Diners

Les claus de les eleccions a la Cambra de Comerç de Terrassa

La institució afronta la renovació dels seus òrgans de govern amb dos blocs diferenciats que presenten candidatures a tots els epígrafs de sufragi dels electors

Les últimes eleccions es van celebrar l’any 2019 / nebridi aróztegui

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa enceta aquest divendres les eleccions per renovar els seus òrgans de govern i representació per als pròxims quatre anys i ho fa amb l’escenari més obert de la història recent. La legislació no preveu llistes globals com a tal. Formalment, tampoc hi ha encara presidenciables. No obstant això, a nivell pràctic podríem parlar de dues grans candidatures que es presenten a tots els epígrafs de sufragi dels electors.

Qui opta a governar la Cambra?

L’actual president de l’entitat, Ramon Talamàs, lidera un grup d’empreses i entitats que, sota el nom La teva Cambra, faran costat a la seva voluntat de renovació en el càrrec, en el cas de resultar elegides. La Cecot també ha mostrat públicament el seu suport al projecte.

A l’altra banda hi ha Natàlia Cugueró. Encapçala la candidatura d’Eines de País, que forma part del moviment al qual dona suport l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), guanyadora dels anteriors comicis a la Cambra de Barcelona de la mà de Joan Canadell, i que, a diferència del 2019, ha aconseguit presentar candidatures a tots els epígrafs, incloent-hi l’editora del digital Món Terrassa.

Com es compon el ple?

Per poder presidir la Cambra, cal abans aconseguir un lloc en el nou ple de la corporació, que estarà format per 45 vocalies (35 de sufragi dels electors, 5 per a les organitzacions empresarials i 5 per a les empreses de major aportació voluntària), que seran qui escolliran els dotze membres del comitè executiu, entre ells, la presidència.

Per a les 35 vocalies de sufragi dels electors hi ha finalment 74 candidatures (se’n van presentar més, però alguna no va aconseguir ser proclamada i moltes altres han desistit) i per primer cop a Terrassa hi haurà contesa en tots els epígrafs. Només hi ha quatre candidatures independents o que no han expressat el seu suport públic ni per a un ni altre presidenciable i corresponen a només dues empreses: Lauda Ultracool i Banc Sabadell.

Quan, com i qui vota?

Els representants empresarials que ocuparan aquestes primeres 35 cadires del ple es dirimiran entre avui i el pròxim dimecres. S’escolliran a partir dels vots de les empreses que exerceixen la seva activitat a la demarcació de la Cambra, que formen part del cens electoral (34.547 empreses i autònoms) i que poden votar a tants candidats com places en joc hi hagi en el seu epígraf o epígrafs d’activitat.

Talamàs es presenta a la categoria 1 del grup 11 (activitats immobiliàries, lloguer i serveis a edificis i activitats de jardineria), representant l’empresa Xaval Museum, S.A. Cugueró, a la categoria 4 del mateix grup 11 (activitats administratives d’oficina i altres activitats auxiliars a les empreses), amb Get a Partner, S.L.

Les votacions es faran de forma electrònica i remota a través de la plataforma de vot que estarà activa a la web www.cambraterrassa.org entre aquest divendres 15 a les 9 hores i fins a les 9 hores del 19 de setembre. També es podrà emetre el vot electrònic de forma presencial el dimecres 20 de setembre, de les 10 a les 17 hores, a la seu de la Cambra (a la segona planta hi haurà quatre punts de votació amb pantalles tàctils).

En el cas del vot remot, els electors hauran d’identificar-se a través del certificat digital per entrar a la plataforma i introduir el seu número de telèfon mòbil per rebre un codi per poder validar el vot. En el cas del vot presencial, caldrà presentar el DNI o passaport vigent davant la mesa electoral. Les persones jurídiques també hauran de presentar el poder de representació corresponent.

I els altres membres, com es trien?

Els 35 membres escollits per sufragi dels electors votaran el 24 d’octubre a la mateixa seu de la Cambra els cinc membres del ple corresponents als representants proposats per les organitzacions empresarials. Cada un d’ells podrà votar fins a cinc candidats i aquí també hi haurà competència. Enguany, a més de la Cecot, es presenta també Pimec.

Els altres cinc membres del ple correspondran als representants de les empreses de major aportació econòmica voluntària, que podran presentar candidatura del 21 al 27 de setembre. Si hi ha cinc o menys candidats, seran proclamats directament electes. En cas que se’n presentessin més, obtindran escó els cinc que hagin manifestat un major compromís. Si hi ha empat, es decidirà per sorteig per la junta electoral.

Què va passar el 2019?

Enguany, a diferència del 2019, els representants escollits per sufragi dels electors s’han incrementat de 30 a 35 i els d’empreses de major aportació voluntària s’han reduït a la meitat (de deu a cinc).

El 2019 es van presentar els mateixos dos blocs i van acabar pactant per conformar un comitè executiu amb nou membres del grup de Talamàs, que ha estat president, i tres del de Cugueró, que ha estat vicepresidenta tercera. De les aleshores 30 vocalies de sufragi dels electors, Talamàs en va guanyar 19 i Cugueró, 10. L’altra va ser per a una candidatura independent.

Les claus de les eleccions a la Cambra de Comerç de Terrassa
To Top