Esports

La gala del Centenari repassa un segle de hockey espanyol

Amb motiu de la Copa del Rei, la Federació va festejar el seu primer segle d’història

El saló Goyeneche del Comité Olímpico Español, a Madrid, va acollir la gala del Centenari de la Real Federación Espanyola de Hockey. En el transcurs d’una dinàmica i entretinguda vetllada, es va repassar la història de tot un segle de hockey espanyol. Un dels protagonistes de la nit va ser Joki, una intel·ligència artificial que es va relacionar amb els protagonistes.

El president de la Federació Espanyola, Santi Deó, va obrir l’acte. “Celebrem l’esforç d’aquells que han treballat pel hockey en el passat, dels que ho fan en el present i dels qui ho faran en el futur per tal que creixi i els seus valors perdurin en el temps”. I va afegir: “No podem perdre ni un segon si volem que el nostre esport continuï creixent. Per tal d’avançar, hem de ser crítics. Per créixer, cal adaptar-se, analitzar, canviar i construir. Només junts podrem acabar amb èxit la transformació i adaptació del hockey a les noves realitats de la societat. Només així augmentarem el nostre col·lectiu”.

Joki va repassar aquest darrer segle d’història en quatre grans blocs de 25 anys cadascun. Al costat dels actors Francisco i Pepa, que interpretaven ser jugadors de les primeres seleccions espanyoles, van rememorar el primer partit  que va jugar la selecció, la fundació de la Federació o el debut olímpic.

En el segon bloc, el pintor Pablo Navas va combinar en un llenç les dates més representatives d’entre els anys 1950 i 1975. La música dels 80 i 90 del segle passat va protagonitzar el tercer bloc, en el qual va destacar la competició de hockey dels Jocs Olímpics de Barcelona celebrada a Terrassa i especialment l’or olímpic que va assolir la selecció femenina entrenada per Jose Brasa.

En el repàs dels darrers 25 anys, Jacobo i Rita, dos nens de 10 anys, van llegir una emotiva “carta al hockey”, destacant tots els valors d’aquest esport.

Per acabar, el president del Comité Olímpico Español, Alejandro Blanco, va dirigir unes paraules als assistents: “El hockey és una gran família. I no podem deixar de reconèixer a les famílies, que mai no pugen al podi, però sense elles no es guanya cap partit”. Va remarcar que en el darrer segle, el hockey espanyol ha tingut 394 esportistes olímpics, que han aconseguit una medalla d’or, tres de plata i una de bronze.

En breu arrencarà el Tour del Centenari, una iniciativa que portarà la història d’aquests 100 anys de hockey per tot el territori. A l’estiu, entre el 25 i el 30 de juliol tindrà lloc el Torneig del Centenari. Es disputarà a l’Estadi Municipal Martí Colomer. Aquest torneig masculí i femení serà la darrera gran prova de cara al Campionat d’Europa que tindrà lloc a Mönchengladbach en el qual els campions obtindran el bitllet de cara als Jocs Olímpics de París. La selecció espanyola masculina tindrà com a rivals en el Torneig Centenari a equips de primer nivell com Països Baixos, l’Índia i Anglaterra. Pel que fa a la selecció femenina, completaran el quadre de participants amb Espanya els combinats representatius d’Anglaterra, l’Índia i Sud-àfrica.

To Top