Diners

Pimec insta les empreses del Vallès a col·laborar per ser més competitives

La patronal defensa que l’economia vallesana creixerà per sobre de la resta

El secretari general de Pimec, Josep Ginesta, i el president de Pimec Vallès Occidental Xavier Pujol / lluís franco

[Marc Parayre]

Pimec Vallès Occidental insta el conjunt d’empreses de la comarca a apostar per la digitalització i a col·laborar entre elles per tal de ser “més competitives” i, d’aquesta manera, afrontar amb fermesa els elements macroeconòmics que generen incertesa. Aquesta és la recomanació qu han fet aquest dilluns el president de l’ens, Xavier Pujol, i el secretari general de Pimec, Josep Ginesta.

De cara a aquest 2023, Pujol pronostica que el producte interior brut (PIB) de la comarca i el seu teixit empresarial creixeran per sobre de la resta del país. El president de Pimec Vallès Occidental sosté que la diversificació de sectors econòmics i el pes que té la indústria a la comarca són els motius principals de la resiliència del territori. “La indústria genera riquesa i llocs de treball ben retribuïts. El Pacte Nacional per la Indústria ha de permetre que el pes del sector sigui encara més gran”, ha apuntat Pujol.

Això sí, tot i el bon comportament del PIB el 2022, des de Pimec assenyalen que la comarca ha perdut empreses (un total de 77) respecte al 2021. A més, el nombre d’autònoms també s’ha vist reduït substancialment: el 2008 el Vallès Occidental en tenia més de 65.000, mentre que la xifra actual és de 61.000.

Elements conjunturals externs, com poden ser la guerra d’Ucraïna, la crisi energètica i les dificultats logístiques, han tingut influència en aquesta disminució, ha assenyalat, per la seva banda, el secretari general de Pimec, que ha reclamat solucions a les administracions per fomentar l’emprenedoria, implicant la reducció de la burocràcia a l’hora de crear una empresa.

La patronal també reclama que hi hagi “canvis estructurals” que permetin ajustar l’oferta i la demanda del mercat de treball, tenint en compte la manca de professionals que hi ha en alguns sectors. “Calen canvis en les polítiques d’FP i universitats, que han de tenir en compte les necessitats de les empreses. És paradoxal que Espanya tingui el 28% d’atur de la zona euro i, tot i això, tingui molts llocs de treball per cobrir”, ha exposat Ginesta.

El secretari general de Pimec també s’ha referit a la situació dels salaris: “Es diu que les empreses paguen poc, però la realitat és que el salari mínim interprofessional a Espanya ha crescut considerablement en els últims anys. És el setè SMI de la zona euro”. Segons Ginesta el veritable problema és la “manca de productivitat”. “Tenim gairebé la productivitat més baixa de tota la Unió Europea. Cal fer alguna cosa per millorar-la, ja que les empreses perden molta competitivitat”, ha indicat.

To Top