Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4
Ja estem vivint nous episodis relacionats amb les bombolles immobiliàries que tan mals records ens porten a casa nostra, sense de moment la virulència i l’afectació tan sistemàtica a la banca que vàrem viure, però que comença a ensenyar les dents i ens pot portar noves situacions d’estrès a la banca mundial.
El primer cas ha estat el de la Xina, amb la fallida d’Evergrande, la immobiliària xinesa més gran, que ha esquitxat la banca i l’estat xinès i ha provocat un forat de més de 300.000 milions de dòlars.
De la mateixa manera, als EUA estem en una situació preocupant, ja que els preus dels locals comercials a moltes de les grans ciutats estan retallant un 20% i estan desocupats, provocant verdaders barris fantasmes, però, i més important encara, amb càrregues hipotecàries que en una gran majoria estan suportades per la petita i mitjana banca regional nord-americana. Fins ara, l’ajut per corregir les possibles fallides de la banca regional provocades per la pujada de tipus i la situació d’insolvència en tenir retirades massives als bancs regionals s’ha fet a través de l’emissió de nou deute des de la Reserva Federal la immobiliària comercial i de la concentració en la gran banca. Aquest programa va donar solució momentània a aquella situació, però la caducitat era a finals d’aquest any. No sabem si els riscos de l’immobiliari tornaran a obligar a fer el mateix per evitar un cert col·lapse, menys virulent que el del 2008, però a la fi un risc que ja aquesta setmana ha sacsejat la banca mundial amb implicacions a l’immobiliari nord-americà.
A l’Europa del nord, els preus de l’immobiliari tant residencial com comercial també han sofert fortes pujades i mantenen una forta pressió sobre la inflació i, per tant, en cas de caiguda d’ocupació i de preus poden tornar a provocar una forta sotragada a la banca regional europea.