Joan Ignasi Elena conseller d'interior Alberto Tallón (6)
Terrassa

“En seguretat és bo no caure en el populisme”

Diari de Terrassa entrevista el conseller Joan Ignasi Elena

El conseller d'Interior, a la seu de Diari de Terrassa / ALBERTO TALLÓN

Joan Ignasi Elena, conseller d’Interior, vol revertir “la deixadesa de molts anys” en contractació de mossos, i destinar més efectius als carrers. A més, critica missatges superficials que, segons ell, alimenten el discurs de l’extrema dreta.

Ha tornat a Terrassa per a una Junta Local de Seguretat en un context polític més complicat que fa un any, hores abans d’un ple extraordinari demanat pel PSC. Ha pujat la inseguretat? En primer lloc vull deixar clar que Terrassa és una ciutat segura. I no ho dic com a declaració d’intencions, sinó amb les dades a la mà. I la dada més rellevant és que l’índex de fets delictius per cada mil habitants és a Terrassa més d’un 20% inferior a la mitjana catalana. A principis d’any. i a l’estiu, es va registrar un increment de fets respecte el 2019, a tot Catalunya, però amb treball i dedicació s’ha controlat aquest augment i l’índex delictiu va baixar el desembre el 7% respecte el mateix mes del 2019. No hem de baixar els braços, al contrari. Les dades ens han d’esperonar per reduir encara més la delinqüència. S’hi han fet més detencions, el que significa que augmenta l’eficàcia policial. No hi ha solucions màgiques, però sí treballem per centrar els esforços allà on calgui.

Però ha augmentat a Terrassa la xifra de fets delictius al darrer any? Cap policia fa comparatives amb un any de pandèmia. En l’àmbit de la seguretat és bo no caure en el populisme, la simplificació, la superficialitat i l’anàlisi poc rigorós. Caure en aquest parany beneficia qui alimenta aquests discursos, bàsicament l’extrema dreta, i mostra feblesa ideològica. A l’extrema dreta se la combat de cara, denunciant les seves mentides i explicant l’alternativa. El camí no és incórrer en el populisme. L’índex delictiu va pujar, però ha baixat en el darrer trimestre.

Elena afirma que Terrassa és una ciutat segura / ALBERTO TALLÓN

La comissaria de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Terrassa té al voltant de 190 efectius, menys, per exemple, que Sabadell. Es preveu incrementar-ne la dotació en els propers mesos? En dos anys s’ha incrementat en 20 efectius la plantilla de Terrassa, que té un 10% més efectius que fa tres anys. L’ABP compta amb la plantilla més gran des de fa deu anys. Aquest augment anirà a més. Entre els aspirants que han entrat a l’Institut de Seguretat Pública aquest mes i les properes convocatòries, en 18 mesos ingressaran en el cos de Mossos d’Esquadra més de 2.000 agents nous. Hem passat massa anys de deixadesa, de no contractar mossos. Això passa factura i per això intentem revertir la situació.

Presència al carrer

Cap on camina el model? La fórmula és triple: proximitat i presència, més coordinació entre cossos i més mitjans.

Tenir més mossos significarà tenir més presència dissuasiva al carrer? El repte és doble: més tecnificació, en el sentit de dotar-nos de més eines tecnològiques al servei de la investigació; i més agents per guanyar en proximitat, al carrer, als barris. Aquest és el camí i per això hem arribat a l’acord de passar de 18.000 a 22.000 mossos. Tenim aquesta vocació de proximitat i de posar la víctima en el centre. I per això necessitem més agents.

El conseller està obert a fer comissaries de districte / ALBERTO TALLÓN

Hi ha possibilitat de descentralitzar comissaries i crear-ne de petites a poblacions de l’ABP a o a determinats districtes de Terrassa? Sí, és possible. A Manresa hem avançat en un projecte per adequar una comissaria al Centre, amb policies locals i mossos junts. I a Tarragona, a l’antiga estació d’autobusos. Hem parlat amb més ajuntaments. Això és el futur. A Terrassa no hem parlat del tema, però n’estem oberts.

El parc de Bombers

Fins a quin punt preocupa l’increment de delictes cibernètics? La ciberdelinqüència ha crescut molt. És un nou tipus de fet en el qual no es dona presencialitat de delinqüents i víctimes, com ocorre amb altres delictes: sexuals, robatoris amb violència, furts. Hi ha una dissociació entre víctima i causant del fet, que potser es troba a cinc mil quilòmetres de distància de la víctima. Tenint en compte aquests aspectes, el combat contra aquesta delinqüència és molt complex i requereix molta tecnologia i molta coordinació policial. Per això és important que els Mossos d’Esquadra estiguin en organismes i bases de dades en l’àmbit espanyol i europeu. Aquests delictes transcendeixen les fronteres i això constitueix una gran dificultat. Un senyor de Roma pot ser víctima dels mateixos delinqüents, i en el mateix moment, que un senyor de Terrassa. Però la dedicació i l’energia dels Mossos és molt alta. Vam liderar amb altres cossos una de les investigacions europees més importants, amb nombroses detencions. Però necessitem més efectius per a informació i formació per lluitar contra aquesta nova tipologia de delictes.

El projecte de nou parc de Bombers va amb retard. Els terrassencs s’han de preocupar? Els sis milions d’euros que costa la seva construcció estan reservats i el projecte executiu està a punt de ser entregat. Si s’aproven els pressupostos de la de Generalitat, el pla continuarà endavant.

“En seguretat és bo no caure en el populisme”
To Top