Terrassa

L’any 2022 ha fet rècord de temperatures i és el més calorós en 125 anys

La temperatura mitjana del 2022 va ser de 17,8 graus, la més alta des que es disposa de dades. Ha pujat amb relació al 2021, quan la mitjana va ser de 16,3 graus. El maig va ser el més càlid de la història i les plusmarques van seguir fins ben entrat l’estiu

Aquest Nadal, ha estat habitual veure persones amb màniga curta / ALBERTO TALLÓN

El debat sobre el canvi climàtic i les seves conseqüències va ser un tema recurrent durant tot l’any passat. Igual que a bona part del país, a Terrassa es van assolir temperatures de rècord més sí i més també. En el global de l’any, el 2022 va ser el més calorós des que es tenen dades, concretament des de l’any 1897. Des de fa almenys 125 anys no s’havia arribat a una temperatura mitjana de 17,8 graus a la ciutat. Les mitjanes històriques normals eren de 15,4 graus. No és una xifra menor. Estem parlant d’un augment de 2,4 graus.

“Ha estat un any excepcionalment calorós a Terrassa. El mes de maig va ser inusualment càlid, amb pics de calor molt importants i impropis d’aquesta època de l’any. El rècord va continuar fins a finals de juliol”, recorda el terrassenc Josep Maria Gibert, que va ser professor de química a l’escola d’enginyeria de la UPC-Terrassa entre els anys 1981 i 2019. La meteorologia és una de les seves grans passions. Gestiona una estació personal i l’estació oficial a Terrassa de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i del Servei Meteorològic de Catalunya, situada a la UPC.

L’estiu va ser també calorós a Terrassa, per bé que a l’agost i al setembre no es va registrar cap temperatura de rècord. Sí que es van assolir dues “segones posicions”. Només l’agost del 2003 i el setembre del 1987 va fer més calor que enguany. El mercuri, però, es va tornar a enfilar i en els tres darrers mesos de l’any es van registrar temperatures mai vistes.

Resumint, en sis dels 12 mesos del 2022 que acabem de deixar enrere, hem tingut les temperatures més elevades de la història (almenys des que se’n tenen registres). I en altres dos mesos (agost i setembre), s’ha arribat a valors que només s’havien vist superats una vegada.
Josep Maria Gibert serveix i analitza dades meteorològiques des de l’any 1965 de Terrassa. Però ha pogut anar més enllà en el temps. Va tenir accés als registres d’un observatori de Sabadell on es guardaven temperatures des de l’any 1897 i les va poder extrapolar a les de Terrassa.
Els quatre primers mesos hi va haver 33 dies amb rècords de temperatura. L’1 de gener del 2022, a Terrassa hi va haver una màxima de 23,4 graus, una xifra gens habitual en ple hivern.

Segons Gibert, l’augment de les temperatures va començar cap a l’any 1980. “En aquest moment, la calor va anar augmentant d’una manera que encara no s’ha aturat. Les gràfiques ens ensenyen que cap a l’any 2000 la situació s’estabilitza, però a partir del 2010 observem un augment que l’any passat es va fer molt més evident”, afirma l’expert, que adverteix: “Caldria que aquesta calor anés baixant. Si no, començarem a canviar el nostre clima mediterrani per un de subtropical”.

La pluja que no arriba

Un altre dels aspectes que preocupen és la manca de pluja. En aquest sentit, l’any que hem deixat enrere ha estat un dels de menys precipitacions del darrer segle. “Portem dos anys seguits amb una gran sequera. El Llac Petit s’ha quedat pràcticament sense aigua, i els pantans que abasteixen la ciutat, Sau i la Baells, estan al 30% de la seva capacitat. Esperem que plogui. En cas contrari, cap a l’abril ja haurem de començar a tancar les aixetes”, explica Gibert, que recorda que els anys 2018 i 2019 va ploure molt, però “no s’ha tornat a aquells nivells”.

To Top