Contingut patrocinat

Terrassa estrena una nova Barnahus per atendre infants i adolescents víctimes de violència sexual

Departament de Drets Socials

Interior de la Barnahus de Terrassa, que pretén ser un espai amigable per als infants i adolescents / DEPARTAMENT DE DRETS SOCIALS

El servei pioner està ubicat provisionalment al Vapor Gran i es calcula que podria atendre 450 nens i nenes cada any

El Vallès Occidental ja té en funcionament una nova Barnahus, un servei pioner dedicat a atendre infants i adolescents que han patit abusos sexuals. El centre, situat provisionalment a l’edifici del Vapor Gran a Terrassa, ofereix un model d’atenció integral a les víctimes en un espai amigable allunyat de comissaries i hospitals. Es calcula que 450 nens i nenes, víctimes d’aquesta xacra, podrien ser atesos cada any.

Es tracta del tercer servei d’aquestes característiques que el Govern posa en marxa a Catalunya, després de l’èxit del projecte pilot a Tarragona l’any 2020 i la inauguració del Barnahus de Lleida desembre passat. “Som pioners i volem ser referents al sud d’Europa en la prevenció i reparació de la violència sexual infantil”, subratlla el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés.

Evitar la revictimització

A la Barnahus tots els departaments que intervenen en un cas es coordinen i treballen sota el mateix sostre. Les instal·lacions disposen d’un circuit tancat de televisió per gravar el testimoni de l’infant o l’adolescent. Aquest sistema evita que la víctima hagi de repetir la declaració dels abusos i reviure l’experiència traumàtica una mitjana de quatre vegades en diversos llocs i davant diferents persones que intervenen en el procés judicial. En aquest sentit, el conseller Campuzano apunta que un dels aspectes més importants de la Barnahus és evitar la revictimització dels nens i nenes.

L’objectiu principal del servei és l’atenció, el tractament i el seguiment de qualsevol infant i adolescent de la comarca que hagi patit violència sexual i replicar l’èxit del centre de Tarragona, que des de la seva posada en marxa ha permès multiplicar per quatre el nombre de casos detectats. El conseller Campuzano destaca que “l’experiència de Tarragona ens ha fet identificar una realitat que era desconeguda, que no es tractava perquè fins ara era tabú”. “Hem de tenir el coratge, com a societat, de fer-hi front”, afegeix.

Com és la Barnahus de Terrassa

L’equip professional que treballarà a la Barnahus de Terrassa està format per una coordinadora, dues treballadores socials, dos psicòlegs i una administrativa. El Departament de Drets Socials ha contractat també dos tècnics que seran la porta d’entrada dels casos i en faran el seguiment, la derivació i l’avaluació. També s’hi desplaçarà personal de l’equip tècnic penal, metge forense, professionals d’atenció a la víctima del Departament de Justícia; així com pediatre, infermera o psicòlegs del Departament de Salut, entre d’altres.

El conseller Carles Campuzano durant la inauguració de la nova Barnahus a Terrassa / DEPARTAMENT DE DRETS SOCIALS

La nova Barnahus compta amb una recepció i tres sales d’espera separades, equipades amb mobles, joguines, revistes i llibres adients a l’edat i a les necessitats dels infants i adolescents. També disposa de dues sales on entrevistar i atendre les víctimes i dues més per a l’atenció a les famílies; una sala d’exploració forense; una sala d’observació; una sala d’exploració mèdica i diversos espais de treball per als professionals, i una petita cuina, entre d’altres.

Ubicació provisional

El centre està ubicat a l’edifici del Vapor Gran de manera provisional. L’emplaçament definitiu serà en uns terrenys cedits pel consistori a l’encreuament del carrer dels Jocs Olímpics i el carrer d’Alexandre Riquer. Per a la construcció i adequació del nou edifici, Drets Socials invertirà 1,3 milions d’euros del fons Next Generation EU i preveu que estigui en funcionament el 2026.

Desplegament territorial

El Govern va iniciar la prova pilot amb la Barnahus de Tarragona l’any 2020. Fins al 31 de desembre de 2023, aquest servei ha atès 803 infants i adolescents víctimes de violència sexual i ha aconseguit multiplicar per quatre la detecció de casos respecte d’altres territoris.

Fruit de l’èxit, el Govern estendrà el model arreu del país. Així, a banda dels serveis de Lleida i Terrassa, està previst que les pròximes setmanes entrin en funcionament 10 Barnahus més, a Tortosa, la Seu d’Urgell, Girona, Vilanova i la Geltrú, el Prat de Llobregat, Barcelona, Granollers, Badalona, Mataró i Manresa.

Més informació al web dretssocials.gencat.cat/barnahus.

To Top