Els videojocs i les realitats virtuals estan revolucionant la forma en què pensem i vivim. Aquestes tecnologies van més enllà de l’entreteniment i es poden convertir en aliades per a millorar les nostres vides. Aquest és el missatge que es volia transmetre a l’inVideogames Summit Terrassa, una cimera celebrada aquest dimecres i dijous a les instal·lacions de la Cambra de Comerç amb l’objectiu de promoure l’ús i desenvolupament dels videojocs i les realitats esteses (realitat virtual, realitat augmentada i realitat mixta) en l’educació, la formació i la salut. Fins a 20 experts van oferir vuit tallers experiencials i 25 hores de formació gratuïta durant l’acte, organitzat per l’empresa Delaguila, la Cambra i l’Ajuntament de Terrassa.
La jornada inaugural de dimecres va estar centrada en l’educació, explorant com utilitzar els videojocs i les XR (realitats esteses) per motivar i facilitar l’aprenentatge en entorns educatius. La consciència cívica i l’empatia són alguns dels valors que pretenien reforçar amb els diferents tallers i ponències.
El segon dia de la cimera es va abordar la qüestió en l’àmbit de la salut mental i es treballava sobre l’ús dels videojocs per promoure el benestar emocional de persones en les últimes etapes de la vida, de dones embarassades o de persones amb Alzheimer en estats molt inicials, entre d’altres.
Reforçar la memòria emocional
Álvaro González, neuropsicòleg clínic, va oferir una teràpia de reminiscència i realitat virtual, dedicada habitualment a persones grans amb primers símptomes de demència. Mitjançant un viatge immersiu amb ulleres de realitat virtual, els participants recorren un camí simbòlic per la vida, revivint records amb una càrrega emocional significativa amb l’ajuda d’una narradora que els va guiant. “La teràpia de reminiscència estimula el cervell a través de la realitat virtual”, explica el neuropsicòleg. D’aquesta manera, es reforça l’autoestima, la reflexió i la memòria emocional. “Els records que es fixen amb més càrrega emocional, es queden en l’etapa final de la vida”, afegeix.
“La teràpia de reminiscència estimula el cervell a través de la realitat virtual”
Laura Millán i Meritxell Jiménez, infermeres a l’Hospital Vall d’Hebron, van liderar una ponència i un taller sobre el seu projecte: Simoons. L’eina, creada per totes dues, ofereix una oportunitat innovadora de formació per a professionals de la salut. A través d’escenaris de simulació personalitzats, es poden millorar les habilitats tècniques i transversals, tot sense la necessitat de desplaçar-se. Amb més de 900 usuaris, la plataforma en línia ja s’ha utilitzat en hospitals, universitats…, arribant a àmbits com la cardiologia i la cirurgia vascular.
La cimera ha demostrat ser un punt de trobada per a la innovació i la reflexió. Amb ponències i tallers, els participants han tingut l’oportunitat d’explorar les possibilitats transformadores dels videojocs i les realitats virtuals. Aquestes tecnologies aplicades, dissenyades amb finalitats diferents a l’entreteniment, són cada vegada més presents en àrees en què tradicionalment no hi havien tingut cabuda. Han obert una finestra al futur, convertint-se en un aliat inesperat en àrees com la salut i l’educació. Trencaran barreres mentals, transformaran creences limitants i desenvoluparan habilitats valuoses que es traduiran en una important millora del benestar emocional.
Dels dies 24 al 27 de novembre hi ha programada una nova InVideogames, entre Montserrat i Barcelona. Pel 8 i 9 de gener s’organitza una nova trobada a Lisboa (Portugal) en la mateixa línia de la que s’ha fet a Terrassa.