Un nou CAP Nord, un CAP de nova creació i un Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP). Terrassa disposarà de tres nous equipaments sanitaris l’any 2026. Aquesta és la previsió del Departament de Salut i l’Ajuntament, que han anunciat aquest divendres els projectes en una visita del conseller Manel Balcells al CAP Can Roca. Allà, Balcells i l’alcalde, Jordi Ballart, han fet un altre anunci de gran importància: la decisió inicial d’una duplicitat d’assistència en aquest CAP queda anul·lada. El Departament de Salut reverteix la duplicitat de gestió en el nou CAP Can Roca i tots els serveis dependran del Consorci Sanitari de Terrassa (CST). Un altre compromís assumit: l’ampliació del CAP Sud.
En les expressions i comentaris dels representants de la Comissió d’Entitats per la Sanitat Pública de Terrassa s’interpretava ja una certa satisfacció (moderada, tenint en compte els antecedents) a les portes del CAP Can Roca. Dins estaven el conseller de Salut, Manel Balcells, i l’alcalde, Jordi Ballart, i ja s’havien reunit amb ells. Alguns dels assumptes més espinosos de la malparada situació de la sanitat pública a Terrassa semblaven desencallar-se. Després, Balcells i Ballart han anunciat públicament les novetats.
La primera: l’Ajuntament i la conselleria creen un Pacte de Salut “per fer seguiment de les decisions”. La segona afectava els usuaris del propi CAP visitat, que va ser inaugurat el 3 d’octubre passat. La Generalitat reverteix la decisió adoptada l’any passat respecte a la duplicitat de gestió en aquest ambulatori flamant: l’atenció primària corresponia al Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l’assistència especialitzada, a MútuaTerrassa. A partir d’ara, ja no serà així: tota la gestió recaurà en el CST.
La decisió presa l’any passsat havia suscitat crítiques de la Marea Blanca i el propi Ajuntament i va ser una de les claus de la gran manifestació que va recórrer Terrassa el passat 14 de gener. Ballart ja ho va apuntar fa unes setmanes: hi hauria notícies sobre una reversió de decisió en matèria de salut. El conseller l’ha confirmat aquest divendres i l’ha argumentat amb raons “de coherència assistencial i racionalitat de recursos” i no per motius “de dialèctica entre sector privat i públic”. La traducció numèrica de la resolució: els 23.000 usuaris del CAP Can Roca seran derivats (també, ara, en especialitats i urgències) al CST.
Dos terrenys
El tercer anunci: els projectes de nous equipaments es comencen a albirar. La decisió d’aixecar un nou CAP Terrassa Nord és ferma i ja se sap on es farà. L’Ajuntament cedirà a la Generalitat un terreny en la intersecció de l’avinguda de Béjar amb el carrer de Provença, en l’àmbit del futur parc de la República, ja en construcció. Mesos enrere semblava clar que aquest nou CAP serviria per desdoblar l’actual, saturat, obsolet, ja petit, però al final no serà així: no hi haurà dos CAPs Nord, l’actual i un segon, sinó que el segon, el projectat ara, substituirà l’actual, que desapareixerà.
La nova àrea bàsica d’atenció sanitària trigarà més a arribar. Perquè el conjunt “CUAP més CAP” del carrer de Pau Marsal, a la plaça dels Països Catalans, sigui una realitat s’haurà de tramitar primer un pla parcial.
Aquest complex sanitari es construirà en el solar que ara serveix d’aparcament provisional a l’aire lliure de la UPC. Balcells ha apuntat un termini aproximat per a la posada en marxa dels equipaments planificats: finals del 2026. Els plans “comencen amb la decisió”, ha dit. I la decisió està presa. També la de tenir enllestida l’ampliació del CAP Terrassa Sud el 2027.
Llistes d’espera
En sis mesos es començaran a notar els efectes de noves accions “quirúrgiques”, adaptades a cada regió sanitària, per reduir les llistes d’espera i altres dèficits. Això ha destacat el conseller Balcells en la seva visita a Terrassa, on, a més d’anar al CAP Can Roca, ha signat en el Llibre d’Honor de la Ciutat i s’ha desplaçat a l’Hospital de Terrassa per inaugurar la quarta planta d’aquest centre.
Les obres , amb una aportació del CatSalut amb 3,3 milions d’euros, permeten guanyar trenta llits d’hospitalització, repartits en quatre habitacions individuals i tretze habitacions dobles. La planta està preparada per a pacients amb malalties infeccioses que requereixin aïllament. La superfície total construïda és de 1.202 metres quadrats.