Terrassa

Terrassa premia la innovació al servei de la societat

La ciutat fa lliurament dels Premis Muncunill

Guardonats i autoritats, aquest dijous a la tarda al Teatre Principal / ALBERTO TALLÓN

Bio2Coat, ABLE Human Motion, Pep Salazar i Specialisterne. I la doctora Mercè Boada en el vessant honorífic. Aquests són els cinc guanyadors dels Premis Muncunill a la Innovació de Terrassa, certamen organitzat per l’Ajuntament que enguany ha arribat a la setena edició. Les distincions s’han lliurat aquest dijous en una gala al Teatre Principal.

Bio2Coat

L’empresa Bio2Coat ha rebut el Premi Muncunill a la Innovació d’àmbit local “a la persona, entitat o empresa que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la ciutat de Terrassa i per a la societat en general”. L’Ajuntament recorda que aquesta empresa “treballa amb la voluntat de contribuir a la reducció del malbaratament alimentari”. Dissenya recobriments alimentaris amb tecnologia desenvolupada i creada per investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Es tracta d’un producte que augmenta el benefici econòmic, reduint les pèrdues i la taxa de rebuig en la producció hortofructícola. Segons destaca el jurat, el recobriment “manté els productes frescos, saborosos i saludables durant més temps, conservant la humitat i les aromes pròpies de cada producte”.

ABLE Human Motion

El segon apartat, el Premi Muncunill a la Innovació Empresarial d’àmbit espanyol, ha recaigut en ABLE Human Motion, una startup que dissenya, desenvolupa i comercialitza tecnologia d’exoesquelet. Es tracta d’un projecte “que proporciona una millor mobilitat i una major independència, empoderant a les persones amb problemes de mobilitat”. L’empresa ha creat el primer exoesquelet robòtic lleuger i accessible que permet a persones amb dificultats de mobilitat, poder caminar una altra vegada durant la rehabilitació clínica. L’acompanyen amb ABLE Care, “una aplicació mòbil per dur a terme una teràpia personalitzada i basada en dades”. Un dels seus responsables, Alfons Carnicero, ha remarcat que, quan estudiava enginyeria, va decidir que es dedicaria a la recerca en tecnologia biomèdica quan el seu pare (que estava present a la sala) va patir un ictus.

/ ALBERTO TALLÓN

Pep Salazar

El terrassenc Pep Salazar ha guanyat el Premi Muncunill a la Innovació Cultural d’àmbit espanyol. Salazar és director del festival OFFF. Mitjançant els diferents projectes que ha liderat, “ha contribuït a acostar la innovació a la ciutadania”. Iniciatives com el festival OFFF o l’exposició Digital Impact, entre altres, “han ajudat a la innovació de professionals de la creativitat i han posat de manifest que aquesta disrupció es fa exponencial. L’OFFF s’ha internacionalitzat i ja disposa d’edicions a diferents països, impulsant així la promoció de la creació catalana a nivell internacional”. Innovar és “afegir una capa a la tradició”, ha dit Salazar en un discurs emotiu amb al·lusions a Terrassa i al començament de la carrera del guardonat “a 50 metres d’aquí, del Teatre Principal”. O sigui, a Amics de les Arts.

Pep Salazar ha desgranat un discurs emotiu / ALBERTO TALLÓN

Specialisterne

El Premi Muncunill a la Innovació Social d’àmbit espanyol ha estat en el 2023 per a Specialisterne, una organització social que ofereix formació i ocupació a adults amb autisme (TEA) en matèries informàtiques i administratives, entre d’altres. Es tracta d’un projecte “que reconeix el talent i posa en valor les capacitats que aquestes persones posseeixen, especialment per aquests àmbits i mostren a les empreses com integrar persones amb autisme a les seves organitzacions”. La taxa d’atur entre els autistes és del 80%.

La doctora Boada

L’únic guardó que es coneixia abans de l’acte al Teatre Principal era el premi honorífic a la innovació. La guanyadora és Mercè Boada, doctora en Medicina per la Universitat de Barcelona, directora mèdica i cofundadora de la Fundació Ace Alzheimer Center Barcelona. Boada ha estat guardonada, entre d’altres, amb el Premi a l’Excel·lència Professional pel Consell de Col·legi de Metges de Catalunya (2008), el Premi ACRA (Associació Catalana de Recursos Assistencials) a la trajectòria professional 2015, la Medalla Josep Trueta al mèrit sanitari (2012), el Premi Alzheimer de la Societat Espanyola de Neurologia el 2021, el Premi Fenin a la Innovació Tecnològica Sanitària (2022) o la Creu de Sant Jordi, l’any 2016, per la seva trajectòria vinculada a la investigació i la recerca per combatre l’Alzheimer.

La neuròloga Mercè Boada, durant el seu discurs / ALBERTO TALLÓN

Girant-se cap a les autoritats, Boada ha recordat que l’Alzheimer havia estat molts anys “en el furgó de cua de les malalties perquè el patia gent gran que ho havia donat tot i no rebia res”. Ara, tot i que queda molt camí per recórrer, “ja no és així”. I no és així, en bona part, gràcies a la innovació, al pas, per exemple, dels exercicis de rehabilitació amb paper i llapis a l’ús de la tecnologia d’estimulació.

Revindicació de l’arquitecte

Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, ha presidit la cerimònia, conduïda per la periodista Sheila Alen i en la qual ha actuat la “neocupletista” Glòria Ribera. Els Premis Muncunill es convoquen i concedeixen a Terrassa, però amb vocació de país, europea, internacional: “La innovació no té límits”, ha assenyalat Ballart. Seguim el camí de l’arquitecte modernista Lluís Muncunill, que dona nom als premis. Familiars seus també es trobaven entre el públic. L’alcalde ha reindicat la figura de qui va ser “exemple d’innovació i humanisme”.

Terrassa premia la innovació al servei de la societat
To Top