L’assemblea de la Federació Espanyola de Hockey va aprovar el retorn als partits dividits en quatre quarts de 15 minuts cadascun, en comptes dels 17,5 minuts de fins ara. Aquesta normativa, que s’aplica en totes les competicions internacionals, tant de clubs com de seleccions, ja s’havia posat a prova en els campionats espanyols i ara es recupera per a les lligues regulars de la Divisió d’Honor, els seus corresponents “play-off” per a dirimir el títol i també a la Copa del Rei i de la Reina.
Una altra de les novetats per aquesta campanya, que també està contemplada en la normativa de les competicions de la Federació Internacional de Hockey (FIH) és que quan, durant un partit, s’assenyali un penal-córner, el jutge corresponent haurà d’aturar el temps. A més, l’equip beneficiat amb el llançament, tindrà 40 segons per executar el penal-córner en qüestió.
Finalment, la tercera gran innovació de cara a la temporada 2023-2024, que comença el cap de setmana del 16 al 17 d’aquest mes, és que, cada consecució d’un gol durant els encontres també suposarà l’aturada del cronòmetre, fins que la bola es torni a posar en joc.
Aquesta tasca correspondrà al jutge del partit, que són els que porten el temps i el controlen amb els marcadors electrònics que hi ha a tots els camps dels equips de les màximes categories.
En aquest sentit, el hockey ha anat evolucionant amb el pas dels anys i, després dels partits de setanta minuts, amb dues parts de 35 minuts cadascuna, es va passar a uns encontres fraccionats amb quatre quarts. Ara, amb la recuperació d’aquesta normativa, els partits es redueixen a 60 minuts, en comptes dels 70 de fins ara.
Canvi desestimat
D’altra banda, ressenyar que els canvis rellevants que es plantejava la FIH en la normativa del llançament del penal-córner, finalment s’han desestimat. En principi, es pretenia que en cada acció com aquesta, la bola s’hauria de llançar fins al semicercle de línies discontínues, cinc metres més enrere de com es fa en l’actualitat.
El motiu que s’esgrimia era per reduir el perill d’un llançament directe com els d’ara, ja que, amb aquesta normativa, els defenses ja no es veurien obligats a sortir de la línia de gol per intentar bloquejar el llançament.