Opinió

Terrassa, la ciutat dels drets humans (i 2)

Joan Tamayo Sala, advocat. Observatori dels Drets Socials de Terrassa

Altres principis d’actuació que també són importants: territorialització-descentralització.

Totes les accions per desplegar aquest model de Terrassa, com a ciutat de drets, s’hauran de coordinar amb accions transversals als barris per tal que siguin efectives.

Retroalimentació i interdependència: una de les característiques dels drets humans és la interdependència (perspectiva interseccional dels drets humans), que significa que qualsevol dret està connectat a la resta i que l’afectació d’un té efectes sobre la resta.

Cal fer polítiques públiques de drets humans. Es tracta que es dissenyin i es despleguin polítiques específiques de drets humans que abordin temàtiques concretes com el discurs de l’odi –racisme, xenofòbia, homofòbia, etcètera–, els drets civils i les llibertats públiques, l’ús de l’espai públic –dret a manifestació– i la plena ciutadania –drets de la població migrada i estrangera–, i la participació política, real i autentica de la gent (inclosos els infants).

Per tal de portar a terme de manera efectiva el model de Terrassa com a ciutat de drets humans, cal que tots els treballadors i treballadores de l’Ajuntament, des del primer a l’últim, amb els polítics al capdavant, assumeixin en el desenvolupament de la seva tasca diària aquests tres principis (i si cal una formació profunda i seriosa, que es faci):

Saber respectar. Per impedir la violació directa d’un dret per part de la mateixa administració.

Saber protegir. Establir les condicions necessàries per al gaudi efectiu dels drets.

Saber fer complir i garantir quan ja s’ha produït una vulneració de drets.

Quins han de ser els elements diferencials del model de ciutat de drets humans?

Un marc normatiu de referència: el Sistema Universal de Defensa i Promoció dels Drets Humans. Els principis, valors i normes dels drets humans. El compliment obligatori per l’Estat i pels diferents nivells de govern una vegada s’han incorporat a la normativa interna (art 10 CE). En l’àmbit local, tenim, com a marc de referència d’altres compromisos adquirits, la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat.

La centralitat de les persones. Els titulars de dret són totes les persones, que tenen drets pel fet de ser persones. Els titulars ja no són beneficiaris, sinó veritables titulars de drets. Els titulars de responsabilitats: pel fet de formar part d’una societat, tenen responsabilitats relacionades amb el compliment i desenvolupament dels drets humans. Els titulars d’obligacions són els que han de garantir l’exercici dels drets.

Principis transversals del model de ciutat de drets humans. La participació ciutadana, entesa com a mecanisme de construcció de democràcia activa, ha de reflectir la diversitat existent a la ciutat. Apoderament i enfortiment de les capacitats de les persones. Transparència, exigibilitat i rendició de comptes: les autoritats públiques i altres detentors de deures han de respondre pel compliment en matèria de drets humans.

L’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) ha definit sis dimensions que poden servir com a indicadors per mesurar la possibilitat d’acompliment d’un dret:

Disponibilitat. Garantir la suficiència dels serveis, instal·lacions, mecanismes, procediments o qualsevol altre mitjà pel qual es materialitza un dret per a tota la població.

Accessibilitat. La no-discriminació en la prestació dels serveis i en el sentit físic, d’abast geogràfic, cultural, econòmic o religiós als serveis. Mecanismes establerts per garantir la igualtat d’accés als serveis.

Adaptabilitat. Que el medi i els continguts elegits per materialitzar l’exercici d’un dret tinguin la flexibilitat necessària per poder ser modificats.

Acceptabilitat. Que el medi i els continguts elegits per materialitzar l’exercici d’un dret siguin acceptats per les persones a qui es dirigeixen.

Qualitat. No només qualitat tècnica valorada per l’oportunitat, la integritat i l’efectivitat de les accions, sinó la qualitat humana.
Sostenibilitat. Permet la continuïtat en el temps.

Aquests elements que hem definit, de forma molt esquemàtica, poden configurar un pla de mandat valent que capgiri Terrassa cap a un nou rumb. La ciutat dels drets humans. La pilota està a la teulada de l’equip de govern. Nosaltres estem disposats a col·laborar.

To Top