Terrassa

Més de 60.000 persones visiten el Vegan Fest

Es festival l Vegan abaixa persianes amb rècord de públic i de visitants procedents de fora

Vegan Fest 2023 a Terrassa / Lluís Clotet

“Ha estat una edició extraordinària, amb uns volums d’assistència que demostren que cada cop hi ha més gent interessada per l’alimentació vegetal”. Són paraules d’Anna Garcia, cofundadora i coorganitzadora del Vegan Fest Catalunya 2023, el més gran a l’aire lliure d’Europa. “Més de 60.000 persones i que no hi hagi hagut un sol incident ja és un èxit en si mateix” –comenta Garcia–, per a qui aquesta ha estat l’edició amb més interès popular per l’alimentació vegana i amb més visitants forans.

El Vegan Fest ha fet enquestes que ha de cuinar, però “una primera lectura dels resultats revela que “ens visiten de fora, som referents. Han vingut col·lectius vegans de Tarragona, Girona, Lleida, de la Seu d’Urgell i també de l’estranger. El 17% dels visitants del cap de setmana eren alemanys, quan l’any 2022 els alemanys eren el 2% dels visitants”.

Per a l’organització, però, encara més rellevant és l’actitud del públic. “Dissabte va ser multitudinari i diumenge no s’hi podia passar, amb moltes cues a les parades”. A punts d’alimentació, com a l’austríaca Revo food, que comercialitza salmó vegetal, o a Esencia food, la primera empresa europea que utilitza micelis per elaborar experiències culinàries de marisc, “el públic no s’acostava per fer un tast, ho feia per interessar-se per com es feien els productes, amb quins components. Aquest és l’èxit del festival, que la gent es faci preguntes i reflexioni sobre la necessitat de fer una alimentació conscient, mirant els animals com a iguals”, conclou Anna Garcia.

L’organització ja té la mirada posada en la pròxima edició del Vegan Fest, que aquest any ha fet un salt augmentant de dos a tres dies de la fira i incrementant el volum d’activitats i el nivell dels convidats. “La cinquena edició anirem a consolidar. Amb algunes novetats, esperem, però volem sobretot que el festival confirmi el seu potencial”.

Tres dies, un amb pluja

Plou i fa sol, però la temperatura no ha impedit celebrar un esperat Vegan Fest al parc de Vallparadís de Terrassa. Durant tres dies, gent de tota la comarca ha pogut passejar i conèixer tot el que el festival vegà de renom a Europa organitzat per l’Associació Vegana de Catalunya té per oferir. Si un dels dies es va veure perjudicat va estar el divendres, que va ploure amb força a la ciutat. Així i tot, més de 30.000 persones van visitar dissabte el Vegan Fest i aquest diumenge, es preveu superar la xifra, asseguren des de l’organització.

El Vegan Chef Festival és l’espectacle per excel·lència del festival i es fa evident per la quantitat de públic que escolta, asseguts entre cadires, caixes i tovalles a la gespa de l’Espai Còsmic. Es tracta d’un espectacle on xefs vegans nacionals i internacionals es posen a prova en fer un plat en temps rècord. Una de les participants, Alejandra Toloza, fundadora i CEO d’IncubaVeg i de la primera acadèmia vegana a Xile, ha quedat impresionada amb el Festival. “A Xile encara no hi ha festivals com aquest, i aquí tothom és molt col·laboratiu, ajuda, comparteix i emprèn, que aixè és molt important i sobretot donar-li suport”, explica tan bon punt ha acabat el Vegan Chef Festival. Alejandra Toloza és vegana des dels cinc anys, de família vegana, i va decidir estudiar cuina per poder professionalitzar la cuina vegana.

Anna Garcia, cofundadora del Festival i de l’Associació Vegana de Catalunya, explica que estan molt satisfets amb l’abast que ha tingut el Vegan Fest. El popular festival vegà ja registra la seva quarta edició. “Malgrat la pluja, aquest dissabte ens van visitar més de 30.000 persones, per tant, ja ha superat a l’edició anterior, i aquest diumenge estem arrancant, ja veurem com anirà”, expressa Garcia. Sota el lema “Salvem la Terra”, el Festival neix per conscienciar sobre l’ètica i els drets dels animals, així com celebrar l’estil de vida vegà com a única opció sostenible per al futur del planeta. “Al darrere hi ha una feina d’un any sencer, són moltes activitats, patrocinadors, hem d’encaixar-les totes i pensar quines poden ser diferents respecte de les anteriors edicions”, assegura la cofundadora. Aquest diumenge és la recta final del festival i les activitats programades s’allargaran tota la jornada.

Vegan Fest 2023 a Terrassa / Lluís Clotet

Els assistents aproven el Festival

Parades amb una gran oferta gastronòmica vegana, marques de productes, llibreries, espais per oci, conferències… el programa és complet i per a tothom. Una multitud de persones pugen i baixen el parc. Alguns prefereixen jugar a cartes a la gespa i d’altres passejar i jugar amb els seus animals de companyia. Alguns escolten atentament les xerrades a l’aire lliure i d’altres prefereixen prendre alguna cosa a les terrasses que omplen el descampat de l’Espai Còsmic.

Els nostres veïns de Sabadell també han assistit al Vegan Fest. La terrassenca Paula Mendez, acompanyada de la seva parella sabadellenca Júlia Miron, han vingut a passar el dia al Festival. “Jo he vingut perquè soc vegana des de fa tres anys i és un esdeveniment que m’agrada molt perquè s’ajunten marques, activistes i es doni eco sobre el moviment vegà”, explica la Paula. “Jo no soc vegana, però fa un any que estic intentant fer el canvi, i tot i que se’m fa complicat perquè encara visc amb els meus pares, vull conèixer sobre el tema”, afegeix la Júlia. “És la segona vegada que vinc i m’encanta, honestament, perquè hi ha molta oferta i molt ventall d’opcions per provar i veure”, continua explicant. Totes dues expliquen que al supermercat és complicat trobar tots aquests productes i aliments i venir aquí “és una passada”.

Vegan Fest 2023 a Terrassa / Lluís Clotet

I els vegetarians també aproven el Festival. La Janira Parras i la Gisela Màrquez són dues joves terrassenques vegetarianes i creuen que aquest festival és molt positiu per donar a conèixer el moviment. “Està molt bé perquè pots veure els diferents tipus de menjar que hi ha al mercat, aquí a Terrassa només hi ha la botiga dels vegans, però no hi ha molta varietat i aquí ho pots veure tot”, expliquen. “A banda la localització és una passada, el parc de Vallparadís és molt bonic, ens agrada molt”, indica la Gisela. Les dues terrassenques és el segon any que assisteixen i mentre es continuï fent, continuaran venint cada any.

La Immaculada Lao ha vingut a passar el dia amb el seu gos i la seva parella. “Divendres estàvem passejant amb el gos pel parc i vam veure que es feia el Vegan Fest, i ens hem animat a venir els tres dies”, explica animada. “La veritat és que ens sembla molt bé i al parc ja s’han organitzat altres esdeveniments, per tant, és un encert fer-ho aquí”, conclou.

Festival gratuït i accessible

“El Vegan Fest és molt interessant, hi ha moltes coses a fer”, explica el Marcos Muñoz, que està assegut menjant amb una amiga, la Ximena Serrano. “Tu ets una mica vegà també”, li diu rient la Ximena. “Si, soc vegà, la meva germana em va comentar que es feia aquest festival i li va agradar molt i jo vaig voler provar”, afegeix el Marcos. Els dos joves creuen que el parc de Vallparadís és el lloc perfecte per organitzar un esdeveniment com aquest. “Hi ha molta extensió de terra, natura i és cèntric, cosa que ajuda a accedir-hi”, assegura el Marcos.

“És realment important fer jornades com aquesta i vull destacar que és un festival totalment gratuït i accessible a tot el públic”, explica la cofundadora Anna Garcia. L’objectiu del Vegan Fest és clar. “Volem que la gent que no és vegana pugui trobar durant aquests dies recursos per fer el canvi a una alimentació vegetal i, per altra banda, volem crear una mica de consciència sobre els drets dels animals”, conclou Garcia.

Més de 60.000 persones visiten el Vegan Fest
To Top