaris i prejudicis que es manifesten en els moments més quotidians. Fem una reflexió: quins dels següents micromasclismes has sentit al teu entorn o has utilitzat en alguna situació?

Els micromasclismes són gestos, actituds, comentaris i prejudicis que es manifesten en els moments més quotidians. Aquests fets contribueixen que la dona se situï en una posició inferior a l’home en diferents àmbits. Algunes d’aquestes pràctiques són tan subtils que de vegades passen inadvertides. Fem una reflexió: quins dels següents micromasclismes has sentit al teu entorn o has utilitzat en alguna situació?

“Les dones condueixen molt malament”

Els acudits sexistes que relacionen a les dones i als cotxes són infinits: “no saben aparcar” o “dona havia de ser” són alguns dels estereotips masclistes més típics i més arrelats en la societat. Segons els estudis, està demostrat que conduir no depèn del gènere, sinó de la pràctica i l’experiència. A més, segons la DGT, el 79% dels infractors al volant són homes, i també els que tenen més accidents, en concret un 13% més que les dones.

“Masclista? Si ajudo a fer feines de casa”

El verb “ajudar” denota que les tasques de la llar i les cures són responsabilitat de les dones. En realitat, tot i que intenta ser tot lo contrari, és una frase profundament masclista. El 2017 es va començar a viralitzar el missatge “Jo no ajudo a la meva dona”, per reivindicar un canvi en el llenguatge: “Jo no ajudo la meva dona a cuinar perquè jo també vull menjar i és necessari que jo també cuini”. Prendre consciència d’aquest canvi és important.

“Què et passa, és que tens la regla?”

És potser una de les frases més populars a la que s’enfronten les dones. Si alça la veu, té mal caràcter o es queixa, és catalogada d’histèrica, d’exagerada i es menysprea la seva percepció de la realitat. Relacionar l’actitud d’una dona amb les seves hormones és sexista. Significa que si una dona és decidida, segura o demostra caràcter, és una qualitat negativa. Per tant, associa que les dones haurien de ser dòcils i no qüestionar el seu entorn.

“Ell és un campió, ella una fàcil”

La sexualitat és potser un dels punts més masclistes als que s’enfronten les dones. Si una dona decideix gaudir lliurement de la seva sexualitat, davant dels ulls de la societat no està ben vist. Se li atribueixen adjectius negatius i es qüestiona la seva categoria com a dona. En canvi, quan un home es relaciona amb moltes dones, aconsegueix una determinada posició social, té més respecte i se’l considera exitós. Masclisme de manual.

“Quan entren gratis no es queixen”

És una frase molt comuna, sobretot en l’oci nocturn. En algunes ocasions les dones entren gratis als locals, mentre que els homes sí que paguen. Què hi ha al darrere d’això? Masclisme. Els homes paguen la seva entrada perquè són consumidors i clients de l’espai, mentre que les dones no ho fan perquè són un producte, un reclam per atreure els homes. Per tant, tot i no pagar, les dones en realitat no en surten beneficiades, al contrari.

“Afanya’t, se’t passarà l’arròs”

La pressió social sobre les dones perquè siguin mares és una realitat. Quan una dona està soltera hauria de buscar parella. Si té parella, ha de casar-se. Quan s’ha casat, ha de tenir el primer fill. I quan ja el te, ha de tenir el segon. Aquesta construcció de seguir unes expectatives socials posa molta pressió sobre les dones. Potser algunes no volen o no poder fer-ho. Deixem de banda aquestes frases sexistes que culpen a la dona.

“L’enemiga d’una dona és una altra dona”

La societat afavoreix la competició entre dones. És una lluita que veiem en tots els sectors de la societat, però també en el nostre entorn més proper. Aquesta rivalitat no és més que una construcció social que vol la divisió de les dones. El feminisme lluita contra això a través del concepte de la sororitat: “El millor suport d’una dona és una altra”. És una relació de germanor, solidaritat i de suport entre dones que impulsa la igualtat.

“No et depiles? Això no és higiènic”

La presència de pèl al cos de les dones continua sent un tema tabú. Quan una dona renuncia a depilar-se s’enfronta a la pressió social i als cànons de bellesa que volen anar a contra natura. No és cert que el pèl sigui equivalent a una falta d’higiene. En realitat, la missió del pèl al nostre cos és fer de barrera protectora. Quan ens depilem completament ens exposem a infeccions i a bateries. A més, la depilació afecta negativament la nostra pell.

“No ets prou femenina, i si et maquilles?”

Què és una dona femenina? Una frase que respon a estereotips i prejudicis masclistes, però també a una pressió estètica que jutja a les dones des de fa segles. La concepció d’una dona femenina respon a unes característiques físiques fixades per satisfer els homes. Totes les que no encaixen en aquesta definició, ja sigui pel seu físic, la seva actitud o els seus gustos, són jutjades i fins i tot qüestionades: “és una machorra”.

Les frases masclistes més subtils
To Top