Terrassa

Obres per 270.000 euros al Mercat de Sant Pere de Terrassa

La reforma començarà a l’octubre vinent

La façana de llevant, amb el rellotge i la campana / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Són unes obres “molt esperades”, diuen els comercionts. Vindran unes altres, però per a aquestes primeres ja hi ha terminis establerts. L’Ajuntament de Terrassa té prevista la inversió de gairebé 270.000 euros per a la rehabilitació de part del Mercat de Sant Pere, a la plaça del Triomf. Si el calendari inicial es manté, el procés de reforma començarà l’octubre vinent i acabarà el juny del 2024. En qüestió d’un any, doncs, el Mercat de Sant Pere tindrà nova xarxa de sanejament d’aigües i haurà restaurat les voltes del seu soterrani, que estarà millor ventilat.

En aquestes intervencions se centra el projecte del popular recinte comercial situat al carrer de Francesc Salvans número 25. Aquesta és la direcció oficial del Mercat de Sant Pere, el segon mercat municipal de Terrassa després del de la Independència (per ordre cronològic).

Situat a la plaça del Triomf, entre els carrers de Francesc Salvans, el de Bartomeu Amat i el de Catalunya, l’edifici necessita intervencions de manteniment. “Feia falta una renovació”, insisteixen Ignasi Torras, president de l’associació de paradistes, i Elena Simó, secretària d’una entitat que impulsa nombroses iniciatives de dinamització amb els veïns i la resta de ciutadans de Terrassa com a destinataris.

Apostes de futur

El Mercat del Triomf, com és conegut popularment per molts egarencs per la seva ubicació a la plaça del mateix nom, continua ben viu malgrat els avatars que afecten el comerç tradicional i cerca nous reptes, però les apostes de futur passen necessàriament per la conservació d’un edifici emblemàtic, el cor de Sant Pere.

Interior del Mercat de Sant Pere, a la plaça del Triomf

D’aquí, el “projecte d’execució per a la rehabilitació de la xarxa de sanejament i les voltes del Mercat de Sant Pere”, que el consistori ha aprovat en fase inicial, però espera desenvolupar a partir de la propera tardor. Els paradistes, almenys, han rebut aquesta informació: les previsions inclouen l’inici de les obres per al proper mes d’octubre i el final per al juny de l’any que ve. Segurament les obres s’aturaran en les jornades del bolet i les festes de Nadal.

Patologies i humitat

El pla defineix una actuació en el costat oest del magatzem, “on hi ha una canal de recollida d’aigües que cal adequar”. L’objectiu és reformar el mercat “per solucionar les patologies que sofreix actualment quant a recollida d’aigües i humitat”. No es treballarà a l’estructura, però l’acció a les voltes de la planta del soterrani “suposarà l’encofrat per parts de totes elles amb la finalitat de substituir la segona capa de peces ceràmiques afectades (l’exterior)”.

El resultat de la rehabilitació no serà visible des del carrer, però els comerciants sí que el notaran. El mercat, en especial el seu soterrani, esdevindrà un espai més salubre.

Panoràmica del recinte, inaugurat l’any 1928 / ALBERTO TALLÓN

El projecte preveu la instal·lació, en tres fases, d’una nova canal de recollida d’aigües, que serà d’acer inoxidable, i la substitució de la instal·lació de sanejament sota terra. També, la col·locació de màquines per a la ventilació del soterrani, que consta d’uns 455 metres quadrats. La remodelació respon a les exigències normatives d’ús, accessibilitat i salubritat. El pressupost total del contracte calculat pel servei municipal de Patrimoni i Manteniment per a aquest projecte és de 269.946,16 euros, IVA inclòs.

La “plaça de Dalt”

Amb l’annexió de l’Antic Poble de Sant Pere per Terrassa l’any 1904, el barri de Sant Pere va créixer cap al nord al llarg de la carretera de Matadepera i el carrer de la Llibertat. A partir del 1915, el proveïment de comestibles es dispensava en un quiosc a la placeta de la Creu, però aquest petit lloc es va revelar insuficient i es va decidir construir el Mercat de Sant Pere o del Triomf.

Va ser inaugurat el 8 de desembre del 1928. De nau rectangular de 840 metres quadrats, amb dues entrades, va costar 169.000 pessetes (1.016 euros al canvi pur) i va ser obra de l’arquitecte Melcior Vinyals. Popularment, era conegut com a “plaça de Dalt” en contraposició al Mercat de la Independència, que era la “plaça de Baix”.

To Top