Casos d’assetjament escolar que han acabat amb notícies tràgiques han situat aquest problema de nou en el focus de l’actualitat. Prevenir i evitar l’aparició d’aquests casos ha esdevingut un treball extra per a tots els estaments relacionats amb l’ensenyament. La comunitat educativa està en alerta per poder oferir solucions i en les escoles s’estableixen protocols per tal de detectar possibles casos i també s’estableixen els processos per afrontar la manera d’actuar. Els recursos han de venir de tots els agents, que han de treballar plegats.
Agnès Brossa, psicòloga infantojuvenil
“Falta bona comunicació, s’ha perdut en molts àmbits”
“El puntal de l’educació, que és la comunicació s’ha perdut en molts àmbits, en bona part per l’ús de pantalles, i cadascú té els seus interessos i en compartim molt pocs. Falta bona comunicació. El professor, per molt que vulgui estar al cas de tots els alumnes, també ha d’estar al cas de moltes altres coses. Molts alumnes, per temor, no expliquen què passa. La família és clau. Si passa alguna cosa, el que falla és tot el sistema”.
Carles Massó, mestre a l’Escola El Cim
“Mestres i alumnes han de treballar junts i les famílies s’han d’implicar”
“A l’escola procurem tenir coneixement de com estan les relacions socials dels nostres alumnes, passant qüestionaris i fent treballs de prevenció. Així i tot, pot ser que a vegades ens costi detectar algunes situacions. Crec que és imprescindible que l’escola treballi amb mestres i alumnes, però també és molt necessària la implicació de les famílies per a educar els nostres infants en aquest sentit. Sense la implicació de tots, crec que no tenim res a fer”.
Júlia Gràcia, directora de l’Escola Tecnos
“Si el centre és coneixedor d’algun cas, ha d’actuar”
“Nosaltres tenim un projecte d’educació emocional bastant potent i de molt petits es treballa que els nanos diguin que no els hi agrada i que s’empoderin i sàpiguen dir que no quan els hi fan alguna cosa que no els hi agrada. Sobretot, fem coses de cara a la prevenció. Fem xerrades amb la policia per tractar l’assetjament presencial i el ciberassetjament. Els protocols d’assetjament els tenim molt clars i si el centre és coneixedor, ha d’actuar”.
Taila Sabatés, mare d’alumnes de l’Escola Pia
“S’han de donar eines als nens i joves per gestionar les emocions”
“Crec que no hi ha consciència per part de les institucions escolars i educatives del moment que estan vivint els nens i joves, i de la necessitat de donar-los eines per saber gestionar les emocions. S’està ensenyant el mateix que fa 20 anys. És necessari acompanyament emocional, perquè puguin viure en el món que els ha tocat. Cal més recursos, i formar els professionals. S’ha de donar importància a allò que ho mereix”.