Quin és l’estat actual de l’economia de Catalunya? Naturalment, està molt influïda per la macroeconomia global i, des de la invasió de Rússia a Ucraïna i l’inici de la guerra, ha canviat en molts paràmetres. Han apujat els preus de l’energia, que és un “driver” fonamental en l’economia de les famílies i de les empreses. En aquest moment, quatre de cada deu euros que entren a les famílies catalanes, es dediquen a pagar la hipoteca. La renda disponible s’està escurçant i això fa que el consum s’hagi alentit.
Com es pot revertir la situació? Necessitem urgentment un govern que aposti de veritat per l’economia productiva, per afavorir a la petita i mitjana empresa i que es preocupi per les classes mitjanes catalanes. La classe mitjana treballadora és la que ha aixecat aquest país. Catalunya mai ha tingut estat i sempre s’ha hagut d’espavilar sola.
La inflació té aturador? Continua sent una inflació alta, a la qual no estàvem acostumats, i ens empobreix a tots. Els preus estan pujant d’una manera alarmant. El Banc Central Europeu s’està arriscant que alguns països entrin en recessió abans que continuï creixent la inflació. La pujada dels tipus d’interès cal fer-la amb la precisió d’un rellotger. Les economies més industrialitzades són les que més patiran.
Patronals com la Cecot opinen que es necessita més suport de les administracions. Està d’acord? He estat al Govern i qualsevol organització empresarial sap què penso. Al final, la vida, ens agradi o no, és economia. Una cosa tan important de l’estat del benestar, també depèn de l’economia. I és el sistema de circulació de la sang d’un país desenvolupat i depèn de les empreses, en el cas de Catalunya, de les petites i mitjanes.
I quin paper té Terrassa en aquest camp? Històricament, ha estat capdavantera en l’economia, des de les empreses tèxtils i les fàbriques de vapor i en la revolució informàtica, també. Terrassa no es pot aturar i no pot perdre el tren de la innovació tecnològica i de la digitalització i cal que el govern municipal cregui en aquest model de país.
Aquestes crisis poden endarrerir l’arribada de la revolució industrial que s’ha anomenat 4.0? És un tren que està en marxa i no s’atura. Només es tracta de saber quines ciutats hi seran i quines no. Per això aquestes eleccions municipals són tan importants. S’han de tenir bones aliances amb altres ciutats i intentar trobar totes les inversions que es puguin i Terrassa té molt potencial.
Som conscients els ciutadans de tot això? Avui en dia donem importància a temes que no ho són, com la Kings League i no ens adonem que el món està canviant i ha tornat la bipolaritat i dos blocs. Això afecta a tothom, perquè farà un món més proteccionista i les matèries primeres seran més escasses i més cares.
Davant d’això, les administracions què poden fer o què no han de fer? La Generalitat, davant d’un context com aquest, hauria d’haver pres mesures que no ha pres, per compensar la inflació als ciutadans. I hi ha comunitats que ho han fet. Ens hem tornat en una administració amb massa burocràcia i els empresaris es queixen. Hem d’anar a una fiscalitat més justa i no és normal.