A l’Ajuntament de Terrassa els grups municipals treballen en la reforma del Reglament Orgànic Municipal (ROM) per tal d’aturar el “discurs d’odi” en el ple i en els òrgans col·legiats. La proposta la va fer la portaveu socialista Eva Candela al mateix ple de constitució del Consistori, dissabte 17 de juny, després de la intervenció de la portaveu de Vox. Els grups ja havien posat sobre la taula la intenció de marcar línies vermelles i ara està clar que els discursos intolerants o discriminatoris al ple toparan amb el reglament.
El govern ja ha elaborat un primer esborrany de modificació del ROM que el mateix alcalde va entregar a la cap de l’oposició, Eva Candela, a l’entrevista que van mantenir dijous al despatx d’alcaldia. El document, que és obert a la incorporació de les propostes dels grups i a ajustos legals, proposa modificar com a mínim un article del ROM on les referències als discursos són genèriques. L’objectiu és posar un topall normatiu als missatges intolerants o discriminatoris.
A la primavera, el Parlament de Catalunya ja va prendre la iniciativa de modificar el seu reglament per evitar els discursos d’odi a la càmera catalana. La norma va incorporar que els diputats “no poden incórrer al discurs d’odi o intolerant ni incitar a la discriminació per raó de gènere, orientació sexual, creences, ideologia, origen, condició social, ètnia, llengua, discapacitat o qualsevol altra”.
El text fixa els criteris per valorar quan es produeix un discurs d’odi i estableix que s’hauran de tenir en compte les “intencions identificables de l’orador”, la “percepció de la intervenció pel públic” i també si perjudica la dignitat i reputació del Parlament. La proposta incorpora explícitament els “discursos d’odi” com un dels motius que pot comportar que la presidència cridi a l’ordre i expulsi diputats de l’hemicicle.
Les setmanes vinents es podria conèixer quin serà l’abast de la modificació del ROM a Terrassa i qui l’aprova. Sobre la taula hi ha el debat de què fer en el ple quan es produeixin discursos discriminatoris o situacions d’assetjament. I també si es donen als diferents òrgans col·legiats, com les comissions informatives o els consells de districte.
La reforma del ROM vol dotar la institució d’un marc normatiu per actuar davant aquestes situacions, donat que algunes denúncies contra càrrecs electes per discurs d’odi han estat tombades per alguns tribunals que han posat per davant el dret a la llibertat d’expressió i d’exercici de la política.
Al Parlament, Vox va anunciar la seva intenció de portar la reforma del Reglament al Tribunal Constitucional, entenen que la mesura va contra el seu discurs polític i “vulnera” la seva llibertat d’expressió, de representació política i la llibertat ideològica.
A Terrassa, els grups municipals volen tenir enllestida la reforma del ROM per la seva aprovació al primer ple del mandat. Els partits tenen pendent posar data al ple del cartipàs i al ple ordinari de juliol, en un mes complex per coincidir Festa Major i l’inici de la campanya electoral.