Quantes peces d’amiant hi ha a Terrassa? Quants immobles contenen aquest mineral, també conegut com a asbest? No se sap amb concreció però segurament aquesta ignorància té data de caducitat: l’Ajuntament ha encarregat l’elaboració d’un estudi sobre la presència d’aquest material tòxic que dècades enrere formava part del comú de les obres i la retirada progressiva del qual ha esdevingut objectiu primordial d’administracions públiques (d’algunes) i entitats veïnals. El consistori ha adjudicat a una empresa aquest estudi “sobre l’estat de les cobertes i altres elements constructius amb presència d’amiant a la ciutat”. I preveu que l’informe, la base per confeccionar un cens de cara a accions futures, estigui enllestit a principis del 2024. Alguns càlculs estableixen en prop de 14.500 els edificis de Terrassa amb amiant.
La Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa (FAVT) s’ha reunit amb el govern municipal i ha posat sobre la taula la necessitat d’establir quan abans millor un calendari d’execució de treballs de retirada. Hi ha compromís de crear una Comissió de l’Amiant a Terrassa per fer seguiment d’aquest programa que la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) ha situat com a prioritat de lluita en els darrers anys amb una intensa campanya “per eliminar l’amiant dels municipìs de Catalunya”.
Instituir una comissió local i realitzar un cens d’amiant, tant d’elements en edificis públics com en privats, són les primeres passes a donar en cada població. Fer un calendari de “desamiantat”, el tercer i determinant, preveient els recursos amb la implicació de la Generalitat, el govern espanyol i la Unió Europea.
No és una excepció
Terrassa no disposa de comissió híbrida entre Ajuntament i entitats, ni de cens de material, però no és una excepció en el mapa català. De fet, la immensa majoria de poblacions manquen de registres oficials d’amiant. La confederació ha dut a terme diverses activitats “perquè la ciutadania prengui consciència del perill que suposa conviure amb l’element cancerigen de l’amiant” i per exigir que la classe política “adopti les mesures necessàries” per eradicar del tot l’existència d‘asbest.
Hi ha materials que contenen amiant (MCA), sobretot, a cobertes, parets pluvials o persianes de fibrociment. Un estudi d’ACM, empresa especialitzada en consultoria i diagnòstic en amiant, esbossa un quadre amb dades extretes del cadastre referents a edificis construïts entre 1960 i 1990. De l’informe es dedueix que al conjunt de les quinze ciutats més poblades de Catalunya pot haver uns 128.000 edificis “dubtosos de contenir amiant”, dels quals 14.500 es troben a Terrassa. Barcelona, per descomptat, és la primera de la llista, amb 32.000 immobles. Sabadell, la segona, amb 14.800. Terrassa, la tercera. L’estudi deixa clar que la xifra d’amiant quant a tones no sempre és proporcional al número d’edificis afectats: determinades poblacions petites tenen polígons industrials amb gran quantitat d’MCA.
Catalunya disposa d’un Pla Nacional per a l’Erradicació de l’Amiant (2023-2032) que recorda l’ús extensiu d’aquest mineral en la construcció, en especial entre els anys 50 i 90 del segle passat i, principalment, en forma de fibrociment a teulades, dipòsits, baixants o jardineres; també com a aïllament; o com a forma de protecció contra incendis d’estructures metàl·liques o formant part d’altres materials.
El potencial nociu
El document destaca el potencial nociu d’aquest producte, “bé sigui per manipulació o per degradació”, degut a l’alliberament de microfibres “que poden penetrar en el cos per les vies respiratòries i poden romandre en el tracte respiratori durant dècades”. Aquesta penetració “pot provocar càncer de pulmó, laringe i ovari, i dues malalties causades exclusivament per la pols d’amiant: l’asbestosi (malaltia pulmonar crònica) i el mesotelioma maligne (un tipus de càncer a la capa prima que recobreix els pulmons). El pla inclou la creació d’un cens de materials i elaborar un calendari “per a la retirada dels MCA en l’ambit públic”. La “primera capa d’informació (la detecció de fibrociment a les cobertes)” estava prevista per a finals d’aquest any.
L’amiant és present en milers d’instal·lacions, tot i que la prohibició de fabricar, utilitzar o comercialitzar aquest producte es va fer efectiva el 2002 a Espanya. La Unió Europea ha fixat com a objectiu la retirada de l’amiant de tots els edificis públics abans del 2028 i de tota la comunitat l’any 2032. Però tothom sap de l’enorme dificultat d’acomplir aquest propòsit tot just quan s’enceten els primers registres municipals.
Enderrocs
L’Ajuntament ha posat en marxa el procés i assegura que vetlla perquè en les obres d’enderroc d’edificacions amb presència d’aquest material o en desmuntatges de cobertes o de parament pluvials, per exemple, “els projectes presentats prevegin el compliment de les directrius del Reial Decret 396/2006, de 31 de març”, que regula les “disposicions mínimes de seguretat i salut aplicables als treballs amb risc d’exposició a l’amiant”. Aquest decret obliga al titular de l’obra a la presentació d’un pla de treball davant l’Agència Catalana de Residus de la Generalitat, que l’ha d’aprovar prèviament a l’inici de les obres, “per tal que aquestes s’executin d’acord amb les directrius de seguretat”. Les empreses que fan els treballs de retirada són especialistes i han d’estar inscrites al Registre d’Empreses amb Risc per Amiant (RERA), que és l’organisme oficial que controla les empreses que poden retirar i manipular aquests residus.
A la deixalleria
I què passa amb les obres petites? L’ordenança fiscal sobre la gestió de residus municipals possibilita que un ciutadà pugui portar a la deixalleria de Can Barba 100 quilos d’amiant gratuïtament, dins un horari determinat i amb unes condicions d’embalatge preestablertes. La finalitat, segons el govern municipal, és que els particulars que tinguin, per exemple, un dipòsit o algunes plaques de fibrociment, puguin dur-les al CRT Vallés.
Aquest centre està autoritzat per recepcionar, emmagatzemar i transferir residu d’amiant a destí final. Els petits industrials també poden portar residus d’amiant “i en aquest cas abonen la taxa corresponent al material aportat”.
Si es troben residus d’amiant al carrer , cal dir-ho a l’Ajuntament “per fer-ne una gestió correcta”, adverteix el consistori. L’abandonament indiscrminat encara és recurrent. Fa unes setmanes, diverses plaques de fibrociment romanien acumulades en un abocador il·legal al Camí Vell de Matadepera.
Anys i símptomes
Els primers símptomes d’asbestosi s’evidencien entre els 10 i els 20 anys després de l’exposició al mineral, mentre que un càncer produït per les fibres de l’amiant triga entre 20 i 40 anys a a florar. Aquest fet dificulta la detecció primerenca de la malaltia.
Prudència
La Generalitat, tot i la perillositat d’aquest mineral, apunta que el material amb amiant presenta un risc mínim d’emissió de fibres a l’ambient si es troba en bon estat o no ha estat sotmès “a manipulacions indegudes o a l’acció de vibracions, fregaments, moviments d’aire, presència d’humitats, xocs o la seva manipulació”. Per aquesta raó, “pot quedar-se instal·lat fins a la seva eliminació o la fi de la seva vida útil”. El 85% del material amb contingut d’asbest haurà superat la seva vida útil (que és de 30 a 50 anys) l’any 2030.
Parla un expert: Xavier Cañavate
Xavier Cañavate, enginyer químic i professor de l’Eseiaat, resumeix les raons de l’èxit de l’amiant dècades enrere: “Les seves fibres reforçaven estructures i l’amiant podia actuar com una cola. És molt resistent i aguanta bé les altes temperatures. I tenia un preu assequible”. El seu ús era el més fàcil en estructures que ara es realitzen “amb plàstics o plaques metàl·liques”. El problema mediambiental i sanitari, de salut pública: les microfibres que conté, una pols microscòpica que, amb la degradació o el trencament, “flota en suspensió” i s’incrusta en òrgans en respirar-lo. El perill, per descomptat, era molt més alt en el procés de fabricació que en l’exposició al material ja solidificat. La seva erradicació és “molt difícil”: no totes les estructures estan a la vista i molts particulars temen comunicar la seva presència a les autoritats. “És un problema que afecta a molts altres residus”, apunta el professor de la UPC.