Diners

La segona comarca amb més empreses emergents “deep tech”

El Vallès Occidental aglutina el 13,7% del total d'”start-ups” d’alta tecnologia a Catalunya. Se situa només per darrere del Barcelonès

AEInnova és una de les "deep tech" terrassenques / Nebridi Aróztegui

Catalunya compta amb 291 empreses emergents “deep tech”, “start-ups” amb arrels en la ciència, la tecnologia o l’enginyeria que desenvolupen coneixement i tecnologia pioners, i el Vallès Occidental és la segona comarca catalana en nombre d’empreses d’aquest àmbit. Així es desprèn del primer estudi de la Generalitat elaborat per ACCIÓ (l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball) que radiografia aquest sector.

A escala comarcal, el Vallès Occidental se situa només per darrere del Barcelonès. La nostra comarca compta amb un total de 40 empreses emergents d’alta tecnologia, el que suposa un 13,7% del total de Catalunya.

El seu percentatge queda força lluny del que aglutina el Barcelonès, amb 174 empreses emergents “deep tech”, un 59,8% del total. Tot i això, aquest 13,7% li val per posicionar-se en el segon calaix del podi, just per davant del Baix Llobregat, amb un 11%.

No és estrany que el Vallès Occidental ocupi la posició que ocupa. Les 291 empreses emergents d’alta tecnologia de tot Catalunya suposen un 15,3% del total de l’ecosistema d’empreses emergents catalanes, un àmbit en què els tres primers llocs a escala comarcal corresponen també al Barcelonès, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat.

Terrassa, la tercera ciutat catalana en nombre d’start-ups

En el sector “deep tech”, però, la diferència entre el Barcelonès i la nostra comarca no és tan gran com en el conjunt de l’ecosistema. En l’àmbit específic de l’alta tecnologia, els respectius percentatges són d’un 59,8% i un 13,7% i en el global, d’un 68,2% i un 10%.

L’informe d’ACCIÓ revela que les “deep tech” catalanes generen més de 1.700 llocs de treball i que aquestes es dediquen sobretot a la biotecnologia (40% del total), la intel·ligència artificial (23%), els materials de frontera (11%), la robòtica (8,6%) i la fotònica (5,9%).

L’estudi no detalla el nombre d’empreses per municipi, però en destaca algunes de Terrassa. En el seu mapatge anomena, en la categoria DTL / cadena de blocs, BlockTac, empresa amb seu al Parc Audiovisual de Catalunya que usa la tecnologia de cadena de blocs en certificats i segells digitals.

En la categoria de bateries i emmagatzematge d’energia cita AEInnova, que ha desenvolupat uns sensors sense fils que no utilitzen bateries sinó que s’alimenten a partir de la calor residual i que serveixen per mesurar la temperatura i la vibració en processos industrials o monitorar màquines per facilitar-ne un manteniment predictiu.

En la de fotònica hi apareix SnellOptics, dedicada a l’enginyeria òptica. I en la de materials de frontera, Bio2Coat, que ha desenvolupat una tecnologia de conservació natural per a aliments frescos.

AEInnova, SnellOptics i Bio2Coat són empreses derivades de centres universitaris (la primera, de la UAB, i les altres dues de la UPC). De fet, l’estudi d’ACCIÓ apunta que un 42,6% de les “start-ups” d’alta tecnologia catalanes han nascut en l’àmbit universitari o de la recerca i que la meitat tenen alguna patent o sistema de protecció del seu coneixement.

La segona comarca amb més empreses emergents “deep tech”
To Top