Cultura i Espectacles

Homenatge a Jordi Sabatés i a la seva excel·lència

El tribut tindrà lloc aquest divendres a la Nova Jazz Cava i serà el primer a Catalunya

El pianista i compositor Jordi Sabatés

El próxim 11 de gener de 2023 es complirà un any del traspàs de Jordi Sabatés, considerat un dels músics més excel·lents del panorama estatal. La Nova Jazz Cava de Terrassa s’avança a la data d’aniversari i ha estat la primera a organitzar un homenatge. Serà aquest divendres. L’acte permetrà fer un viatge per la seva trajectòria artística al llarg de 50 anys amb audicions, projeccions i passatges de vida artística del compositor i pianista català. Tot de la mà del periodista, crític i programador Pere Pons i l’editor cultural Àlex Gómez-Font.

No és casualitat que la Nova Jazz Cava sigui el punt de trobada per fer un tribut a la figura de Sabatés. Anna Pomarol, l’esposa del músic, ha manifestat que li fa una especial il·lusió. “El vincle del Jordi amb el Valentí Grau i la Nova Jazz Cava ve de molt lluny. Va actuar diverses vegades, la majoria d’elles a l’antiga sala del carrer Sant Quirze. La primera vegada va ser el 1974 fent tàndem de pianos amb Tete Montoliu. I després en vindrien més al Festival de Jazz a la plaça Vella, i a la Nova Jazz Cava”. L’última va ser un 22 de desembre de 2017 (aviat farà cinc anys) liderant l’Happy Reunion i amb un concert que combinava imatges cinematogràfiques amb interpretacions al piano.

L’Anna, que ha contribuït en preparar l’homenatge, explica que ha estat una feina amorosa i a la vegada complicada. “Ha estat molt difícil seleccionar el material perquè sempre penses que et deixes alguna cosa important i és clar, hi ha una responsabilitat més gran quan has estat la seva companya gairebé 50 anys. Va ser un músic amb molts estils. Es va formar en clàssica, però des de molt petit va escoltar jazz i altres gèneres perquè el seu pare tenia una discografia molt àmplia”.

Destaca que Sabatés va ser sempre un músic molt inquiet. “Es va interessar per tota mena de música fins a acabar tenint una manera de fer pròpia, una música d’autor que l’identificava. D’aqui que la seva carrera fos tan diversa. Van començar i col·laborar amb figures com Tete Montoliu, Pau Riba, Santi Arisa, Ovidi Montllor, Maria del Mar Bonet, Quico Pi de la Serra o Toti Soler… Precisament, el disc “Vampyria”, amb Tete Montoliu, ha estat considerat la millor gravació de jazz català. Componia bandes de música pel cinema del director aragonès Segundo de Chomón i per altres pel·lícules com “El senyor dels anells” i, “Nosferatu”, entre altres.

Mompou i Montoliu

La seva companya el descriu com un artista metòdic i bolcat a la seva feina. “Cada matí es tancava al seu estudi, mentre que jo feinejava per casa i m’ocupava també de la gestió dels seus concerts i projectes. Era una persona culta, educada, intel·ligent, treballadora. Jo sempre el vaig acompanyar a tots els concerts. No me’n vaig perdre cap. I no me’n penedeixo. Si hagués de començar, faria exactament el mateix”.

L’Anna tria de la seva densa discografia, els títols “Breviari d’amor”, cançons de Sabatés sobre texts dels trobadors provençals interpretat per Maria del Mar Bonet i “Noche oscura”, un “lieder” interpretats per la soprano Carmen Bustamante i afegeix “A propósito de Bola de nieve” sense editar. “Potser són els treballs menys coneguts, però són una maravella”. Amb tot no es vol deixar el que hauria escollit el mateix Sabatés, “Portraits-Solituts”, els solos de piano que va crear dedicats a Frederic Mompou. “El Jordi sentia una profunda admiració per Mompou i Tete Montoliu; eren els seus ídols”. 

Homenatge a Jordi Sabatés i a la seva excel·lència
To Top