Arran de l’anunci del passat mes de setembre de Som-hi Matadepera d’estudiar nous usos per l’equipament del Camp de Golf Municipal, un grup de matadeperencs agrupats amb el nom de “Matadeterra” ha elaborat un projecte per convertir Can Vinyers en un ecomuseu, iniciant així un procés de reapropiació d’aquest espai.
L’historiador, arxiver i escriptor matadeperenc Joan Comasòlivas (principal impulsor del projecte) explica que “dins dels terrenys municipals de la Masia de Can Vinyers, proposem recuperar conreus de moltes varietats: vinyes, oliveres, arbres fruiters, cultius d’horta…”. L’impulsor de la proposta remarca que “encara que aquests horts urbans es desenvolupin en mans de privats, haurà de ser sota uns criteris supervisats: mínim consum d’aigua, no utilitzar fitosanitaris, etc.”. Amb aquesta iniciativa, es pretén “posar a Matadepera en el punt de mira en tots els sentits i ser un referent no només en renda per càpita, sinó també ecològic”.
A més de convertir el poble en un referent ecològic, un dels objectius principals d’aquesta iniciativa és que “a través de la figura institucional de l’ecomuseu s’emprenguin polítiques de patrimoni de tot tipus”. En aquest sentit, Comasòlivas expressa la necessitat de “fer recerca i divulgar tots els aspectes que tenen a veure amb el patrimoni històric, material, arquitectònic, geològic…”. “Can Vinyers no serà una àrea de pícnic, sinó un espai on s’estarà generant cultura de forma polièdrica”, assegura.
Uns dels primers passos serà recuperar i restaurar la Masia de Can Vinyers. La presidenta de “Matadeterra”, Pilar Oller, indica que “a l’Ajuntament li correspon a aquesta tasca”. A partir d’aquí, Oller comenta que “tenim molts referents a Matadepera per a organitzar exposicions fixes i temporals”. Així doncs, afegeix que “volem ser un motor de canvi per a beneficiar a la totalitat del nostre municipi. L’objectiu és que tot el poble i la comarca pugui trobar a Can Vinyers alguna cosa que pugui resultar-li d’interès”, explica Oller.
Joan Comasòlivas manifesta que “la intenció és que el teixit associatiu de Matadepera acabi gestionant aquest espai”. En aquest sentit, l’historiador comenta que “és una oportunitat única per reocupar aquest espai amb la col·laboració d’associacions i entitats”.
D’aquesta manera, Can Vinyers oferiria l’oportunitat de fer “recorreguts paisatgístics i per a la pràctica de l’esport”. De fet, Comasòlivas destaca que “al voltant d’això, volem obrir l’espai a les escoles i instituts perquè puguin observar tots els valors que es reflecteixen a Can Vinyers, com la necessitat de respectar el mediambient”