Diners

El programa HelpEmpresa de la Cecot supera les 680 empreses assessorades

Prop del 50% dels usuaris del servei són autònoms. Per això s’ha iniciat una atenció especial i personalitzada a aquest col·lectiu

El programa HelpEmpresa, creat per la Cecot en col·laboració amb el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya per donar eines per seguir endavant a aquelles empreses que es troben en una situació complicada, ha superat ja les 680 pimes assessorades des de la seva posada en marxa a finals del 2021. Només al llarg del primer semestre del 2023, l’equip tècnic de HelpEmpresa ha atès 131 empreses d’arreu del territori català sense cap mena de cost pels usuaris. Des de la seva creació han estat un total de 688, corresponents a tots els sectors.

Enguany, els àmbits de l’administració i les finances (19,10%), estratègia i model de negoci (39,33%), comunicació i màrqueting digital (17,98%) i digitalització i transformació digital (14,61%) han estat les temàtiques amb més demanda per a les empreses a l’hora d’aplicar millores i solucions de futur. Si ens centrem, però, en tota la trajectòria del servei, el rànquing el lideren els àmbits d’estratègia i model de negoci (33%), seguits d’administració i finances (29%), comunicació i màrqueting digital (16%) i digitalització i transformació digital (8%) .

El sector serveis, al capdavant

Pel que fa als sectors de les empreses assessorades la primera meitat d’aquest 2023, la majoria (58%) pertanyen als serveis. Les segueixen les empreses del sector comerç, que representen un 18% de les ateses. El 12% han estat empreses industrials, el 7% del sector hostaler i el 4% restant són empreses del sector de la construcció, entre d’altres.

En el conjunt de les empreses ateses des de l’inici del servei, el sector amb més volum d’empreses ha estat també el sector serveis amb un 43%, seguit del sector comerç amb un 30%. Un 12% formaven part del sector industrial, un 11% del sector hostaler, i el 4% restant, del sector de la construcció, entre d’altres.

Pel què fa al número de persones treballadores de les empreses que han passat pel servei de HelpEmpresa durant el 2023, el 37% de les empreses ateses no tenien cap persona treballadora contractada, el 19% en tenien entre una i dues, el 25% en tenien entre tres cinc i el 19% en tenien més de sis. En el conjunt de les empreses ateses des de l’inici del servei, el 42% no tenen cap persona contractada, seguit d’un 25% d’empreses que tenen entre un i dos treballadors, un 20% d’empreses amb entre tres i cinc empleats, i finalitzant amb un 13% de negocis amb més de sis treballadors.

Per territori, el gran gruix d’empreses que van passar per les mans de HelpEmpresa durant el 2023 eren de la província de Barcelona (90%) seguit de les províncies de Lleida (4%), Girona (3%) i Tarragona (3%). En el conjunt de les empreses ateses des de l’inici del servei, el 84% del gruix d’empreses es troba ubicada a la província de Barcelona, seguit d’un 7% a la província de Lleida, d’un 5% de la província de Girona i d’un 4% de la província de Tarragona.

La distribució en funció de l’edat dels empresaris que han passat pel servei de HelpEmpresa durant el 2023 es concreta en un  57% de persones entre 50 i 60 anys, representant la franja d’edat amb la quantitat més gran de persones ateses, seguida de la franja de menys de 40, amb un 27%. L’11% tenien entre 40 i 50 anys i l’altre 5% més de 60.

En el conjunt de les empreses ateses des de l’inici del servei, la distribució es concreta en un 33% de persones entre 50 i 60 anys, seguida molt de prop de la franja d’entre 40 i 50 anys, amb un 30%. El 21% tenen menys de 40 anys, i l’altre 17%, més de 60.

Atenció especial al col·lectiu d’autònoms

Al llarg del primer semestre d’enguany, HelpEmpresa ha iniciat una atenció especial i personalitzada al col·lectiu d’autònoms. De fet, del conjunt d’empreses ateses per HelpEmpresa durant el primer semestre d’aquest any, el 45% han estat empreses individuals, el 42% societats limitades, el 9% cooperatives i empreses amb altres formes jurídiques i un 4% societats anònimes.

“Que gairebé el 50% de les empreses ateses pel servei es gestionin sota el règim d’autònoms ha incentivat a la creació d’aquest vertical específic per a aquest col·lectiu, que representa més del 54% del total de les empreses amb establiments a Catalunya, segons l’Idescat amb dades de 2022”, destaquen des de la Cecot.

Laura Sallent, directora d’emprenedoria i creixement empresarial de l’organització multisectorial, argumenta que “tan important és ajudar les societats mercantils a créixer com ajudar els autònomes a consolidar el seu negoci, especialment quan en la figura de la persona autònoma recau tot el pes no només de la gestió del negoci, sinó i molt freqüentment l’execució tècnica de la feina a fer, la gestió online del negoci, les compres, l’estratègia de venda, la comptabilitat i totes les àrees que comprenen una empresa”. “La soledat de l’autònom és una dolència molt freqüent i que pot comportar seriosos problemes de supervivència, pel que des de HelpEmpresa s’ha volgut posar el focus en aquest col·lectiu per evitar-ne la fallida i acompanyar-los en tot moment”, indica.

Un equip de divuit persones

HelpEmpresa és un servei dissenyat i implementat per donar resposta al convuls i constant canvi que viuen les empreses del nostre entorn, i que suposa tot un desafiament pel teixit econòmic-productiu del territori, el que provoca dificultats financeres per a moltes empreses i amenacen la seva viabilitat, expliquen des de la Cecot.

“El servei s’inicia amb un diagnòstic de la situació de l’empresa, que inclou una revisió del seu model de negoci, l’ecosistema de l’empresa i la situació econòmic-financera, entre d’altres. En base al diagnòstic realitzat, es proposa a l’empresari un dels tres itineraris següents: consolidació i creixement de la seva empresa, la reestructuració o el tancament honest i ordenat”, explica Laura Sallent, directora d’emprenedoria i creixement empresarial de la Cecot. “En qualsevol dels tres itineraris, l’empresari està sempre acompanyada per assessors especialitzats en matèries diverses com la gestió econòmica, les vendes, el màrqueting, l’estratègia i el model de negoci o la psicologia, entre d’altres”, comenta Sallent.

HelpEmpresa disposa, actualment, d’un equip format per divuit persones expertes en diverses àrees que ofereixen, sense cap cost, assessorament i acompanyament a les empreses que s’inscriuen al servei. Algunes d’aquestes àrees són les de finançament, estratègia empresarial, fiscal, laboral, vendes, màrqueting i xarxes socials, transformació digital, comerç exterior, consum energètic, gestió econòmica o millora de processos. També cal destacar que HelpEmpresa disposa d’una psicòloga en el seu equip amb l’objectiu d’ajudar totes aquelles persones empresàries que, per la situació del seu negoci, han vist afectada la seva salut emocional.

Les entitats i associacions d’àmbit empresarial que han decidit adherir-se al servei de HelpEmpresa ja són 17.

Balanç positiu

La directora del servei considera que les xifres aconseguides durant el 2022 i el primer semestre del 2023 “demostren que aquest servei continua sent, a dia d’avui, més necessari que mai”. Per a Sallent, “les xifres projecten que estem a prop d’atendre dues empreses al dia. El servei s’alinea amb l’eix estratègic de la Cecot de salvaguardar el teixit empresarial català i els llocs de treball vinculats. És el propòsit que ja segueix el servei de Reempresa en la cessió de negocis i que ara perseguim per la via de mecanismes d’alerta primerenca. Salvaguardar les empreses és un impacte positiu directe per tota la societat”, sosté.

Per al president de la Cecot, Xavier Panés, “tan necessari és impulsar la creació d’empreses, com donar suport a la transmissió empresarial, com prevenir el tancament de pimes que es trobin en una situació financera difícil i que requereixi d’una intervenció especialitzada per evitar-ne la fallida, i aquest darrer és el propòsit del servei HelpEmpresa”.

El programa HelpEmpresa de la Cecot supera les 680 empreses assessorades
To Top