Assegut a terra, davant el televisor de casa de la seva àvia, aquell marrec mirava intrigat el Concert d’Any Nou. Convertit en adult, amb l’àvia malalta -però present-, aquell marrec probablement tornarà a mirar el concert que la Filharmònica de Viena ofereix cada 1 de gener. I Johann Strauss tornarà a sonar en el vell menjador.
Perquè cadascú elabora la seva cartografia de Nadal, en la que la música, sovint, hi té un espai destacat. Són dies de grans concerts. D’any rere any. A Terrassa també. Som-hi.
Dimecres mateix, rebem la visita de Maria del Mar Bonet, qui estarà acompanyat de Borja Penalba (tant a la veu com a la guitarra). Mallorca i el País Valencià toquen a la porta. Ho faran a la Seu d’Ègara (20.30 hores), on interpretaran nadales com “El noi de la mare”. Ara bé, en un fet insòlit, enguany a Terrassa gaudirem del privilegi d’escoltar “El Cant de la Sibil·la” amb tan sols tres dies de diferència del vespre que li pertoca (la nit de Nadal) i en boca d’una veu mallorquina (és tradició que soni a totes les esglésies de l’illa, durant la Missa del Gall, per després sopar ensaïmada i xocolata).
Poca broma: és considerada una de les cançons més antigues del continent europeu.
La Seu d’Ègara repeteix dijous, amb el “Misteri de Nadal” que organitza Enfoc Musical. Serà un concert tribut a Händel; amb el Cor Barcelona Classic Academy i la soprano Laia Camps i el tenor Joan Martínez Colás.
Però abans d’arribar als concerts solemnes, ens aturem en tres propostes que s’acosten a Nadal des del seu estil musical. Tots tres són la nit de divendres.
Per una banda, la penya Flamencologia celebra un vespre de “Zambomba Flamenca” (21 hores), tancant així l’any 2023 igual que el van començar: com una de les entitats culturals que més concerts programen anualment.
La segona proposta és la de la Nova Jazz Cava, que divendres fusionarà Nadal amb el gènere jazzístic en un sopar-concert batejat com “Formatjazz” (21 hores).
I, en tercer lloc, el centre El Social acollirà la glosada i cantada de Nadales, demostrant la consolidació del cant improvisat a Terrassa en els darrers tres anys.
Cor Montserrat
L’endemà dissabte arriba el concert de Nadal amb la Banda de Terrassa, a partir de les 12 hores a l’Auditori de Terrassa. Presenten nou director (Òscar Álvarez) amb un repertori clàssic des de l’“Aprenent de bruixot” de Paul Dukas, a la “Marxa Radetzky” de Johann Strauss.
Ja al vespre tornem a les esglésies de Sant Pere, on el Cor Montserrat celebra el seu tradicional concert de Nadal (21 hores). Sota la direcció de Rosa M. Ribera i amb Robert Tévar al piano, en acabar faran un brindis amb cava.
Nadal i Sant Esteve
El dia de Nadal la música torna a l’Auditori Municipal, en un concert organitzat per l’Agrupació Folklòrica Amunt i Crits (20.30 hores). La Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona serà l’encarregada de fer sonar sardanes i música per a cobla.
Finalment, el dimarts, dia de Sant Esteve, LaFACT Cultural acollirà com cada any el Festival de valsos i danses (21 hores).
Aquests són alguns, però no tots, els concerts d’aquest Nadal. I n’hi haurà més, a la Seu d’Ègara, convertida ja en la nostra particular Sala Daurada del Musikverein de Viena.
Les corals, al Raval
Pel que fa als cors de carrer, l’atri de l’Ajuntament acull demà dijous el concert de Rondalla i Cor del Centre Aragonès de Terrassa (19 hores) i de Gospel Vallès (20 hores). Divendres hi actua Tons i sons (19 hores). Dissabte hi haurà una petita marató, amb el Cor Montserrat (11.30 hores), la Coral Ohana (18 hores), Fil de Notes (19 hores) i els “coros rocieros” (20 hores). El diumenge (vigília de Nadal) hi haurà Dríade Grup Vocal (11 hores).