Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4
Les pujades d’interès i de la inflació i la convicció d’un cicle de tipus d’interès alt relativament llarg han anat castigant la cotització de les petites i mitjanes empreses, comportament que es va iniciar cap al 2020, amb un primer mínim, i que ràpidament va pujar arribant el 2021 a un màxim, per continuar caient i marcar un nou mínim avui dia, deixant una clara diferenciació entre aquestes i les de gran capitalització que es pot quantificar en un 35% de desviació. Aquesta bretxa no només és en valoració sinó també en els beneficis, de manera que si mirem el PER FORWARD del S&P Small caps 600, ens diu que avui dia continua estant en els mínims històrics (al voltant de l’11x a 13x).
Seguint amb una visió tècnica, el percentatge de companyies amb beneficis negatius que va marcar màxims a la pandèmia ha anat corregint i el 40%, per exemple, de les empreses del Russell 2000 estan donant resultats negatius.
Una altra dada que pot ajudar a pensar en possibles moviments de cara al futur és la volatilitat, que torna a estar marcant valors per sota del 25% i, per tant, manté una situació de caràcter alcista. De la mateixa manera, si mirem què ha passat històricament, quan el gap entre les empreses de gran capitalització i les empreses de petita i mitjana capitalització ha crescut, veiem que s’ha produït un rebot que històricament ha representat un 30% de revalorització de les petites per acostar-se a les de gran capitalització tant als Estats Units com a Europa. Aquest efecte també està descrit a les fases d’auge del cicle econòmic, com creiem que podria ajustar-se a la situació actual.