Terrassa

El compromís de l’empresa del menjador escolar de Terrassa

La Comissió de Menjadors del Consell Escolar s’ha reunit aquest dilluns

El preu del menú per a l'alumnat fix és de 6,33 euros / NEBRIDI ARÓZTEGUI

La quantitat de menjar, segons sembla, s’ha incrementat i l’empresa ha augmentat la seva plantilla amb personal itinerant i dues incorporacions per millorar la relació entre la companyia i els monitors. I s’ha compromès a combinar de manera diferent els aliments del menú, i a revisar la càrrega horària de les cuineres, ara amb més feina en tractar amb producte fresc. Aquestes són les principals conclusions de la reunió que ha dut a terme aquest dilluns la Comissió de Menjadors del Consell Escolar de Terrassa, segons ha manifestat Joan Salvador, tinent d’alcalde i regidor d’Educació, després de la polèmica sobre la qualitat del servei de menjador escolar de Terrassa.

Ha estat una reunió intensa, potser més del que es preveia tot i les queixes continuades de familiars d’alumnes i centres educatius a les darreres setmanes. Ha durat dues hores i mitja i ha comptat amb la presència de representants de la companyia concessionària del servei, que han donat explicacions sobre les disfuncions i han argumentat que en determinats casos aquestes estan relacionades amb la introducció de producte eminentment fresc i amb mancances eventuals d’articles per part de proveïdors.

La data era vista com un punt d’inflexió en la reacció davant la successió de queixes: 9 d’octubre, reunió de la Comissió de Menjadors del Consell Escolar Municipal, formada per representants de l’Ajuntament i de la comunitat educativa. La trobada no era de tràmit. El propi consistori l’havia establert com a clau per concretar “tots els indicis d’incompliment de contracte” per part de Mediterránea de Càtering.

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

“La trobada ha estat profitosa. Hi havia ganes de trobar solucions”, ha apuntat Salvador. A la reunió s’havien d’analitzar propostes “per tal de verificar i assegurar el correcte compliment del que està establert en el plec de clàusules del contracte”, deia el govern municipal el 4 d’octubre, quan va anunciar l’advertència: penalitzaria l’empresa si en quinze dies no complia tots els requisits del conveni de concessió del servei.

Toc d’atenció

El toc d’atenció ha funcionat, segons manifesta el consistori, “però ha de tenir continuïtat”.  Hi havia molts punts a esmenar en l’actuació de l’adjudicatària. En la comunicació d’avís  a la companyia, l’Ajuntament en va fer esment d’una desena. Un aspecte era la manca d’informació als responsables de la cuina i de la coordinació dels centres sobre els alumnes amb al·lèrgies o intoleràncies alimentàries. La segona es referia a un dels punts més rellevants en les denúncies de les famílies: les racions insuficients, “per sota de les establertes”, segons el consistori, que també assenyalava l’incompliment dels menús estipulats i el de les ràtios de monitoratge pactats.

La manca de material i la de productes a les cuines “com ingredients bàsics (oli i sal, per exemple)” se sumava a la mancança d’informes setmanals a les fàmilies d’I4 i I5. El llistat es completava amb els problemes de les famílies i les treballadores per contactar amb l’empresa, el retard en l’alta de l’alumnat al servei “amb el conseqüent retard en la informació mèdica als centres i de problemes en la facturació” i, per últim, “l’incompliment dels acords que els treballadors subrogats tenien amb l’anterior empresa concessionària”.

L’expedient no serà fácil, però la normativa permet l’Ajuntament resoldre el contracte o cobrar a la companyia una penalització en forma de percentatge (entre el 3 i el 10%) de la xifra de negoci, que es calcula en un 25 milions d’euros en quatre anys. Aquest és el primer curs de Mediterránea com a gestor del servei.

“El serveis jurídics ja disposen de la documentació. Esperem no haver de posar en marxa l’expedient“, ha indicat Joan Salvador. Tot i l’aparent millora del servei, el 19 d’octubre acaba el termini i l’Ajuntament seguirà “amb lupa” l’evolució de les pràctiques de l’adjudicatària.

El compromís de l’empresa del menjador escolar de Terrassa
To Top