Terrassa

Jordi Ballart: “Terrassa vol ser la capital industrial del segle XXI amb l’ajut del sector privat”

El candidat de Tot per Terrassa vol “cooperar” amb el sector econòmic per projectar la ciutat i captar empreses

El candidat de Tot per Terrassa aspira a millorar els resultats del 2019. Creu que Terrassa està en disposició de liderar la reindustrialització i vol fer-ho de la mà del sector econòmic, al qual demana “cooperació”. Si guanya, diu, governarà amb ERC, fins i tot amb majoria absoluta. A la ciutat, millorarà asfalt i voreres, acabarà el portal de Sant Roc i revisarà el pressupost “des de zero”.

Quines són les tres primeres decisions que prendria si tornés a governar la ciutat? En tenim moltes, però bàsicament citaré tres per al primer dia del proper mandat. Un pla de xoc per millorar els carrers: asfalt i voreres. És l’hora del microurbanisme a tots els barris i al Centre, perquè toca posar la ciutat al dia. En segon lloc, la política industrial. Terrassa és la capital de la innovació industrial i això vol dir que crearem una regidoria d’indústria que ha de posar en marxa el pla de polígons industrials. I, en tercer lloc, durant els primers cent dies de govern posarem en marxa una política de cooperació amb les altres administracions, sobretot amb el Govern de la Generalitat, a qui demanarem una reunió de la comissió bilateral. Aquests quatre anys hem desbloquejat molts projectes en l’àmbit educatiu i sanitari, però encara queda molt camí per recórrer. I cito exemples: el peatge de les Fonts, el greuge tarifari, els nous caps compromesos i l’escola Sala Badrinas, que s’està endarrerint.

Ha dit que la política industrial no serà un eslògan. Què farà el govern per seduir les empreses? Tenim molts exemples d’empreses que tenien la producció fora i que estan tornant a relocalitzar la seva producció. Estem davant d’un punt d’inflexió. I aquelles ciutats que tenim un ecosistema Industrial i de la innovació serem clau. Terrassa és la gran porta metropolitana i té universitat, centres de recerca i un centre tecnològic. Tenim una tradició industrial i un teixit productiu molt potent. Sobre la implantació d’empreses, he de dir que molts empresaris amb els que parlem diuen que encara troben massa traves burocràtiques. Contribuirem a facilitar i agilitzar al màxim tots aquests tràmits.

Jordi Ballart, durant l’entrevista de Diari de Terrassa a la plaça de la Torre del Palau /Alberto Tallón

La indústria és clau per modificar l’ecosistema econòmic de la ciutat i generar ocupació. És clar, La indústria és clau per modificar l’ecosistema econòmic de la ciutat i generar ocupació. I si i tot va bé, el 2024 podrien començar ja les obres d’Els Bellots II i de Palau Sud. Dos sectors que poden crear uns 5.000 llocs de treball directes i indirectes.

Ha anunciat 5.000 habitatges públics més. Quan, on i com? A través de la col·laboració publicoprivada. Aquest mandat tenim l’exemple, traient a concurs per dret de superfície 5 solars, que facilitaran uns 300 habitatges. També tenim conveni amb Incasòl per fer de més de 200 habitatges.

I amb la Sareb? Hem aconseguit que alguns pisos s’incorporin a la bossa de lloguer, però és més difícil aquesta via. No té sentit que tinguin habitatges buits i la gent necessiti habitatge. Tampoc podem acceptar pisos en qualsevol condició. Continuarem negociant amb totes les administracions, amb l’objectiu d’obtenir 5.000 habitatges en una dècada.

Els pactes: “Si tinc majoria absoluta, també pactaré. Enganyaríem la ciutat si no diem que, si sumen, governarem amb ERC. Amb els Comuns estem disposats a seure a parlar i, amb el PSC, treballarem consensos. Pactar serà més difícil”

Sobre les rieres, veurem aquest mandat la concreció d’algun tram? Si ens haguessin arribat els fons Next Generation ja tindríem un tram de 4 quilòmetres en obres a la riera de les Arenes, a l’altura de Sant Llorenç. Continuarem insistint. Aquest és un projecte a llarg termini, com ho va ser el parc de Vallparadís, que veiem com una utopia. Les rieres seran una obsessió del futur govern i el proper mandat es començarà a veure alguna actuació concreta.

El portal de Sant Roc ha quedat pendent aquest mandat. Pot posar-hi data per la seva urbanització? Només començar el mandat posarem fil a l’agulla. Quan connectem els dos pàrquings disposarem d’unes 400 places d’aparcament més al Centre i tota la superfície del carrer Major serà per als vianants. Amb la ciutadania decidirem la dinàmica que donem al portal de Sant Roc, que ha de ser el Time Square de Terrassa. En el proper mandat esperem que sigui una realitat no només el pàrquing sinó la futura urbanització.

Com condicionarà el mandat la contenció de la despesa que pesa sobre el pressupost municipal? Una dada. El pressupost té un grau d’execució del 98%. Però hem de fer una reflexió profunda i haurem de començar el mandat amb un pressupost amb base zero. Això vol dir replantejar tota la despesa i posar el focus als ingressos, amb l’IBI, l’IAE i l’Impost de Construccions. Hem de parlar de com contenim despesa i optimitzem recursos.

El portal de Sant Roc: “Ha de ser el Time Square de Terrassa. El pròxim mandat esperem que sigui una realitat el pàrquing i la urbanització”

Proposa crear un equip tècnic i econòmic d’experts. Amb quines funcions, serà un govern paral·lel? No serà un govern paral·lel. Serà una estructura aliena a la municipal, que combinarà sector privat i Ajuntament, per facilitar acords i polítiques de concertació amb el sector privat. Perquè Terrassa vol ser la capital industrial del segle XXI. I per fer-ho necessitem la força i del compromís del sector privat. Terrassa té un important teixit productiu, institucions econòmiques de referència al país i amb capacitat d’influència. Hem de cooperar tant com podem.

Parlem de política. Quines expectatives electorals té? Tenim bones vibracions i molta il·lusió per tornar a guanyar i per millorar resultats.

Si tingués majoria absoluta, pactaria igualment? Si, per generositat i perquè una ciutat, per afrontar reptes de futur necessita grans consensos. Tindríem una política de mà estesa amb totes les formacions polítiques i especialment amb els socis d’aquests quatre anys.

Ballart ha tancat la sèrie de cinc entrevistes als candidats de les formacions amb presència municipal a la plaça de la Torre del Palau / Alberto Tallón

Està tancat, doncs, l’acord amb ERC? No hi ha res tancat, però si el govern ha funcionat, enganyaríem a la ciutat si no diguéssim que, si sumem, estem disposats a continuar junts.

I si no sumen, pactaria amb els Comuns? Amb una força progressista com Terrassa en Comú estaríem disposats a seure a una taula i parlar.

I amb el PSC? Va ser un trencament complicat i traumàtic i el mandat no ha estat fàcil, però el PSC és un partit importat en la governança de la ciutat, que ha tingut un paper molt rellevant en la transformació democràtica de Terrassa i ha de comptar a l’hora de generar grans consensos. Pactes serà més difícil.

Les rieres: “Continuarem demanant diners a Europa. Les rieres seran l’obsessió del futur govern i el pròxim mandat es començarà a veure alguna actuació”

Si entra Vox al consistori, quina serà la seva actitud política? La ultradreta és línia vermella. Sap greu parlar d’extrema dreta i de Vox. Hi ha una via clara que és la judicial. Hi ha afirmacions, àudios i vídeos molt greus, alguns antidemocràtics, I l’obligació és portar-les a la Fiscalia. Esperem que algun dia un jutge faci el que hauria d’haver fet fa temps, que és il·legalitzar aquest partit. Ja que no ho fa una llei de partits, que ho faci un jutge.

Quatre anys després de la victòria de 2019, diria que Tot per Terrassa és el projecte que va somiar? El projecte transcendirà la figura de Jordi Ballart? Aquest no és un projecte personalista, com diuen alguns. Hi ha una persona que posa la cara, però és el projecte polític més plural a Terrassa. Ara estem molt il·lusionats per tornar a guanyar les eleccions. No em vull eternitzar en política i en principi aquest hauria de ser l’últim mandat. Però estic a disposició del projecte polític.

To Top