El grup municipal de Junts per Terrassa creu que la ciutat ha de tenir una al·legoria als drets humans a la plaça del mateix nom, situada a tocar del pont de l’avinguda de Jacquard, just on hi ha l’estació de FGC Vallparadis-Universitat. “Hem estat una ciutat capdavantera -comenta Meritxell Lluís, portaveu municipal- i amb nombroses entitats que fan molt bona feina en matèria de drets humans, com la Comissió de DDHH del Col·legi d’Advocats. Creiem que amb aquest envolcall, caldria visibilitzar aquest compromís amb una al·legoria a la plaça dels Drets Humans“.
Les sobiranistes han recollit la iniciativa debatuda amb entitats, Sindicatura de Greuges de Terrassa i Comissió de Drets Humans del Col·legi d’Advocats, en el marc de l’espai Defensa dels DDHH de Terrassa, i la portarà al ple. Ho fa sense concretar el format de l’al·legoria “de manera expressa. Deixem la porta oberta a què es pugui decidir si és una escultura, un mural o altre element, una decisió que s’hauria de prendre de manera participativa”. La formació demana que la implantació d’aquesta al·legoria vagi acompanyada d’una campanya de divulgació sobre els drets humans a la ciutat.
Junt porta aquest suggeriment al ple de divendres en format de proposta de resolució, amb una segona que fa referència al dret de sufragi de les persones amb discapacitat visual. “Des de 2018 -recorda Lluís- poden votar de manera secreta i autònoma a les eleccions al Parlament Europeu, a Corts Generals i al Parlament de Catalunya, però encara no a les municipals“.
L’Estat no ha fet el desplegament normatiu que ha de permetre el vot per correu en braille ni als ajuntaments facilitar-lo. Junts demana al ple que insti al Govern de l’Estat a regular i, en cas que no ho faci, que l’Ajuntament “segueixi l’exemple d’altres municipis catalans que ja ho van fer ara fa quatre anys fent-se càrrec de procediment” necessari per garantir el sufragi autònom i secret de les persones amb discapacitat visual a les eleccions municipals de 2023.
Pel que fa als acords de junta, Junts per Terrassa presenta una bateria de tres acords. Un reglament a l’estat el traspàs de Rodalies, prèvia execució “de les inversions promeses” i al mateix Govern estatal, la creació d’uns fons extraordinari destinats als ajuntaments per fer front a l’increment de la factura elèctrica.
Els sobiranistes també busquen el consens dels grups municipals a la seva proposta de condemna al règim iranià per la vulneració dels drets humans, amb menció expressa a la Comunitat Bahahí de Terrassa. Les activistes bahahís Mahvash Sabet i Fariba Kamalabadi porten empresonades 10 anys i han estat condemnades a 10 anys més de presó. Als carrers de l’Iran, centenars de bahahís estan sent detinguts i condemnats pel càrrec “d’enemistat amb Déu”.