La Taula de l’Audiovisual es va reunir ahir al Parc Audiovisual de Catalunya coincidint amb la presentació del nou TRS Film Lab. Integrada per les escoles, les entitats i les empreses que conformen l’ecosistema audiovisual de la ciutat, va fer balanç del darrer exercici i va posar sobre la taula els principals reptes de futur que haurà d’afrontar la factoria audiovisual.
El primer serà “ampliar la capacitat de producció -anuncia el regidor Pep Forn-. Estem a un 90% d’ocupació i fent servir espais de l’Hospital del Tòrax per filmar i deixar lliures alguns platós”.
La demanda de produccions audiovisuals ha recuperat plenament el pols després de l’aturada de la pandèmia i l’augment del consum de continguts digitals empeny un sector que necessita estudis on produir.
En aquest context, el parc Audiovisual de Catalunya ja incorpora a la seva agenda la prioritat d’incrementar la seva oferta d’espais i serveis per donar resposta a la demanda de les productores.
“Hem d’ampliar la capacitat perquè necessitem créixer en produccions”, explica Forn. Al parc, el ritme de reserves és òptim i en aquest moment “s’estan fent demandes d’espai i de serveis per l’estiu de 2024”.
Entre els reptes de futur del Parc Audiovisual també destaquen l’impuls de la xarxa educativa, amb el projecte del Film Lab com a motor, i la creació a la ciutat d’un centre de formació professional integrat en oficis vinculats a la cinematografia.
El mes de gener, representants del Departament d’Educació i de la secretaria general de Formació Professional es van desplaçar a Terrassa per mantenir una reunió amb les autoritats municipals a les instal·lacions del Parc Audiovisual i conèixer el projecte.
És en aquest punt on s’ubicarien les aules del nou centre integral de formació professional, concretament a l’edifici de l’antic Hospital del Tòrax. Hi ha més de 30.000 metres quadrats disponibles que es podrien habilitar com a centre d’estudis.
El projecte contempla la formació en tota mena d’oficis relacionats amb el món audiovisual i el cinema, com ara electricista, creació d’escenografia efímera, tècnics de so, d’edició d’imatge i so, muntadors d’escenaris i equips, vestuari, perruqueria, caracterització i maquillatge especialitzat, entre d’altres.
El centre, en un entorn professional com el Parc Audiovisual, permetria les empreses captar futurs professionals amb una primera oportunitat com a estudiants en pràctiques.