Diners

Reempresa salva més de 3.800 pimes i 10.700 llocs de feina

Els casos d’èxit de la iniciativa de la Cecot i la fundació Autoocupació han generat una inversió induïda de més de 180 milions d’euros

Reempresa, el mercat de compravenda de petites i mitjanes empreses de Catalunya promogut per la patronal terrassenca Cecot i la fundació Autoocupació, amb el suport del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, ha evitat el tancament de més de 3.800 pimes catalanes des del 2011, quan es va posar en marxa, 218
d’elles a Terrassa. Així ho ha donat a conèixer aquest dimarts el Centre Reempresa de Catalunya, que ha celebrat a Barcelona un acte per fer balanç dels seus primers deu anys.

La iniciativa, que posa en contacte persones que volen traspassar el seu negoci i gent que busca un projecte ja en marxa per emprendre, ha aconseguit aquest 2022 la fita d’haver evitat la pèrdua de 10.000 llocs de treball, una xifra assolida aquest estiu. De fet, amb les dades actualitzades aquest dimarts, el centre ha aconseguit salvaguardar ja més de 10.700 llocs de feina, dels quals 593 corresponen a Terrassa.

A més, els casos d’èxit de Reempresa han generat una inversió induïda de més de 180 milions d’euros (una mica més de 8 milions a Terrassa.

Un 33% dels negocis venuts a través del servei són del sector comerç, seguit dels negocis del sector hostaler, que representen el 31% del total de traspassos d’èxit. Les empreses del sector serveis representen un 28% del total de transaccions, seguit de la indústria (5%) i la construcció (2%).

Un 55% de les persones que han venut un negoci a través de Reempresa són homes. La majoria de venedors, un 35%, tenien més de 60 anys.

Quant als compradors, també predominen els homes, amb un 60%. Per edats, el primer grup és el de 40 a 50 anys, amb un 34%; el segon, el de 50 a 60 anys, amb un 30%; i el tercer, el de 30 a 40 anys, amb un 20%.

El sector que ha generat una major inversió induïda és el de serveis, amb 50.300.000 euros. En segona posició hi ha el comerç, amb 38.000.00 euros, i en tercera, l’hostaleria, amb 37.600.000 euros.

Segons dades de Reempresa, el preu mitjà de venda dels negocis és de 170.000 euros en empreses industrials, de 141.000 euros en empreses del sector de la construcció i de les reformes i de 68.000 euros en negocis agropecuaris. En empreses de serveis és de 56.000 euros; en el sector de l’hostaleria, de 38.000 euros, i en comerços, de 36.000 euros.

A la demarcació de Barcelona, el passat mes d’abril Reempresa va renovar el conveni de col·laboració amb la Diputació de Barcelona per dos anys amb l’objectiu de fomentar la transmissió empresarial, especialment en municipis petits i mercats municipals. El programa Reempresa Mercats Municipals va incorporar una nova línia d’espais comercials de titularitat municipal disponibles.

A més, el centre ha continuat sumant col·laboradors com Secot BCN, l’associació de voluntariat sènior d’assessorament empresarial que treballa per ajudar i acompanyar a emprenedors, autònoms i empreses en els seus projectes d’implantació, creixement o replantejament empresarial.

Per al conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, aquestes xifres “resumeixen i fan evident la utilitat i el valor d’aquesta iniciativa”. Reempresa “ha superat ja els 10 anys oferint una alternativa i donant una nova oportunitat, fent possible la continuïtat de negocis existents, mantenint llocs de treball; i alhora, obrint la porta a emprenedores i emprenedors que s’estalvien haver d’aixecar un projecte des de zero”, ha ressaltat en l’acte d’aquest dimarts el conseller, que ha destacat la col·laboració público-privada en aquest programa “que contribueix al benefici col·lectiu”.

“Reempresa ha demostrat ser un mecanisme eficaç per salvar llocs de treball, generar oportunitats i fomentar la innovació i la modernització del nostre teixit empresarial”, asseguren els impulsors del centre, que expliquen que els reptes per als propers anys passen per “continuar explicant a emprenedors que a vegades no cal començar des de zero, que potser hi ha una empresa que busca un relleu que encaixa amb la idea de negoci que tenen el cap” i seguir treballant amb el teixit empresarial “perquè entengui que és possible trobar un relleu si es prepara amb temps”.

Reempresa salva més de 3.800 pimes i 10.700 llocs de feina
To Top