Només han passat quatre anys, però una pandèmia, una guerra a territori europeu i una campanya amb nous actors polítics després, les eleccions de 2019 semblen prehistòria. Queden set dies per tornar a votar i mirar pel retrovisor ens permet recordar quin era el retrat electoral de Terrassa i reflexionar sobre quina serà la foto fixa del pròxim 23 de juliol.
Primer de tot convé recordar que el 2019, els electors van votar dues vegades en unes eleccions generals. El mes d’abril i de nou al novembre, després que Pedro Sánchez es quedés en minoria per formar govern, amb el no de Ciutadans, que es va acostar al PP, i la impossibilitat d’arribar a un acord amb el Podemos de Pablo Iglesias. A les dues convocatòries els terrassencs van votar majoritàriament socialista. El PSC va guanyar a l’abril i al novembre mobilitzant un de cada quatre vots emesos a la ciutat. 30.917 persones a la primavera (25,65%) i 25.362 a la tardor (22,61%) van dipositar la papereta socialista. De fet, el PSC ha guanyat totes les generals a Terrassa, excepte el 2015, quan la victòria va ser per als Comuns.
A les eleccions espanyoles de 2019, ERC va mantenir un frec a frec amb els socialistes a Terrassa, on va ser la segona força més votada, amb el 20% dels sufragis.
En Comú Podem van ser la tercera, amb més de 18.000 vots el novembre. La coalició acabava de quedar fora de l’Ajuntament de Terrassa, on la irrupció de Jordi Ballart amb Tot per Terrassa havia alterat el taulell polític. Després de perdre d’una tacada 6 regidors, la formació tornava a mobilitzar el seu electorat en unes generals.
Les tres formacions d’esquerres van sumar més de la meitat dels vots a Terrassa ara fa quatre anys, però cap d’elles va millorar resultats a la segona convocatòria. Malgrat ser majoritaris, PSC, ERC i els comuns van perdre vots i percentatge el novembre, mentre els partits de la dreta milloraven resultats. Clarament, la doble convocatòria no va passar factura a Vox ni al PP.
En només set mesos, els populars van passar de mobilitzar 5.127 vots a la ciutat a sumar 7.440. A les eleccions municipals del passat maig es van quedar amb 5.242 i van aconseguir tornar a entrar a l’Ajuntament.
Entre l’abril i el novembre de 2019, Vox va passar per davant del PP a Terrassa. La formació d’extrema dreta es va situar com a cinquena força més votada, amb 8.649 sufragis.
En aquest moviment de fitxes va tenir a veure la patacada electoral de Ciutadans, que entre la primera i la segona convocatòria electoral de les generals, el 2019 va perdre a Terrassa la meitat dels seus vots. L’abril va captar 15.662 paperetes i al novembre 7.212.
Un altre dels protagonistes de les generals de 2019 a la ciutat va ser la participació, que va ser molt elevada. A l’abril, pràcticament un de cada 8 electors (77,98%) va anar a votar. Al novembre, tot i l’esgotament electoral, la participació va ser del 72,11%.