Terrassa

Les mascaretes tornen als hospitals coincidint amb el pic de contagis

A excepció d’algun despistat, la majoria dels usuaris i tots els professionals ja es protegeixen

Nebeidi Aróztegui

La mascareta torna a ser obligatòria i generalitzada des d’ahir dilluns als centres de salut, on la mesura pretén frenar la transmissió dels virus respiratoris com la grip, la covid i els refredats. Els contagis han assolit el pic a Catalunya, amb saturació a l’assistència primària i les urgències. La mesura, anunciada el dia 5 de gener pel conseller de Salut, Manuel Balcells, s’aplica ja als centres sanitaris –centres de primària, hospitals i centres sociosanitaris–, on tant els professionals com els usuaris han incorporat la protecció amb normalitat.

Fa només sis mesos, al dia 5 de juliol de 2023, que una ordre ministerial suspenia l’obligatorietat de la mascareta a Espanya i ara, la mesura ha agafat a la població relaxada. La presa de consciència sobre el pic de contagis, però, ha disparat la compra de mascaretes i ahir ja s’utilitzaven de manera generalitzada als centres de salut, on és obligatòria, però també al transport públic i a les farmàcies, on Salut recomana l’ús.

Un cartell informant de l’obligatorietat de les mascaretes als centres de salut i sociosanitaris / Nebridi Aróztegui

Als centres de salut de la ciutat, la mascareta ja és d’ús comú, tot i que amb els descuits propis dels primers dies de l’obligatorietat. Ahir, als taulells de la majoria dels centres de primària i als hospitals hi havia mascaretes a disposició dels pacients que entraven desprotegits.

La frase: “I la mascareta?”, va ser la més repetida dilluns i ahir dimarts als taulells dels equipaments sanitaris, seguida de la resposta a la pregunta dels desinformats: “Sí, torna a ser obligatòria”. I és que, tot i que la majoria d’usuaris portaven la protecció de casa, alguns arriben encara als centres de primària, a les consultes i fins i tot a les urgències completament ignorants de la imposició.
Eren una minoria, però. A la porta de l’edifici de consultes externes de Mútua Terrassa, Juan Arrabal Brene, de 85 anys, protegit amb mascareta es mostrava convençut que “és una bona decisió. Cal fer cas als que hi entenen, que per això han estudiat”, deia.

Alguns usuaris de la sanitat creuen que la mesura s’ha quedat curta. “Hauria de ser obligatòria també a tots els espais on hi ha aglomeracions”, afegia Joan.

Els contagis s’han disparat les darreres setmanes i els ingressos els protagonitzen les persones de més edat i els pacients crònics o amb afeccions cardiorespiratòries. “Tinc un familiar immunodeprimit -comentava ahir Eva González Blancafort, en sortir d’un tràmit sanitari- i si hem de venir als centres, amb la circulació de virus actuals, ens hem de protegir. És un tema de responsabilitat social.”Al principi de posar-te-la és una mica incòmode, ja no recordes quan la portaves tot el dia, però de seguida et tornes a acostumar”.

A Catalunya, València, Múrcia…

L’obligatorietat de la mascareta ja és una realitat a Catalunya, Canàries, a la Comunitat Valenciana i a Múrcia. A l’Aragó s’aplica als professionals sanitaris i es recomana l’ús a la població amb símptomes quan s’adrecin als centres sanitaris o sovintegin espais amb aglomeracions.

La mesura no és d’aplicació general a Espanya després que les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat tanquessin sense acord el Consell Interterritorial del sistema Nacional de Salut, celebrat dilluns 8 de gener. La reunió es produïa en ple pic de contagis de grip, covid i altres virus respiratoris.

Altres comunitats es limiten a recomanar la mascareta i no el seu ús obligatori. És el cas de Cantàbria, que manté la recomanació als centres de salut. Madrid ha criticat la decisió de Sanitat, a qui ha acusat de voler “cridar l’atenció” amb una “ocurrència” i deixa en mans dels professionals sanitaris i de cada centre de salut la decisió d’imposar la mascareta.

Precisament el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publicava ahir dimarts l’obligatorietat de dur mascareta als centres i serveis sanitaris durant 15 dies naturals. La normativa afecta els ciutadans de més de 6 anys i fa referència a Centres d’Atenció Primària, intermediària i de salut mental i també als hospitals. La mesura s’estén a les persones treballadores, els visitants i els pacients, amb l’excepció de les persones ingressades quan romanguin en la seva habitació.

El pic de contagis es preveu avui

L’episodi de contagis, amb un increment exponencial, es viu als centres sanitaris des de principis de desembre. El conseller de Salut, Manel Balcells, preveu que avui dimecres s’arribi al pic de contagis per grip a Catalunya.

Ahir, el departament de Salut va obrir la vacunació de la grip i la covid-19 a la població general i va recomanar que “totes les persones de qualsevol edat” es protegeixin d’aquestes infeccions respiratòries. L’escrit que va signar el conseller Manel Balcells indica que la decisió s’ha pres després que “en les darreres setmanes, les dades epidemiològiques hagin evidenciat un important increment d’infeccions respiratòries agudes”. Balcells recorda que la vacuna “estalvia maldecaps i la sobrecàrrega al sistema”. També va explicar que en les últimes hores hi ha hagut alguna “incidència puntual” per demanar cita, però que ja s’ha solucionat.

To Top