Opinió

ACA, restriccions poc fonamentades

Joan Roma i Cunill

Si una cosa ens indigna als alcaldes, és comprovar com es prenen decisions des d’un despatx a Barcelona, sense consultar els territoris afectats. És un mal costum, habitual en els governs de la Generalitat, i ERC n’és un mestre consumat.

Ara mateix, ens trobem amb una decisió de l’ACA que amplia a 21 municipis de les comarques del Solsonès, Berguedà i Ripollès les mesures sobre restricció del consum d’aigua. La setmana passada foren els alcaldes dels ajuntaments de Sant Llorenç de Morunys, la Coma i la Pedra i Guixers els qui varen protestar per ser inclosos en aquesta mesura, però avui em permeto afegir-hi la gran part dels altres. M’explico.

És cert que tot el territori català està sotmès a una sequera extrema, i si hi ha sequera, és lògic prendre tota mena de mesures per estalviar en el consum, i evitar gastar-ne en mals usos. Això ho entén tothom, i molt especialment els alcaldes, que tenen en el sistema de subministrament d’aigua de beure el seu principal maldecap.

Dit això, que ara a l’hivern es prenguin decisions de consum a pobles que tenen la població sota mínims, sense segones residències, sense piscines, sense recs de parcs i jardins, sense usuaris a cases de turisme rural o a càmpings sorprèn, i més que sorprendre indigna, perquè no s’han preocupat ni de comprovar si les captacions que tenen aquests municipis garanteixen el subministrament habitual, normal i jo diria fins i tot històric.

Que quedi clar d’entrada que tots els ajuntaments, tots, encara que disposin de grans captacions, han de moderar consums al màxim. I això em consta que ho fan tots. Per responsabilitat i per coherència amb els plantejaments mediambientals.

Si això és així, és evident que els tres ajuntaments abans esmentats no entenen una decisió de l’ACA incongruent i ignorant respecte de la realitat. Però permeteu-me donar altres noms de pobles inclosos en la llista que sorprenen tant o més. Què hi fan Bagà, Borredà, Castell de l’Areny, Castellar de N’Hug, Saldes o Sant Jaume de Frontanyà, per dir-ne alguns? Algú els ha demanat si les captacions tradicionals i habituals són suficients per a l’abastament de la població en aquestes dates?

Parlem de pobles que a l’hivern es queden en xifres de població mínimes i a causa del fred i de la conscienciació el consum d’aigua és mínim. Per què imposar més mesures? La gent no ho entén, i queda perplexa davant una ACA que sembla no conèixer la realitat del país. Algú pot pensar que a Sant Jaume, amb una vintena d’habitants i un dipòsit d’un milió de litres, té problemes de subministrament? O Castell de l’Areny, en situació similar? O Borredà, amb dos milions i mig de litres en dipòsits? O Bagà?

Que tot el país ha de ser cridat a l’ús responsable de l’aigua és lògic, i en això estem d’acord tots els ajuntaments i ciutadans, però que es donin llistats de municipis amb increment de restriccions en ple hivern suposa un desconeixement del país i la seva gent, que ens ha de preocupar perquè ve d’un organisme important del Govern de la Generalitat.

To Top