Matadepera

Matadepera imposa normes riguroses per la sequera

Parlem amb l’Ajuntament i les famílies de Matadepera per conèixer com estan aplicant les noves restriccions a les llars

Cartell Sequera a la Plaça de Can Roca / Nebridi Aróztegui

Matadepera es troba en estat d’excepcionalitat. I és que la situació és realment preocupant. La sequera a Catalunya està tenint un impacte ambiental que ha obligat a endurir encara més les restriccions per combatre-la. La falta de pluja, el consum abusiu de l’aigua i el descens de les reserves han estat el detonant que ha obligat a l’Agència Catalana de l’Aigua a aprovar el passat mes de març l’activació de la fase d’excepcionalitat del sistema Ter-Llobregat i de l’aqüífer del Fluvià Muga.

Matadepera és dels municipis de Catalunya en què es gasta més aigua. Des de l’Ajuntament de Matadepera s’ha passat a l’acció i s’han establert mesures antisequera, restringint dràsticament el consum d’aigua a totes les llars del municipi.

Mesures establertes

El consum domèstic dels abonats, a les seves llars, es limitarà a 110 litres per habitant i dia. També resta prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com privat, excepte per a la realització de regs de supervivència d’arbres o de plantes. Aquest reg de supervivència ha de realitzar-se amb la mínima quantitat d’aigua indispensable, de 20 h a 8 h, i només mitjançant reg gota a gota o regadora. Els habitants de Matadepera només podran regar dos dies a la setmana com a màxim. 

Camp de Hockey Club Egara / Nebridi Aroztegui

Pel que fa a les piscines, aquestes només tenen permès el reompliment parcial amb sistema de recirculació d’aigua. Sí que es permet el primer ompliment de piscines de nova construcció. També queda prohibida la neteja amb aigua potable de carrers, paviments o façanes, siguin públics o particulars excepte si la neteja és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. Així mateix, està prohibit l’ompliment de fonts ornamentals, llacs artificials i similars, excepte si hi ha vida aquàtica.

Resolem dubtes

Aquestes mesures han generat dubtes entre alguns dels habitants del poble. Què està passant amb els domicilis amb gent no empadronada? “En aquests casos es recomana que es realitzi el corresponent empadronament. I en casos amb una casuística singular, caldrà analitzar-los individualment, però per sort són casos minoritaris”, ha assegurat al Diari de Terrassa el regidor d’Obres, Serveis i Habitatge de Matadepera, Pol Roura.

I com es controlarà el reg i ompliment de piscines particulars? Roura ha explicat que la policia, el personal municipal i de la companyia d’aigua duran a terme inspeccions, així com es comprovaran els consums domèstics de les llars, amb les dades de la facturació i les persones empadronades.

S’estan posant multes? “No s’ha posat cap multa, ja que estem en tràmit d’aprovació del corresponent règim sancionador mitjançant modificació del reglament del servei d’abastament d’aigua potable, i la seva aprovació inicial està prevista pel proper Ple de finals d’abril”, ha conclòs Roura.

Els veïns de Matadepera opinen

Donada la situació, les famílies de Matadepera han hagut d’actuar. Algunes s’han vist més afectades que altres. Hi ha cases amb més membres i d’altres que disposen de jardins. Altres que tenen piscina i d’altres que s’utilitzen com a segona residència a l’estiu.

“És comprensible que hi hagin restriccions donada la situació, ja no només pel que fa a l’aigua sinó també dels incendis perquè comença a fer bastanta por”, explica la família Vinyals. “I és que restringir i retallar els luxes com regar o omplir piscines és el mínim que podem començar a fer”, asseguren. Entre les accions que han pres es troba la limitació de l’aigua de la piscina. “Ja fa bastant que no la canviem i continuarem esperant que la situació millori per poder-ho fer perquè ara no és el moment”, explica l’Arnau Vinyals. I pel que fa al reg, la família ha reduït i canviat els cicles. “Durant el dia l’aigua s’evapora més de pressa així que hem decidit fer cicles més intel·ligents i regar a primera hora del matí o a la nit perquè la terra pugui xuclar tota l’aigua”, indiquen.

La família Borrull també s’ha vist afectada per les restriccions. “És una situació delicada i complexa”, explica Toni Borrull. “Nosaltres tenim la sort de tenir un jardí de baix manteniment perquè tenim poques plantes a regar”, continua explicant. “Així i tot, hem hagut de deixar de regar les que teníem i quan comenci a fer calor tenim el risc que s’acabin morint els arbres i les plantes”. I això els ha obligat a buscar alternatives. “Haurem de buscar alguna manera de regar sense consumir aigua de manera directa” asseguren. Pel que fa a l’aigua de dins de casa, els Borrull intentem economitzar tot el que té a veure amb rentadores i rentavaixelles, utilitzant les hores de baix consum perquè aquestes accions també són importants.

“Nosaltres estem d’acord amb les restriccions, però creiem que també s’haurien d’arreglar les fuites d’aigua de les canonades perquè representen el 30% de les pèrdues per mal estat”, explica la família Rubí. “El ciutadà ha de col·laborar i ser el primer, però també s’han d’arreglar altres aspectes que no depenen de nosaltres”, assegura la Gemma Rubí. “Abans al jardí teníem gespa natural i era el que consumia més aigua, així que vam decidir posar gespa artificial per no gastar tant”, explica.

La família Pirla es troba en la mateixa situació. “Nosaltres tenim gespa artificial i, per tant, no ens cal regar el jardí”. “Per les plantes hem reduït el reg i respecte a la piscina no la reomplirem fins que hi hagi nou avis”, asseguren. L’Emma Pirla reitera que “és molt important complir la normativa que proposa l’ajuntament per intentar evitar el desabastiment d’aigua, perquè és un recurs molt escàs i és necessari per a les nostres vides i cases”.

Matadepera imposa normes riguroses per la sequera
To Top